Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Test: Få mere ud af dine harddiske

De fleste bundkort kommer med indbyggede harddisk-controllere. Men en ekstern enhed kan sætte fart på dine avancerede diske. Se vores test her.

Test: Få mere ud af dine harddiske

De fleste moderne bundkort kommer med alskens indbyggede funktioner, som før i tiden skulle købes ved siden af.

Bare spørg Creative Labs hvor virksomhedens lukrative marked for lydkort forsvandt hen? - eller producenterne af harddisk-controllere i en tid hvor entusiastmodeller fra de fleste producenter har ikke bare én, men to harddisk-controller

Udviklingen af moderne bundkort til de aktuelle superudgaver med surround-sound, 10 USB-porte, to gigabit netværksporte og to harddisk-controllere er da også generelt en positiv udvikling fra forbrugerens synsvinkel.

Ikke mindst fordi tingene er testet sammen, og drivere findes ét samlet sted hos producenten.

Men fordi det er nemt, behøver det ikke at være den bedste løsning.

For spørgsmålet er, hvor meget Intels indbyggede harddisk-controller, baseret på ICHR10-chippet fra moderne bundkort, egentligt er værd, når det gælder om at levere størst mulig hastighed?

I hvert fald når modstanderen er et dedikeret Adaptec 5405 controllerkort.

Fart med ekstern controller

For at svare på det spørgsmål har vi installeret to helt almindelige Samsung harddiske på 7.200 rpm i vores testcomputere med et Asus P6T Deluxe bundkort.

Begge harddiske blev sluttet til Adaptec 5405, der kommer med et sæt kabler til i alt fire SATA-diske, og sat op med det medfølgende software-program til Windows.

Vi valgte den usikre RAID 0-standard, hvor data fordeles på to diske - men som samtidig øger harddiskenes ydeevne dramatisk.

Sammenlignet med den indbyggede Intel controller gav de samme harddiske på Adaptecs controller næsten 20 procent bedre ydelse ifølge HDtune (se diagram til højre).

En ydelse, som også slog igennem i den maksimale hastighed på diskene. Og det uden at computerens processor skulle arbejde yderligere.

Kort savner blæser

Mens RAID 0 kan levere en række gode resultater, så er det i praksis mere skrøbeligt end systemer med en enkelt disk - da data er spredt over to diske, som alt andet lige giver dobbelt så store fejlmuligheder.

Løsningen er derfor enten at køre RAID 1, som er sikkert, men ikke giver hastighedsforbedringer, eller RAID 10 som kombinerer hastigheden ved RAID 0 med sikkerheden ved RAID 1.

Begge dele klarede Adaptec 5405 uden problemer, ligesom en test med hele tre lynhurtige Intel SSD-diske lod os nærme os de 600 megabyte i sekundet i overførselshastighed.

Ingen problemer i Windows 7

Adapetc 5405 kørte uden problemer i Windows Vista 64-bit, hvor vores test er gennemført. For helhedens skyld testede vi også med Windows 7 i RTM-udgaven, som er den version, der er frigivet til producenter, og her var der ingen problemer eller behov for ekstra drivere.

Den medfølgende software var også udmærket og til at arbejde med. Vi savnede dog et egentligt partition manager program, som havde gjort pakken komplet.

I brug vil du sandsynligvis have brug for en ekstra blæser til Adaptec 5405. For selvom kortet kommer med en stor køleribbe monteret, er det, medmindre du har et meget stærkt airflow i dit kabinet, ikke nok til at holde kortet koldt.

Det er derfor en god ide at se efter en 40 eller 50 millimeter blæser, som du kan skrue fast på køleribben. En irriterende ekstra udgift på et kort i den prisklasse.

Et par frustrerende problemer

Vi var desuden ude for i testen, at vores Asus P6T Deluxe bundkort drillede.

Således vil bundkortet ikke boote fra den eksterne kontroller så længe de medfølgende Marvell- og Intel-controllere var i vejen.

Vi brugte derfor længere tid i BIOS på bundkortet med at sætte den interne controller til ACHI og RAID for at finde den rette kombination, der lod os boote på Adaptec 5405.
Det er dog primært et problem, du vil opleve, hvis du vil bruge Adaptec 5405 som controller for dine boot-diske, da controlleren ellers bare dukker op i Windows.

Vælger du at bruge 5405 til boot-controller, skal du desuden regne med at lægge en del sekunder til din boot-tid, da controllerens BIOS skal indlæses under boot - og det tager op til 20 sekunder.

Dyrt men effektivt legetøj

Alt i alt er Adaptec 5405 et positivt bekendtskab. Som med så meget andet pc-hardware, der er ud over det almindelige, er prisen i den høje ende. Til gengæld kan du, såfremt du anvender et avanceret harddisk-setup, tvinge op til 20 procent mere ydelse ud af dine diske. Det vil for nogle entusiaster være grund nok.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Undgå nedbrud når der kommer opdateringer til din Dynamics 365
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.