Artikel top billede

Nokia: Derfor tøver vi med Microsoft-aftalen

Der er for Nokias vedkommende væsentlige forretningsrisici ved det foreslåede partnerskab med Microsoft. Se, hvad de mener - det er ikke småting.

Computerworld News Service: Nokia fremlægger i en indgivelse til U.S. Securities and Exchange Commission de forretningsrisici, mobilproducenten står overfor i forbindelse med den planlagte aftale med Microsoft.

Og det er ifølge Nokia ikke småting.

Adskillige er allerede blevet påpeget af kritikerne af aftalen, som handler om, at Nokia udfaser sit Symbian-styresystem til fordel for Microsofts Windows Phone. Det er almindeligt for børsnoterede virksomheder at offentliggøre alle potentielle forretningsrisici for deres aktionærer.

En af de mere alvorlige risici handler om, at Microsofts styresystem, der først udkom i november, endnu er for umodent, oplyser Nokia.

"Windows Phone-platformen er en 'nytilkommer' i markedet og har i store træk endnu ikke bevist sit værd, er fokuseret udelukkende på smartphones i den høje ende, og har på nuværende tidspunkt en meget lav udbredelse og opmærksomhed hos forbrugerne i forhold til platformene Android og Apple.

Det er ikke sikkert, at det vil lykkes det foreslåede partnerskab med Microsoft at udvikle platformen til en tilstrækkeligt bredt konkurrencedygtig platform til smartphones," skriver Nokia i indgivelsen.

Selvom virksomhederne har underskrevet en "ikke-bindende aftale", mangler de stadig at forhandle den endelige kontrakt på plads. Denne proces kan tage længere tid end forventet eller vil måske slet ikke komme til at ske, advarer Nokia.

Ved at vælge Windows Phone risikerer Nokia at give afkald på mere konkurrencedygtige alternativer, der kunne give producentens telefoner en større og hurtigere udbredelse i markedet, fremhæves det.

Overgangen til Windows Phone kan også tage for lang i forhold til Nokias konkurrenceevne i lyset af den igangværende udvikling for andre platforme, påpeger Nokia.

Undergraver varemærket

I samme indgivelse oplyser Nokia, at producenten forventer, at det vil tage to år at gøre Windows Phone til sin primære platform. I løbet af denne periode vil Nokia fortsat understøtte Symbian i håbet om at føre de 200 millioner Symbian-brugere med sig over til sine Windows Phone-enheder.

I indgivelsen nævnes også igen Nokias håb om at sælge yderligere 150 millioner Symbian-telefoner i de kommende år.

Nokia påpeger også andre risici såsom den fare, at aftalen kan undergrave varemærke-identiteten i områder såsom Kina, hvor producenten har en stærk tilstedeværelse, og resultere i at varemærket ikke bliver styrket i områder såsom USA, hvor producenten har en relativt svag tilstedeværelse.

En anden udfordring, der fremhæves, vil være opbygningen af en profitabel forretningsmodel for en platform som Windows Phone, som Nokia skal betale royalties for.

Selvom Symbian er et royalty-frit styresystem, har det dog ikke været uden væsentlige omkostninger for Nokia, som i 2008 brugte over 2,1 milliarder kroner på at købe den resterende halvdel af firmaet Symbian, som producenten ikke allerede ejede.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere