Artikel top billede

Har Google kopieret Java-kode i Android?

En ekspert i immaterial-ret mener at have fundet 43 tilfælde i mobilstyresystemet Android, hvor Google har kopieret Java-kode uden tilladelse.

Computerworld News Service: En ekspert i immaterial-ret har fundet 43 tilfælde i den nyeste version af mobilstyresystemet Android, hvor Google tilsyneladende har kopieret Java-kode uden tilladelse.

Disse fund af IP-aktivisten Mueller kan blive et problem for Googles forsvar i Oracles retssag mod virksomheden over Java-patenter og immaterial-retsbeskyttet materiale i Android.

"Opdagelsen kan blive meget frugtbar for Oracle og vil måske vise sig at blive rigtig skidt for Google," skriver Florian Mueller, som har fulgt sagen tæt og etableret kampagnen NoSoftwarePatents, i et blogindlæg.

Mueller har grundigt undersøgt Androids kode og fundet seks filer udover den, som Oracle udpeger i sit søgsmål, der er næsten identiske med Java-filer. Disse filer er at finde i Android 2.2 Froyo og Android 2.3 Gingerbread.

Herudover peger Mueller på 37 filer i Androids kode, der inkluderer kommentarer, der oplyser om, at koden ejes af Sun.

"Ligegyldigt hvad Google siger, så kan denne copyright header på ingen måde forstås som en tilladelse til at genlicensere filen under Apache Software License," skriver Mueller. Google licenserer Android til brugerne under denne Apache-licens.

"Selv hvis man hævdede, at Oracle/Sun senere gjorde filen tilgængelig under GPL (hvilket jeg ikke har fundet nogen endegyldige beviser for), så ville det stadig ikke give tilladelse til en sådan licensændring."

Selvom der er visse mindre forskelle mellem den kode, som Google anvender, og den oprindelige Java-kode, så konkluderer Mueller, at disse forskelle kommer fra brugen af en decompiler. I et forsøg, hvor han kørte syv forskellige Java-filer gennem en Java-decompiler ved navn JAD, blev resultatet næsten identisk med filerne i Android.

Google har ikke svaret på en anmodning om en kommentar til Muellers påstande.

"Uploadet ved en fejl"

Udvikleren Ed Burnette, som skriver for ZDnet, afviser i et blogindlæg, at Google krænker Oracles patenter i Android. Han argumenterer, at noget af den kode, som Mueller fremhæver, slet ikke sendes ud på enhederne og er desuden blevet slettet. Syv af filerne er test-kode, som ikke sendes ud med produktet, påpeger han. Herudover blev disse filer slettet fra Android i henholdsvis december 2010 og januar 2011, forklarer han.

De tilbageværende filer er fra en undermappe brugt til lyddrivere i native kode til en enkelt slags chipsæt, forklarer Burnette. Heller ikke disse filer sendes ud med Android, men er sandsynligvis blevet uploadet ved en fejl og skal bare slettes igen, skriver han.

Mueller hævder dog, at noget af test-koden faktisk relaterer til sikkerhed, og at der findes mange Android-enheder, der sendes på markedet med denne kode samt med koden fra de andre filer.

Selvom filerne ikke findes i det aktuelle Android-kodetræ, så blev de brugt i de to version, der på nuværende tidspunkt udgør over halvdelen af alle Android-enheder i brug, bemærker han.

"Fra et juridisk perspektiv kan man ikke få en patentkrænkelse til ikke at være sket ved blot at fjerne den krænkende kode fra et bestemt sæt filer - på den måde undgår man bare at gøre yderligere skade," skriver Mueller i et e-mailinterview.

Populariteten vokser

Oracle indgav søgsmålet i august, hvor virksomheden hævdede, at Googles mobilstyresystem, Android, krænkede Java-rettigheder, som kom på Oracles hænder, da virksomheden købte Sun. Google har siden kaldt søgsmålet grundløst og bestrider, at der er tale om krænkelse af IP-rettigheder.

Hvis det fastslås i retten, at Google begår patentkrænkelse, kan virksomheden ende med at skulle betale Oracle en licensafgift for hver eneste producerede telefon og tablet-pc, der benytter Android. Denne omkostning kunne Google lade gå videre til enhedsproducenterne, hvilket dog ville gøre Android mindre attraktivt som gratis styresystem.

Android, hvis popularitet er vokset gevaldigt i løbet af det seneste år, er under juridisk angreb fra mange sider. Af andre Android-relaterede retssager kan nævnes Apples sag mod HTC, Microsofts sag mod Motorola og Gemaltos sag mod Google, Motorola, HTC og Samsung.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere