Artikel top billede

Bankerne sender dette brev til tusinder af kunder, hvor de beder dem identificere sig selv ved hjælp af en fotokopi. NemID er nemlig ikke sikker nok.

Finansrådet: Derfor halter NemID's sikkerhed

Bankernes interesseorganisation Finansrådet mener ikke, at NemID lever op til alle de krav, som hvidvaskloven stiller. Se hvorfor.

Læs også:

NemID for usikker: Banker foretrækker fotokopier

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven

Bankerne, der selv står for NemId, kan ikke bruge den fælles login-tjeneste til at identificere kunderne.

Den er ikke en sikker nok identifikation, lyder vurderingen. 

Derfor har bankerne bedt tusinder af danske bankkunder om at identificere sig ved fremmøde eller ved at sende en fotokopi af pas, kørekort eller sygesikringskort med et gammeldags brev.   
Ifølge IT- og Telestyrelsens center for digitalisering lever NemID ellers op til kravene i hvidvaskloven. 

Hos bankernes interesseorganisation, Finansrådet, fortæller afdelingschef Kim Busck-Nielsen, at en digital signatur ikke nødvendigvis er nok til at legitimere en kunde i forhold til hvidvaskningsloven.  

"En sådan digital signatur, der lever op til kravene i hvidvask-lovgivningen om differentierede legitimationskrav, den er ikke fuldt udviklet. Jeg kender i hvert fald ikke nogen lige nu," siger Kim Busck-Nielsen, og fortsætter:
 
"Den dag, der findes en sådan signatur, som opfylder hvidvasklovens forskellige legitimationskrav, så vil den kunne anvendes," siger han.
 
Han peger på, at årsagen til at den digitale signatur og NemID ikke er nok, skyldes at hvidvaskloven stiller differentierede krav til legitimation af kunderne, hvilket han finder ret vidtgående.      
 
Kræver mere ID
"Hvor man stiller ét krav for at få en digital signatur, så stiller hvidvasklovgivningen i visse tilfælde skærpede krav over for såkaldte højrisiko-kunder," siger han.
 
Årsagen er ifølge Kim Busck-Nielsen, at hvidvaskloven stiller bankerne i den situation, at de skal kræve mere legitimation end normalt.
 
"Derfor kan man ikke bare sige, at en digital signatur er anvendelig i alle tilfælde," siger han.

Læs også:

NemID for usikker: Banker foretrækker fotokopier

NemID-boss: Vi er gode nok til hvidvask-loven




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere