Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Prosas formand vil putte SOA i gryden med den nye digitaliseringsstrategi. Foto: Prosa

SOA skal redde det digitale Danmark fra fiasko

Serviceorienteret arkitektur, brugerinddragelse og it-kompetencer er ingredienserne i den gryderet, der skal sikre Danmark en status som førende it-nation, mener Prosa.

Serviceorienteret arkitektur eller SOA.

Næppe et begreb, der ville vinde den store genklang, hvis man spurgte tilfældige danskere på Strøget i København.

Men det er faktisk en af nøglerne til en bedre digital offentlig sektor og bør indgå i Danmarks nye digitaliseringsstrategi for år 2011 til 2015, mener it-fagforeningen Prosa.

"Det vil være oplagt, at fremtidens digitale Danmark baseres på en serviceorienteret arkitektur, som kan benyttes af alle," siger formand Niels Bertelsen fra Prosa.

Han forklarer, at en række offentlige dataudbydere i dag kræver betaling for brug af deres data.

"Da det er en hindring for udbredelsen af digital forvaltning, bør data gøres til en gratis service - helt på linje med internettet," foreslår formanden. 
 
Ny pulje
En anden barriere drejer sig om tilgangen til nye teknologier i det offentlige.

"En række af de foreslåede teknologier til at realisere den servicebaserede arkitektur er relativt nye. Og der er ikke den store erfaring med at skabe interoperabilitet mellem forskellige leverandørers systemer."

"Det er naturligt, at offentlige institutioner er tilbageholdende med at være de første, som sætter tåen i vandet - der er jo ofte en pris at betale for at høste de første erfaringer," siger Niels Bertelsen.

Derfor foreslår Prosa, at der etableres en investeringspulje, som kan skubbe den digitale forvaltning i gang på den front.

"Den (puljen, red) skal finansiere etablering af nøgleservices, skabe gratis tilgængelighed af data, finansiere pilotprojekter for etablering af digitale sagsgange på tværs af forvaltningsenheder og afprøve interoperabilitet mellem forskellige leverandørers systemer," siger Niels Bertelsen.

Undgå it-skandaler


Desuden bør den nye strategi forsøge at forebygge nye offentlige it-skandaler, mener Prosa.

Således skal borgerne og slutbrugerne inddrages i processen fra start, foreslår Prosa.

"Det er slutbrugerne, som skal leve med de systembeslutninger, der træffes undervejs i et projekt."

"Hvis ikke slutbrugerne er markant involveret i løsningernes udformning, kan vi med sikkerhed se frem til endnu en lang række it-skandaler og fiaskoer," siger Niels Bertelsen. 

Formanden forklarer, at det ikke bare er dyrt og ineffektivt med fejlslagne it-projekter.

"Det sætter tilliden til offentlige løsninger på en hård prøve."

"It-projekter skal udarbejdes i iterationer og man skal på forhånd turde indse, at de bedste løsninger ikke kendes på forhånd, men erkendes undervejs i projekterne," siger han. 

Derfor er det helt essentielt, at den måde it-projekter sendes i udbud på, fremmer muligheden for at erkende og ændre projekterne undervejs, mener Niels Bertelsen.

Husk b-holdet

Desuden skal Danmarks nye digitaliseringsstrategi ikke være en lukket fest for de it-stærke, der kan bruge it-selvbetjeningsløsninger med hænderne bundet bag ryggen.

Risikoen er nemlig, at man øger spændingen og kløften mellem imellem de avancerede og dygtige digitale borgere og de 40 procent af befolkningen, der p.t. ikke evner eller ønsker at være med i denne udvikling, forklarer Niels Bertelsen.

"Det er en helt central udfordring at løfte disse 40 procent til et niveau, hvor de kan være med i udviklingen, og samtidig en forudsætning for, at samfundet for alvor kan høste produktivitetsgevinsten."

"En strategi må derfor indeholde konkrete målsætninger for, hvordan denne gruppe minimeres mest mulig," siger formanden.

Et godt sted at starte vil være at sikre, at folkeskolelærerne har de rette it-komptencer, mener Prosa.

Både via en it-opdatering af grunduddannelsen til lærere og et eftersyn af videre- og efteruddannelse til samme faggruppe.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Identificér og håndter sofistikerede sikkerhedsbrud hurtigt og effektivt
Forebyggelse er ikke nok. Sikkerhedsbrud kan og vil ske, og så skal de håndteres hurtigt og effektivt. Men sofistikerede angreb kan holde sig under radaren længe, og de helt rette modsvar være svære at identificere.