Artikel top billede

Stort nedbrud hos Amazon sår tvivl om skyen

Løbende problemer for Amazon kan virke så afskrækkende, at udbredelsen af cloud computing i erhvervslivet hæmmes.

Computerworld News Service: Det længerevarende nedbrud af Amazons cloud-services risikerer at hæmme den generelle udbredelse af cloud computing.

Erhvervslivet - særligt de virksomheder, der i forvejen tøver cloud-implementeringen - har fået et tungtvejende argument for at gå langsomt til værks.

Det betyder for de virksomheder, der sælger cloud-services, at de fremover er nødt til at forholde sig til en forestilling om upålidelighed.

Amazons flerdages delvise nedbrud i sidste uge ramte et stort antal websites heriblandt en række højt profilerede.

På grund af Amazon bliver det nu sværere for skyens fortalere at argumentere for, at oppetiden for cloud-services er bedre end alt andet, nogen virksomheds it-afdeling kan levere. Amazons håndtering forværrede situationen yderligere. Brugerne var hverken sikre på, hvad problemet var eller hvornår det ville blive løst.

Tref Laplante, der er direktør for WorkXpress, vurderer, at Amazons nedbrud "vil blive katastrofalt."

WorkXpress er en såkaldt platform-as-a-service. Virksomheden har skabt et udelukkende grafisk drag-and-drop-udviklingsmiljø ved hjælp af Linux, Apache, MySQL og PHP til applikationsudvikling uden kodning. Servicens brugere inklusiv mange virksomheder har bygget apps, der anvendes indenfor medicinalindustri, ejendomshandel, produktion og andre brancher.

Laplante fortæller om en af sine kunder - en lille producent, hvis kerneforretnings-app er bygget i WorkXpress og kører på Amazon - som blev ramt af nedbruddet. "De er meget vrede," siger han. Denne kunde ønsker nu selv at hoste app'en på en lokal server.

Nedbrud er en hård konkurrent

Amazons udfald, der begyndte skærtorsdag, vil ifølge Laplante gøre det svært at sælge cloud-løsninger.

"Jeg bliver nødt til at forholde mig til dette nedbrud som til en slags konkurrent."

Amazons nedbrud vil for nogle forstærke den opfattelse, at cloud-services endnu ikke er klar til erhvervslivet.

"Vi bruger ikke Amazon eller nogen andre offentlige cloud-services og det vil vi heller ikke, måske aldrig, eller i det mindste ikke før der er langt mere gennemskueligt, hvor dataene befinder sig, hvem der kontrollerer hvor dataene befinder sig, hvor og hvornår de flyttes og mange andre ting," siger Jay Leader, der er senior vice president og it-chef hos iRobot, der blandt andet producerer den selvkørende robotstøvsuger Roomba.

Amazons nedbrud "fremhæver hvorfor disse ting er problemstillinger - prøv blot at spørg Amazon om, hvad der skete og hvordan det påvirker dine data, og selv hvis de giver dig et svar, hvordan kan du så vide, at det er sandt og nøjagtigt?"

Paul Haugan, der er teknologidirektør for byen Lynnwood i staten Washington, siger, at han har undersøgt Amazons cloud-løsninger, men at "dette nedbrud bekræfter for os, at cloud-services endnu ikke er klar til at løfte ansvaret."

Det er Haugans vurdering, som ikke alene er baseret på Amazons nedbrud, at "cloud-services har brug for at modnes og have en langt mere sikker infrastruktur og en bedre sikkerhedsmodel, før vi er klar til tage dem i anvendelse."

Frustrerende tavshed om årsagen

CRM- og ERP-leverandøren Consona anvender nogle af Amazons services. Chef for globale informationssystemer hos Consona, Kristen Hayes, fortæller, at hun, flere dage efter nedbruddet begyndte, stadig ikke kendte årsagen til udfaldet.

"Det mest frustrerende ved det hele er, at Amazon enten ikke selv er klar over, hvad der sker, eller også vil de bare ikke oplyse om det, men det koster os penge," påpeger hun.

Kommunikationen fra Amazon har ifølge Hayes ikke været god.

Selv før nedbruddet var Consona gået i gang med at flytte nogle af sine services væk fra Amazon over til enten Bluelock, der leverer infrastructure-as-a-service, eller over til sit eget interne datacenter. En årsag til det er Bluelocks understøttelse af VMware. (Consona har selv VMware-ekspertise, mens Amazon ikke anvender VMware.)

Hayes fortæller eksempelvis, at hun ved hjælp af VMwares vCloud Connector kan administrere sine Bluelock-miljøer direkte fra sin egen it-afdeling. "Det er præcist, som om de stod i mit eget datacenter."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere