Test: Gør vinylsamlingen digital for under en tusse

Med Ion Profile Pro kan du billigt få overspillet alle dine gamle vinyler til computeren. Men hvordan bliver kvaliteten? Og hvordan klarer den regulær afspilning af lp'er? Vi har testet.

Test: Gør vinylsamlingen digital for under en tusse

Har du en støvet reol fuld af gamle vinyler, som du egentlig er ret glad for, men bare aldrig får lyttet til, fordi tiden ligesom er vokset fra formatet?

Eller er du sprunget med på den opblomstring, der er sket inden for den analoge verden og derfor begyndt at shoppe gamle plader, som du egentlig også gerne vil have med på mp3-afspilleren, når du er på farten?

I begge tilfælde ligger løsningen lige for. Der findes i dag et bredt udvalg af pladespillere med indbygget funktionalitet, der gør dem i stand til at overspille lp'ernes indhold til pc'en.

Vi har i denne omgang taget fat i den prisbillige model Profile Pro fra det engelske lydfirma Ion Audio.

Letvægter i plastik 
Profile Pro vækker ikke ligefrem minder om gamle tiders klassiske modeller.

Med sit afrundede design og den blanke sorte overflade farve har den et meget moderne udseende. Derudover adskiller den sig på vægtsiden. Den er nemlig primært udformet i plastic og vejer derefter. Det er ikke nøvendigvis negativt, men leder du efter fornemmelsen af tungt, solidt isenkram med feinschmecker-feeling og retro-look, går du galt i byen med Profile Pro.

Den bliver da også solgt på at være et 'usb turntable med input', som kan 'forvandle dine dyrebare vinyloptagelser til digital musik,' som der står i den engelske manual. På det punkt klarer den sig til gengæld rigtig godt og på et plan, hvor alle kan være med.

Ekstremt simpelt

Når afspilleren er pakket ud, plugger du de lige lovligt korte RCA-kabler til din forstærker (undgå at smide dem i phono-input), strømkablet i stikkontakten og lægger 'måtten' på drejeskiven, hvorefter du er klar til at høre musik.

Pladespilleren håndterer i øvrigt både 33 og 45 rpm-vinyler. Med softwaren kan du også konvertere 78 rpm-plader. 

Næste fase er overspilning til computeren. Her hugger du det medfølgende usb-kabel i pladespilleren, dernæst i pc'en, hvor der ikke kræves nogen driver, og så er du stort set halvvejs. Den medfølgende cd med programmet EZ Vinyl/Tape recorder smides i cd-drevet og installeres på henved 30 sekunder. Har du en mac, hedder programmet i stedet EZ Audio Converter.

Når programmet er startet op, klikker du på record og lader pickuppen glide ned på vinylen - og så må du vente, til pladen er spillet færdig.

EZ Vinyl/Tape Recorder kan indstilles til automatisk at opslitte numrene. Den funktion fungerer udmærket. Vi oplevede dog også, at den delte et nummer op i to, fordi der var langt mellem trommeslagene, så du skal ikke bruge funktionen, hvis der er lydløse ophold i musikken. Og når den først har cuttet sangen i to, er der ikke meget andet at gøre end at starte forfra.

Det skal i øvrigt tilføjes, at denne feature ikke er tilgængelig i mac-programmet EZ Audio Converter.

Tvungen itunes-brug

Når pladen udløber, stopper pladespilleren automatisk, hvilket er meget belejligt. Du kan nu tildele plade og numre titel, hvilket der desværre ikke er en auto-funktion til. Herefter overfører programmet automatisk sangene til iTunes, som også følger med på installations-cd'en.

Nu er det ikke alle, der er lige begejstrede for Apples musikprogram, men Ion efterlader ikke én andre muligheder, hvilket kan være irriterende for nogle.

For dem, der ikke har et problem med Apples program, er det til gengæld en yderst brugervenlig løsning. Det er dog også en hæmsko, at programmet er så simpelt, idet man ikke har mulighed for fjerne støj, justere lydniveau eller vælge andet format end mp3.

For dem, der ønsker flere muligheder i forhold til at redigere musikken, er programmet Audacity en mulighed. Ifølge manualen skulle dét program følge med, men det gør det af uransagelige årsager ikke på denne anmelders eksemplar. Det kan dog downloades gratis, og hvis man har tiden til at sætte sig ind i det mere komplicerede program, kan man vinde meget på lydsiden.

Knitrende mp3-filer

Overordnet set er lydkvaliteten af de overspillede sange rigtig god, og som konverteringsapparat er Ion Profile Pro bestemt pengene værd.

I iTunes kan du i øvrigt ændre lydkvaliteten. Gå ind i indstillinger under rediger, vælg importindstillinger og vælg mp3-kodning med en kvalitet på 192 kbps.

Du skal dog være parat til at sætte tid af, hvis vil overspille hele pladesamlingen. Ikke nok med, at hver og én skal spilles igennem; du skal ikke spille fodbold i stuen eller andet, der kan forstyrre den følsomme pickup. Og følsom er den. Sørg derfor også for at rense pladerne, inden du overspiller dem, for alt kommer med på optagelsen. Det kan selvfølgelig have sin charme, men ren skratteri er ikke just ønskværdigt.

Audacity er dog i stand til at udrydde meget af den uønskede støj.

Køb den for konverteringen

Samlet set gør Ion Profile Pro det, den skal - konverterer dine gamle plader til digitale musikfiler i god kvalitet for få penge.

Man kan dog samtidig også godt fornemme, at den ikke er voldsomt dyr, og er du ude efter en kvalitetspladespiller, som udelukkende skal bruges til at yde dine gamle plader fuld retfærdighed, skal du overveje at smide penge efter et lidt mere solidt stykke håndværk.

På dyrere modeller vil pickuppen eksempelvis ikke slide så meget på pladerne, og lyden vil være bedre.

Maskinellet fungerer dog fint for den brede skare af lp-konverterings-aspiranter, og medmindre man er audiofil vinylfreak og går højt op i kvaliteten af pickup-nålen og lignende, vil Ion Profile Pro være et fornuftigt køb til prisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere