Artikel top billede

"De væsentligste fordele er mobiliteten, og at man er' instant on'," siger Christian Poulsen, der er CIO i Københavns Lufthavne A/S.

CIO: Sådan bliver du effektiv med apps på din mobil

Københavns Lufthavne har udviklet en lang række mobile løsninger til både de 2.000 medarbejdere, flyselskaber og passagerer. De øger effektiviteten, siger CIO'en.

Se også:

Galleri: Sådan ser ERP, CRM og BI ud på din smartphone

It-chef vil erstatte medarbejder-bærbare med iPads

Ekspert: Så hurtigt giver dine business-apps bonus

It-chef: Sådan bruger vi BI og CRM på tablet-pc'en

Københavns Lufthavne A/S er en af de danske virksomheder, der er længst fremme med mobile løsninger.

Samtlige 2.000 medarbejdere er udstyret med en iPhone, og anvendelsesmulighederne stiger støt, fordi der er en klar business-case, fortæller CIO Christian Poulsen.

"De væsentligste fordele er mobiliteten, og at man er 'instant on'. Du kan få adgang til it-systemerne der, hvor du er, i den arbejdssituation, du er i. Vi er drevet af procesoptimering, så vi kan få reduceret tidsforbruget ved hjælp af teknologien," siger han.

Et eksempel er sikkerhedsmedarbejderen, der kører rundt og patruljerer lufthavnen hegn. Han kan følge med i, hvad der sker, og få hasteopgaver via smartphonen.

Lufthavnens medarbejdere kan også tilgå SharePoint-intranettet fra deres iPhone via Safari-browseren.

"Vi har gjort meget ud af at samle rigtig meget information og funktionalitet på vores intranet, og nu kigger vi på at lave en egentlig intranet-app, så man eksempelvis kan få nyheder 'pushet' ud," siger CIO'en.

Passager-app bruges også internt

Lufthavnens hidtil mest markante mobilløsning er en applikation, som alle passagerer med en iPhone eller Android-smartphone kan downloade gratis.

Den viser blandt andet informationer om flytider og den konkrete gate, man skal gå til. App'en gavner dog ikke kun de omkring 100.000 passagerer, der har downloadet den. Også medarbejderne anvender den til at få overblikket.

"Den var egentlig primært tiltænkt passagerne, men da alle medarbejdere har en iPhone, skelede vi selvfølgelig også til, at vi selv kunne bruge den. Fordi alle har platformen, har de taget rigtigt godt imod den," siger Christian Poulsen og fortæller, at applikationen nu har erstattet den overbliks-løsning, medarbejderne tidligere anvendte.

Sådan udvikler de apps

Det er typisk eksterne leverandører, der udvikler lufthavnens mobil-applikationer, mens Christian Poulsens 88 it-medarbejdere står for at håndtere kernesystemer og databaser.

"Her anvender vi nogle eksterne folk, der er rigtig dygtige til at lave iPhone-apps, mens vi selv er gode til at lave integration, så data kan stilles til rådighed," siger han.

CPH's mobilstrategi rækker imidlertid endnu længere end til de mest oplagte applikationer. Lufthavnen har opnået markante fordele ved at udvikle services, der udnytter viden om det trådløse netværk.

"Vores platform giver os positioneringen af alle aktive WiFi-enheder. Hvis eksempelvis der er en vandskade, skal man hurtigt finde en vandstøvsuger - og hvor er den? Det kan vi spore," forklarer Christian Poulsen.

God businesscase på apps

Samtidig stiller lufthavnen den slags services til rådighed for flyselskaberne, så de kan spore en trappe til en flyvemaskine, og lufthavnens egne medarbejdere er eksempelvis i stand til at se, hvor alle baggagevognene befinder sig.

Ambitionen er naturligvis, at den type overvågning skal kunne finde sted direkte fra en smartphone eller tablet-pc, mens medarbejderen er på farten.

"Der er en puls herude, som nogle gange påvirker, hvad vi skal gøre, nærmest per minut. Vi har nu nogle platforme på plads, så vi ved, hvor maskiner og medarbejdere er, og det bliver en del af vores software-udvikling," forklarer Christian Poulsen.

Han tilføjer, at en kommende feature bliver, at sikkerheds-medarbejdere vil kunne følge de omkring 600 overvågningskameraer i terminalerne direkte fra en mobilapplikation.

Rent økonomisk hænger de mange mobile investeringer fint sammen. Dels er der en indtægt fra de "track and trace-services", som de forskellige virksomheder i lufthavnen kan betale for at få adgang til, og dels bliver lufthavnen i sig selv mere effektiv, forklarer CIO'en.

Se også:

Galleri: Sådan ser ERP, CRM og BI ud på din smartphone

It-chef vil erstatte medarbejder-bærbare med iPads

Ekspert: Så hurtigt giver dine business-apps bonus

It-chef: Sådan bruger vi BI og CRM på tablet-pc'en




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere