Artikel top billede

Mac OS X fylder 10 år - går usikker fremtid i møde

Computerviews: I dag er det 10 år siden, at Apple sendte den første version af Mac OS X på gaden. Styresystemet klarer sig bedre end nogensinde, men fremtiden tegner alligevel usikker.

Læs også:

Derfor bliver Mac App Store en fed fidus for dig

Apple kæmper - men Macbook Pro fryser stadig

Computerviews: 24. marts 2001 - for præcis 10 år siden i dag - sendte Apple den første version af styresystemet Mac OS X på gaden.

Dermed tog virksomheden et afgørende skridt væk fra det "gamle" Apple, der først og fremmest henvendte sig til bestemte segmenter, til det Apple, der i dag når alt lige fra teenageren, til grafikeren til mormødre.

Cheetah, som den første version af OS X hed, byggede på Unix og på de teknologier, som virksomheden NeXT havde udviklet.

NeXT, som Steve Jobs var direktør og medstifter af, blev opkøbt af Apple i 1996 - hvormed Steve Jobs vendte tilbage til æbleselskabet.

Trængte til fornyelse

Cheetah blev startskuddet på Apples nye generation af styresystemer, der alle anvender navne, der relaterer sig til kattefamilien - blandt andet Puma, Tiger, Jaguar og senest Snow Leopard.

Ifølge Wikipedia var Cheetah - eller Mac OS X v10.0, som styresystemet egentlig hedder - langsomt og ufærdigt, og der var ikke ret mange applikationer klar til lanceringen.

Men samtidig blev lanceringen af den nye OS-familie også set som meget nødvendig, da Mac OS efterhånden trængte til fornyelse.

Mac OS X vokser

Ifølge Gartner steg Apples markedsandel på pc-markedet i USA fra 7,4 til 9,7 procent fra udgangen af 2009 til 2010. Det er en stigning på 23,7 procent.

På verdensplan har Apple dog ikke spist så stor en del af den OS-kage, som traditionelt tilhører Microsofts Windows, men skal man tro den amerikanske tendens, går Mac OS X fortsat en lys tid i møde.

Den kommende version af Mac OS X, Lion, ventes frigivet i andet kvartal i år. Med den vil Apple i alt have frigivet otte versioner i OS X-familien.

Her er Mac OS X's oplagte afløser

iOS kan blive afløseren

Spørgsmålet er imidlertid, hvor mange flere versioner af OS X, der kommer.

Det er ikke, fordi Apple ikke klarer det godt - for faktisk går det jo strygende med salget af Mac-computere, og markedsandelen stiger støt.

Sagen er bare den, at Apples anden platform, iOS, i den grad har oplevet succes i de senere år med først iPhone og siden iPad.

Interessant er det, at det kommende Mac OS X, Lion, netop inkluderer flere af de funktioner, der har været med til at gøre iOS så populært.

Det er blandt andet en såkaldt launchpad - der giver et overblik over de installerede applikationer, præcis som på en iPhone eller iPad.

Samtidig får track-pad'en nu endnu flere af de touch-funktioner, som man også kender fra iOS-platformen.


Mac App Store.

Mest bemærkelsesværdigt er dog nok Apples nye Mac App Store, der præcis som den mobile App Store gør det nemt at installere og opdatere applikationer.

Når man samtidig medtager, at processorerne på smartphones og tablet-pc'er hastigt nærmer sig den almindelige desktop-CPU, er der endnu mere, der taler for, at iOS og Mac OS X vil fortsætte med at nærme sig hinanden - og på et tidspunkt måske endda fusionere.

Læs også:

Derfor bliver Mac App Store en fed fidus for dig

Apple kæmper - men Macbook Pro fryser stadig




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere