Artikel top billede

Dystre udsigter: It-ledigheden stiger snart

Arbejdsløsheden i den danske it-branche vil givetvis stige i de næste måneder, frygter to it-fagforeninger. Det er især de nyuddannede, der vil presse statistikken.

Ledigheden er langsomt på vej op i Danmark, viser nye ledighedstal fra Finansministeriet, og it-branchen kan heller ikke undgå at blive ramt. 
 
Det mener it-fagforeningerne Prosa og Samdata HK, som begge peger på en rød pil opad i antallet af ledige it-folk i Danmark inden for de kommende måneder.
 
Landsgennemsnittet for ledigheden ligger på 6,2 procent svarende til 170.300 personer, mens Prosa og Samdata HK kan notere ledighedsprocenter på henholdsvis 5,8 og 5,6 procent i de nyeste tal fra september.
 
Dimittender skaber ledighed
Prosa har oplevet en stigning på 0,5 procentpoint i ledigheden siden maj hos sine omkring 13.000 medlemmer, og foreningens forbundssekretær, Erik Swiatek, spår, at det tal vil få yderligere et nøk op inden længe.
 
"Jeg frygter, at når de nye dimittender kommer ud fra universiteterne i januar, så vil vi passere en ledighedsprocent på seks procent," siger Erik Swiatek til Computerworld og understreger, at det er ekstremt vigtigt, at de nyuddannede kommer i job inden for 6 til 12 måneder.  
 
"Hvis de ikke kommer i job inden for et år, så står der nye dimittender klar, der har friskere uddannelser og dermed er bedre rustede til en arbejdsplads," forklarer Erik Swiatek.
 
Han peger på, at ledigheden inden for it-branchen på den måde stille og roligt kan kravle op på et ubehageligt niveau, der minder om midt-nullerne, hvor ledigheden blandt Prosas medlemmer var oppe og kysse 12 procent.
 
Derimod var arbejdsløshedsprocenten blandt Prosas medlemmer for blot to år siden helt nede på to procent.
 
Skyen truer danske arbejdspladser
Også sekretariatsleder Finn Hansen fra Samdata HK frygter en stigning i ledighedstallene i januar, og tør slet ikke spå om, hvordan det ser ud om bare et halvt år.
 
"Jeg kan overhovedet gætte på udviklingen, for der er for mange faktorer i spil, der berører ledigheden," siger Finn Hansen fra Samdata HK, der har omkring 13.200 medlemmer uden for universiteternes mure.  
 
Alligevel peger han på, at klassiske udfordringer med outsourcing og offshoring er mere aktuelle end nogensinde.
 
Og cloud computing kan give nogle gevaldige tordenskrald blandt danske it-medarbejdere.
 
"Hvis en eller flere af de store selskaber i Danmark beslutter sig for at outsource deres drift i cloud computing, så vil vi med det samme kunne mærke det på ledigheden," forklarer Finn Hansen.
 
Truslen fra Øst
Erik Swiatek fra Prosa maner dog til besindighed, fordi outsourcing og offshoring i mange år har hørt til trusselsbilledet for danske it-medarbejdere.
 
Han peger i stedet på, at nye trusler især kan komme fra det offentliges (mis)brug af folk i løntilskud og underbetalt udenlandsk arbejdskraft.
 
"It-medarbejdernes kompetencer skal hele tiden skærpes og udbygges. Ellers kan danske it-folk blive overhalet indenom af personer fra lande som Polen og Litauen," siger Erik Swiatek.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere