Artikel top billede

"Låner" du også naboens ubeskyttede WiFi-netværk?

De fleste af os anser vores WiFi-netværk som noget meget personligt. Alligevel har mange ikke det store problem med at koble sig på naboens ubeskyttede netværk.

Læs også:

Efter Google-snifferi: Vi sløser med åbne netværk

Ny WiFi-standard gør det muligt at skrotte kablerne

Mens det nok er de færreste it-chefer, der lader virksomhedens WiFi-netværk stå ubeskyttet hen, står det værre til på hjemmefronten, hvor en stor del af os lader døren stå pivåben.

Konsekvensen er, at alle i op til et par hundrede meters afstand af den trådløse router kan koble sig på WiFi-netværket.

Interesseorganisationen WiFi Alliance, der blandt andre tæller Microsoft, Nokia og Apple, forsøger derfor at sætte gang i en debat om de trådløse netværk.

En undersøgelse, som analysefirmaet Wakefield Research har udarbejdet i samarbejde med WiFi Alliance, viser, at 40 procent af deltagerne i undersøgelsen hellere vil låne nøglen til deres hus ud end "nøglen" til deres WiFi-netværk.

I det hele taget føler man, at det trådløse netværk er noget meget personligt.

Bruger gerne andres Wi-Fi

Det ændrer imidlertid ikke ved, at en stor del af de 1.054 deltagende amerikanere i undersøgelsen tilsyneladende ikke har noget problem med at snige sig ind på andre folks ubeskyttede netværk.

"Undersøgelsen viste, at 32 procent af respondenterne sagde, at de har prøvet at koble sig på et Wi-Fi-netværk, der ikke var deres," skriver WiFi Alliance blandt andet.

WiFi Alliance sammenligner situationen med, at mange forbrugere også glemmer at spænde deres sikkerhedssele, når de kører bil - også selv om det kun tager få sekunder at få den på plads.

På samme måde behøver det heller ikke at være besværligt at beskytte sit WiFi-netværk ved hjælp af eksempelvis WPA2-protokollen, der bruges til password-adgang og kryptering.

Der er selvfølgelig lige det med kodeordets styrke, hvor det ikke er nok at bruge "123456" eller "Hansen," men hvor man skal huske at følge de gængse regler for adgangskoder.

Google stjal Wi-Fi-data

At det heller ikke står for godt til med at implementere WiFi-sikkerhed her i Danmark, kom frem, da Googles Street View-biler sidste år blev afsløret i at sniffe løs på de trådløse netværksdata og indsamle information om borgeres internet-kommunikation.

Google erkendte, at man ved en "fejl" havde indsamlet omkring 600 gigabyte data fra ukrypterede WiFi-netværk i 30 lande - herunder også i Danmark.

Det fik Shehzad Ahmad fra DK-Cert til at advare om, at de mange åbne netværk herhjemme er et kæmpestort problem for datasikkerheden.

"Båndbredden bliver udnyttet på åbne netværk, og derudover kan udefrakommende downloade ulovlige ting som børneporno og piratkopier over den ukrypterede router i ejerens navn. Samtidig kan hackere komme ind og sniffe oplysninger og få adgang til at stort set alle data, hvis ejeren deler filer over routeren," forklarede Shehzad Ahmad.

Læs også:

Efter Google-snifferi: Vi sløser med åbne netværk

Analytikere: Slå koldt vand i blodet med 802.11n

Ny WiFi-standard gør det muligt at skrotte kablerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere