Sådan flyver du sikkert ind i dataskyerne med SaaS

Software som en service over internettet er efterhånden ved at blive allemandseje i takt med, at cloud computing vinder indpas. Der er dog en masse faldgruber ved SaaS, som du skal passe på.

Læs også:

Firmaer har svært ved at betale for cloud-tjenester


Software som service sendt over et netværk har fået en kraftig vitaminindsprøjtning med cloud computing.

De fleste kender til produkter som Gmail, Hotmail og Google Docs, som hver især er software som en service - også kendt under forkortelsen SaaS (Software as a Service).

Konceptet med at sende applikationer over et netværk er dog over 40 år gammelt, og helt tilbage i 1961 udtalte den amerikanske computerforsker og senere Turing-vinder, John McCarthy fra MIT, at it-services kunne sælges over et netværk i lighed med vand eller elektricitet.

Begrebet ASP (application service provider) var født, og siden har et selskab som eksempelvis Kommunedata (senere KMD ) i høj grad benyttet teknologien til at pumpe programmer ud til kommunerne i private netværk.

Med internettet som allemandseje og voksende båndbredder har selskaber som Google, Amazon, IBM, Microsoft og Salesforce vejret morgenluft ved også at tilbyde privatbrugere samt små og mellemstore virksomheder professionel software på månedlig lejebasis over netværkskablerne.

SaaS på himmelflugt i skyen
De sidste par år har SaaS-løsningerne for alvor taget en himmelflugt med server-virtualisering som den store teknologiske motor, og skyen som det overordnede koncept med skalerbare løsninger leveret på tværs af landegrænser og kontinenter.

I maj meldte it-giganten SAP så ud, at selskabet forventer at have en milliard brugere, hvoraf en stor del skal komme direkte fra SaaS-løsninger som følge af digitaliseringen af SAP's store kunder og deres løsninger.

En digitalisering, hvor teleselskaber, internetselskaber og mange andre SAP-kunder stiller digitale services til rådighed for deres kunder, som dermed indirekte bliver SAP-brugere, selvom de ikke selv ved det.

Set i lyset af, at 1,7 milliarder mennesker bruger nettet, er SAP's udmelding et udtryk for, at SaaS-løsninger for slutbrugerne næsten er blevet trivielle.

Men også kun næsten.

Læs også:

Firmaer har svært ved at betale for cloud-tjenester


Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Til Computerworlds Premium-medlemmer: Download eksklusiv single og lydbog om det store Mærsk-angreb - fortalt time for time
Som Premium-læser skal du forkæles. Derfor har vi på Computerworld gjort lidt ekstra ud af det og lavet en sommerferiegave til dig. Download den her.
Computerworld
Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android
Margrethe Vestager lægger op til endnu et slagsmål med Google. Denne gang kan udfaldet blive den hidtil største bøde til den internationale tech-gigant.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.