Artikel top billede

Bornholms kommunalbestyrelse beder nu Bertel Haarder (V) og hans ministerium om dispensation til at udrulle fibernet. Foto: Heine Pedersen. (Foto: Heine Pedersen© / Heine A Pedersen©)

Fiber-strid med TDC havner på Haarders bord

Bornholmske lokalpolitikere vil have Bertel Haarder (V) til at skride ind i fiber-strid med TDC. Se hvorfor.

De danske elselskaber har brugt over otte milliarder kroner på at udrulle fibernet forbi 600.000 hjem. Det er sket i et forsøg på at udfordre TDC, der har den eneste landsdækkende fastnet-infrastruktur til bredbånd.
 
På Bornholm har det lokale energiselskab Østkraft dog ikke rullet fibernet ud til nogen husstande, selvom virksomhedens bestyrelse gerne vil.
 
Det er nemlig et brud på elforsyningsloven og kommunalfuldmagten, hvis det skulle ske. Østkraft er modsat andre danske energiselskaber ejet af kommunen, og kommunen må ikke udrulle et fibernet i konkurrence med private aktører som eksempelvis TDC. 
 
Men nu håber kommunalbestyrelsen i Bornholms Kommune, at indenrigsminister Bertel Haarder (V) vil give kommunen dispensation. Det fremgår af en ansøgning sendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet.
 
"Bornholms Kommunalbestyrelse ønsker mulighed for, at der dispenseres inden for gældende lovgivning - kommunalfuldmagten og elforsyningsloven - så forsyningsområdet også omfatter mulighed for at udlicitere etablering og drift af højhastighedsforbindelser til borgere og erhvervsliv," står der i ansøgningen.
 
Dokumentet er sendt til ministeriet, fordi Bornholm Kommune ønsker at blive en af de i alt fem kommuner, der bliver udvalgt til at være såkaldte frikommuner, hvor der er friere tøjler end ellers til at eksperimentere.
 
Med ansøgningen ser det ud til, at kommunalpolitikerne forsøger at komme ud over den lovgivning, der indtil videre har holdt øens energiselskab fra at udrulle fibernet.

Strides med TDC

I øjeblikket verserer der en sag, som Erhvervs- og Byggestyrelsen er i gang med at behandle. Styrelsen skal afgøre, hvorvidt et lokalt fiberprojekt skal tildeles statsstøtte-kroner fra Regionalfonden under EU.
 
De lokale iværksættere gårdejer Ole Kofod og entreprenør Hans Bech ønsker at udrulle et fibernet under navnet Bornholms Fibernet.

Østkraft, der ikke må udrulle fibernet, har på forhånd meddelt, at det ønsker at være kunde på nettet, og elværket optræder som partner i den ansøgning, som Bornholms Fibernet har indsendt til Erhvervs- og Byggestyrelsen. Projektet er forinden blevet godkendt og indstillet til statsstøtte af Bornholms Vækstforum.
 
Både ansøgningen om statsstøtte samt Østkrafts engagement har fået TDC op i det røde felt. Statsstøtten skævvrider konkurrencen, har det lydt fra TDC.

TDC undrer sig over Østkrafts rolle

Desuden finder teleselskabet Østkrafts rolle betænkelig. Det kom frem, da Bornholms Vækstforum skulle vurdere, om det lokale fiberprojekt var egnet til statsstøtte.
 
"Når man læser ansøgningen til Vækstforum Bornholm får man det indtryk, at Østkraft ad omveje forsøger at få offentligt tilskud til at anlægge et fibernet, uanset selskabet er formelt forhindret heri både i forhold til Elforsyningsloven og kommunalfuldmagten," skrev TDC i oktober sidste år til Bornholms Vækstforum, der efterfølgende indstillede projektet til statsstøtte.
 
Næstformanden i Østkraft er Bornholm Kommunes borgmester, Winni Grossbøll (S), som altså nu med støtte fra kommunalbestyrelsen søger om dispensation hos Bertel Haarder til at udrulle et fibernet.
 
I ansøgningen sendt til Bertel Haarders ministerium fremgår det klart, at Østkraft skal udleje fiberkabler til fremmede udbydere.

"Det kommunalt ejede elforsyningsselskab råder over optiske fibre, der er lagt i jorden og ønsker mulighed for at udleje disse til kommercielle udbydere af internetforbindelser," står der i frikommune-ansøgningen, der bliver imødekommet eller afvist i april.

Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) har tidligere ved flere lejligheder taget afstand fra at bruge offentlige midler på udruldning af bredbåndsinfrastruktur. Det skal overlades til markedet, argumenterer hun. 
 
Computerworld har uden held forsøgt at få en kommentar fra borgmester Winni Grossbøll (S).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere