Test: Få mere ud af dine harddiske

De fleste bundkort kommer med indbyggede harddisk-controllere. Men en ekstern enhed kan sætte fart på dine avancerede diske. Se vores test her.

Test: Få mere ud af dine harddiske

De fleste moderne bundkort kommer med alskens indbyggede funktioner, som før i tiden skulle købes ved siden af.

Bare spørg Creative Labs hvor virksomhedens lukrative marked for lydkort forsvandt hen? - eller producenterne af harddisk-controllere i en tid hvor entusiastmodeller fra de fleste producenter har ikke bare én, men to harddisk-controller

Udviklingen af moderne bundkort til de aktuelle superudgaver med surround-sound, 10 USB-porte, to gigabit netværksporte og to harddisk-controllere er da også generelt en positiv udvikling fra forbrugerens synsvinkel.

Ikke mindst fordi tingene er testet sammen, og drivere findes ét samlet sted hos producenten.

Men fordi det er nemt, behøver det ikke at være den bedste løsning.

For spørgsmålet er, hvor meget Intels indbyggede harddisk-controller, baseret på ICHR10-chippet fra moderne bundkort, egentligt er værd, når det gælder om at levere størst mulig hastighed?

I hvert fald når modstanderen er et dedikeret Adaptec 5405 controllerkort.

Fart med ekstern controller

For at svare på det spørgsmål har vi installeret to helt almindelige Samsung harddiske på 7.200 rpm i vores testcomputere med et Asus P6T Deluxe bundkort.

Begge harddiske blev sluttet til Adaptec 5405, der kommer med et sæt kabler til i alt fire SATA-diske, og sat op med det medfølgende software-program til Windows.

Vi valgte den usikre RAID 0-standard, hvor data fordeles på to diske - men som samtidig øger harddiskenes ydeevne dramatisk.

Sammenlignet med den indbyggede Intel controller gav de samme harddiske på Adaptecs controller næsten 20 procent bedre ydelse ifølge HDtune (se diagram til højre).

En ydelse, som også slog igennem i den maksimale hastighed på diskene. Og det uden at computerens processor skulle arbejde yderligere.

Kort savner blæser

Mens RAID 0 kan levere en række gode resultater, så er det i praksis mere skrøbeligt end systemer med en enkelt disk - da data er spredt over to diske, som alt andet lige giver dobbelt så store fejlmuligheder.

Løsningen er derfor enten at køre RAID 1, som er sikkert, men ikke giver hastighedsforbedringer, eller RAID 10 som kombinerer hastigheden ved RAID 0 med sikkerheden ved RAID 1.

Begge dele klarede Adaptec 5405 uden problemer, ligesom en test med hele tre lynhurtige Intel SSD-diske lod os nærme os de 600 megabyte i sekundet i overførselshastighed.

Ingen problemer i Windows 7

Adapetc 5405 kørte uden problemer i Windows Vista 64-bit, hvor vores test er gennemført. For helhedens skyld testede vi også med Windows 7 i RTM-udgaven, som er den version, der er frigivet til producenter, og her var der ingen problemer eller behov for ekstra drivere.

Den medfølgende software var også udmærket og til at arbejde med. Vi savnede dog et egentligt partition manager program, som havde gjort pakken komplet.

I brug vil du sandsynligvis have brug for en ekstra blæser til Adaptec 5405. For selvom kortet kommer med en stor køleribbe monteret, er det, medmindre du har et meget stærkt airflow i dit kabinet, ikke nok til at holde kortet koldt.

Det er derfor en god ide at se efter en 40 eller 50 millimeter blæser, som du kan skrue fast på køleribben. En irriterende ekstra udgift på et kort i den prisklasse.

Et par frustrerende problemer

Vi var desuden ude for i testen, at vores Asus P6T Deluxe bundkort drillede.

Således vil bundkortet ikke boote fra den eksterne kontroller så længe de medfølgende Marvell- og Intel-controllere var i vejen.

Vi brugte derfor længere tid i BIOS på bundkortet med at sætte den interne controller til ACHI og RAID for at finde den rette kombination, der lod os boote på Adaptec 5405.
Det er dog primært et problem, du vil opleve, hvis du vil bruge Adaptec 5405 som controller for dine boot-diske, da controlleren ellers bare dukker op i Windows.

Vælger du at bruge 5405 til boot-controller, skal du desuden regne med at lægge en del sekunder til din boot-tid, da controllerens BIOS skal indlæses under boot - og det tager op til 20 sekunder.

Dyrt men effektivt legetøj

Alt i alt er Adaptec 5405 et positivt bekendtskab. Som med så meget andet pc-hardware, der er ud over det almindelige, er prisen i den høje ende. Til gengæld kan du, såfremt du anvender et avanceret harddisk-setup, tvinge op til 20 procent mere ydelse ud af dine diske. Det vil for nogle entusiaster være grund nok.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere