Grafik-overclocking gjort til en leg

Tving mere ydelse ud af din computer uden at betale en rød øre for det. Tanken lyder fristende, og Zotac har gjort det til en leg med en kompakt ekstern boks. Men prisen er høj.

Grafik-overclocking gjort til en leg

For bare få år siden var det kun den mest entusiastiske brugerskare, der overclockede grafikkortet.

Overclocking er normalt en dristig disciplin, der betyder - sagt på godt dansk - at brugeren presser frekvenserne på de skrøbelige chips ud over niveauerne, kredsløbene oprindeligt var fremstillet til fra producentens side.

Når det er computerens grafikkort, der får et rask skud adrenalin, betyder det, at 3D-spil bliver afviklet hurtigere.

Flere billeder per sekund, populært kaldet fps, giver en mere flydende og indlevende spiloplevelse, og hvis du er dygtig, kan du nakke din modstander, inden han får krammet på dig.

Med Zotacs Nitro-enhed er det endda blevet nemt at skrue op for frekvenserne i kampens hede.

Nitro er i princippet en orange-farvet boks, du kobler til computerens USB-tilslutning.

Når du har installeret den medfølgende FireStorm-software, lyser VFD-skærmen (Vacuum Flourescent Display) lystigt op, og du har nu fri adgang til at skrue op på de relevante parametre på dit Zotac-grafikkort ved hjælp af plus- og minustasterne på enhedens front.

Officielt kun til Zotac-kort

Ja, overskriften er rigtig. Enheden er produceret af Zotac og virker officielt kun med Zotacs egne grafikkort.

Vi fandt dog hurtigt ud af, at enheden også kan overclocke Nvidia-baserede kort fra andre producenter. Det kræver dog, at du holder Shift-tasten nede, inden du kører FireStorm-softwaren.

Vi prøvede den såkaldte overclocking controller sammen med testvinderen fra vores stortest af 12 grafikkort, Zotac GeForce GTX 280.

Det var muligt at justere frekvenserne på blandt andet den grafiske processor og hukommelsen i op- og nedadgående retning.

Dertil havde vi fri adgang til at skrue op og ned for blæserens rotationshastighed, så den enten kunne være musestille eller larme på et helt uacceptabelt niveau.

Det var tydeligt, at vi kunne klemme en væsentligt højere ydelse ud af det i forvejen kraftige kort uden at betale en øre for den.

Zotac Nitro skuffer

Det fikse ved den eksterne boks er, at du kan overclocke, selvom du sidder midt i et testprogram eller dit yndlingsspil.

Normalt ville du være tvunget til at ændre på frekvenserne ved hjælp af en applikation inde fra Windows, men med Zotac Nitro har du andre frihedsgrader.

Problemet for Zotac Nitro er dog, at produktets målgruppe er meget begrænset. Det er sandt, at det nu er blevet nemmere for knap så erfarne brugere at overclocke grafikkortet, men enheden kan ikke særligt meget, som du ikke selv kan gøre ved at flytte på et par skydere enten direkte i FireStorm-softwaren - eller i et andet tredjepartsprogram.

Paradoksalt nok vil det efter vores mening særligt være meget erfarne overclockere eller benchmarkere, der kan lade sig friste af enheden, fordi den giver mulighed for at lave såkaldt on-the-fly overclocking - altså at ændre frekvenser og blæserhastighed selv mens 2D eller 3D vælter hen over skærmen.

Men for netop denne målgruppe - og for andre potentielle kunder generelt - er prisen alt for høj til, at Zotac Nitro på noget tidspunkt bliver et attraktivt stykke legetøj.

Softwareproblemer

Vi oplevede ligeledes to centrale problemer under testperioden, som dog sandsynligvis er blevet rettet med den nyeste version af FireStorm. For det første lod enheden os ikke gemme og loade de profiler, vi havde oprettet, og for det andet nægtede softwaren at starte op, da vi opgraderede til en nyere driver fra Nvidia.

Zotac forsikrer os om, at problemet er blevet løst, men vi har desværre ikke mulighed for at efterprøve påstanden.

En skuffelse

Der er ingen tvivl om, at Zotac Nitro tjener sit formål, men som et egentligt standalone produkt kommer det aldrig helt til sin ret. Enheden ville derimod have været et fint supplement, hvis det blev inkluderet som tilbehør til et givent Zotac-kort. Det tæller samtidig ned i vores vurdering, at Nitro for øjeblikket kun findes på hylderne hos meget få danske forhandlere.

På plussiden fortjener det dog at blive nævnt, at du trods overclocking beholder garantien på fem år, som Zotac normalt yder på sine grafikkort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere