Artikel top billede

Et dansk flagskib går ned med Nokia-lukning

Nokias store udviklingsafdeling i København har været et dansk flagskib, mener ITEK. Se, hvad den danske tele-ekspertise kan bruges til i fremtiden.

Læs også:
Nokia lukker i Danmark

Nokia-lukning i Danmark er en "national katastrofe"

Nokia Danmark har med over 1.000 ansatte i årevis stolt vist det danske flag på den internationale scene.

Det er finnernes største udviklingsafdeling uden for hjemlandet og det mest markante element i den danske teleindustri.

Nokia-flagskibet fra Sydhavnen er dog nu ved at forlise, efter at Nokia onsdag meddelte, at omkring 950 danske udvikler-stillinger nedlægges, så kun salgs- og marketingorganisation fortsat er placeret i Danmark.

Det drejer sig ifølge Computerworlds oplysninger om blot 20 medarbejdere.

"Det er møgærgerligt"

Hos ITEK under Dansk Industri er direktør Tom Togsverd da heller ikke begejsret for den finske beslutning.

"Jeg synes, at det er dybt beklageligt, at man lukker så mange udviklings-arbejdspladser ned. Ikke mindst fordi Nokia har været et flot flagskib, som vi også har brugt, når der kom udenlandske virksomheder til Danmark for at overveje, om de skulle slå sig ned her.

"Det har også været et flagskib, når vi skulle få de unge til at vælge uddannelser, fordi de kunne se, at vi altså også kunne lave den slags ting i Danmark," siger Tom Togsverd.

"Det er møgærgerligt for at sige det på dansk."

Samtidig er Tom Togsverd dog heller ikke overrasket over de drastiske organisationsændringer i det finske selskab.

"Det har ligget i luften, efter at Stephen Elop kom til, at der skulle ske ting og sager, men jeg havde da nok regnet med, at København ville holde skansen. Jeg havde håbet, at der ville være tale om en mindre reduktion."

Nedsmeltning af dansk teleindustri?


Danmark var i årtier blandt verdens førende nationer inden for tele- og radiokommunikation med virksomheder som Storno og Dancall som de absolutte pionere.

Siden opstod der deciderede tele-klynger i både Nordjylland og i Hovedstadsområde.

Imidlertid lukkede det mest markante flagskib i Nordjylland i form af Motorolas udviklingsafdeling sidste år lukke, og nu forsvinder altså også Nokia fra det danske landkort.

I hvor høj grad tror du, at disse 1.000 stillinger er tabt for Danmark nu?

"Jeg tror, at de bliver suget op af andre virksomheder. Det har vi set i andre situationer, eksempelvis da Motorola lukkede i Aalborg. Min mavefornemmelse er, at de ansatte nu er opsuget i andre virksomheder."

"I Københavns-området har vi manglet folk med spidskompetencer, så der vil være nogle af mine andre medlemsvirksomheder, som nu vil kunne få tanket op."

"Når vi har døtre af multinationale selskaber, så er det en reel risiko, at man vælger at skære ned i kolonierne og ikke så meget i headquarter. Den sårbarhed har vi som et lille land," mener Tom Togsverd.

Det skal danske tele-folk leve af

Kan Danmark gøre comeback som et land, der kan noget med telefoni?

"Det er efterhånden blevet et meget mere barsk game, hvor nu selv et stolt, finsk klenodie er voldsomt under pres. Vi vil se, at det er i USA, Kina og Sydkorea, der vil dominere. Den udvikling har været i gang i snart 10 år, og den vil fortsætte."

"I Danmark skal vi være gode til at finde nye måder at bruge vores kompetencer på. Det er at gå op i applikations-laget, og der tror jeg stadig, at vi har mange chancer ved at lave nye apps til de forskellige platforme."

"Vi har masser af danske virksomheder, der kan lave forretningskoncepter, der udnytter den mobile teknologi," lyder det fra branchedirektøren for ITEK, Tom Togsverd.

Læs også:

Nokia lukker i Danmark

Nokia-lukning i Danmark er en "national katastrofe"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere