Artikel top billede

Microsoft hæver indsatsen for at føre an i skyen

Microsoft gør masser af fremskridt, men markedet af serviceleverandører består ikke kun af Microsoft og Amazon, påpeger Gartner.

Computerworld News Service: Microsoft har lanceret en række partnerskaber, funktionelle forbedringer og produktpakker i et forsøg på at gøre sine cloud-løsninger mere attraktive for de store virksomheder.

Selskabet har også hævet nivauet på hypervisoren Hyper-V som en mulig ingrediens i cloud-baserede systemer.

Virksomheden har desuden forbedret cloud-servicen Azure ved at give kunderne mulighed for at startede og administrere virtuelle maskiner baseret på Hyper-V samt SQL Servere. Ingen af delene var muligt i tidligere versioner af Azure.

Dette giver it-afdelingen bedre kontrol og øger sandsynligheden for at kunne migrere applikationer fra et internt datacenter til et cloud-miljø.

Men det er stadig ikkeblot at løfte interne applikationer til Azure og klikke på "kør," påpeger Chris Wolf, der er vice president for analyse hos Gartner.

Her er Microsofts nye tiltag

Kernen i Microsofts nye løsning er ikke et produkt men et sæt vejledninger fra og partnerskaber med hardwareproducenter, som kan levere prækonfigurerede servere, der er klar til Hyper-V-baserede cloud-miljøer, samt serviceleverandører, der kan levere alt fra hosting til hjælp til udvikling.

Microsoft godkender hostingleverandører, tilbyder undervisning og referencearkitekturer til Hyper-V-baserede clouds til både interne it-afdelinger og eksterne systemintegratorer og tilbyder direkte konsulentydelser både fra sine egne Consulting Services og eksterne partnere.

Virksomheden har også opbygget et onlinekatalog over partnere og services, der listes efter funktion på Cloud Hypermarket.

Hardwaren og referencearkitekturen til software-løsninger, der fungerer godt i Microsoft-baserede cloud-miljøer, kommer fra Dell, Fujitsu, Hitachi, Hewlett-Packard, IBM og NEC og inkluderer både private og offentlige cloud-udrulninger.

Microsoft tilbyder sin egen platform-as-a-service-løsning, Azure, som en af mulighederne i valg af serviceleverandør.

Det er dog ikke den eneste valgmulighed, og kunderne har mulighed for at vælge, om de har brug for platform-, infrastructure- software-as-a-service eller andre hosting-services til netop deres cloud.


Bekymret for Azure lock-in?


En stor del af Microsofts tiltag handler om at gøre opmærksom på virksomhedens cloud-løsninger og muligheden for at anvende Hyper-V som basis for enten eksterne eller interne clouds, siger Wolf.

"Virksomheden er ved at komme en smule ud over det punkt, hvor folk var bekymrede for lock-in til Azure, og fokuserer nu mere på en bredere slags udrulning," siger Wolf.

Konkurrenten VMware, som sidder på størstedelen af markedet for server-virtualisering og i næsten to år har gjort cloud computing til grundlaget i sin strategi, er langt bedre etableret.

VMware har en bredere vifte af tekniske valgmuligheder og langt flere installationer i virksomheder med cloud-projekter, fremhæver Jonathan Reeve, der er vice president for produktstrategi hos Hyper9, som udvikler software til kapacitetsplanlægning til cloud- og virtuelle miljøer.

"Vi ser da nogle Xen- og Hyper-V-miljøer, hovedsageligt i test- eller udviklingsmiljøer og i små projektmiljøer," siger Reeves.

"Virksomheder, der er 60 eller 70 procent virtualiserede, har det med at være fokuseret på VMware i opbygningen af deres private cloud-initiativer, men de kigger også efter komponenter udenfor VMware til self-service, automatisering, workflow og andre ting."

Ikke kun en enkelt platform

De fleste store virksomheder, som Wolf taler med, kører faktisk flere end en virtualiserings-platform, selvom det stadig er noget, der er svært at forlænge til cloud-miljøer, påpeger han.

Det er også svært at portere eksisterende software - endda virtuelle servere - til nye cloud-miljøer uden at miste den regelbaserede håndhævelse af sikkerheden, auditering, workflow, dataudveksling og alle andre grundlæggende funktioner, hvor applikationerne er afhængige af en infrastruktur.

"Lige nu kan man flytte nogle .Net-applikationer til Azure eller udvikle i skyen, hvilket er fint til nye applikationer, men selv leverandører, der tilbyder at konvertere virtuelle images til at køre i deres miljø, gør hovedsageligt blot netop det: De konverterer en .vhd, hvilket knap nok er en start," siger Wolf.

"Microsoft forsøger at imødegå leverandør-lock-in ved at gøre SQL Server og Hyper-V mere tilgængelig i Azure, men der er lang vej endnu og ikke kun for Microsoft."


Flere spillere i markedet


De fleste af de store cloud-projekter fokuserer ifølge Reeve på interne clouds delvis på grund af hensyn til sikkerhed og adgang men også på grund af omkostninger, og fordi de ikke er ordentligt bekendt med de eksterne cloud-platforme.

"Der foregår mange samtaler lige nu, når finansdirektøren har set en annonce for Amazon EC2 eller noget lignende og går hen til it-afdelingen og siger: 'Hos Amazon kan jeg få en server for tre dollar om dagen, hvad ville det koste herfra?'," forklarer Reeve.

"Det starter en sammenligning, der faktisk er temmelig svær at foretage, for eksempel af hvad det ville koste at køre en VMware-infrastruktur på en offentlig cloud."

Tre dollar, hvilket er godt 16 kroner, om dagen per server er ifølge Reeve en god pris, men ikke hvis implementeringen anvender 1.000 servere, hvilket ville løbe op i knap seks millioner kroner om året.

"Og det er tilbagevendende omkostninger, så prisen løber rimelig hurtigt op," siger Reeve.

Microsoft sælger sine produkter og services på at være billigere alternativer til VMware, men konkurrencen blandt cloud-leverandørerne er i hurtig vækst ud over de to, siger Wolf.

Også Rackspace, Navisite, Amazon, Cari.net, AT&T, Verizon og et væld af andre virksomheder tilbyder en vifte af services lige fra managed hosting, der kun kræver portering af virtuelle maskiner, til adgang til store netværksressourcer, som it-afdelingen kan administrere direkte og kun betale for hvad, der bruges, forklarer Wolf.

Microsoft gør masser af fremskridt, men markedet af serviceleverandører består ikke kun af Microsoft og Amazon," påpeger Wolf.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere