Test: Få et rigtigt C64-joystick til din pc

Trænger du til et nostalgi-trip tilbage til de kiksede 1980'ere og den legendariske Commodore 64? Så skal det være i selskab med Competition Pro. Vi har testet det legendariske joystick i en pc-version.

Test: Få et rigtigt C64-joystick til din pc

Her på redaktionen voksede vi op med Commodore 64'eren, der er den bedst sælgende hjemmecomputer nogensinde. Vi brugte næsten mere tid sammen med den end med vores familie.

Mens atomreaktoren eksploderede i Tjernobyl, Danmark spillede VM-fodbold i Mexico, og Berlinmuren faldt, sad vi bag nedrullede persienner og var fuldkommen opslugte af at spille computerspil. Vi havde set fremtiden. Nutiden var ikke så vigtig.

De kiksede 1980'ere med pastelfarver og absurde frisurer forsvandt i en tåget dis, men minderne om de mange fantastiske timer i selskab med Commodore 64'eren og livet med båndstation og senere diskettestation står lysende klart.

Derfor skal der ikke meget til, før vi med fugtige øjne tager på et nostalgi-trip tilbage til de gode, gamle dage.

Senest har Competition Pro fra Speedlink givet os en tur i tidsmaskinen. Det forgyldte joystick er en kopi af den originale Competition Pro model, der med sin sorte og hidsige røde farve var fast makker, når der blev spillet foran tv-skærmen.

Den nye udgave er udstyret med USB-kabel, så joysticket kan kobles til din Windows-maskine.

Der følger software og en emulator med Speedlinks Competition Pro, og det betyder, at du kan spille nogle af de gamle spil.

Der er i alt 25 spil til Commodore 64 og 25 spil til Amiga, som især var populær i begyndelsen af 1990'erne.

Det lyder af meget, men det er faktisk ikke særligt imponerende. Speedlink betegner selv samlingen som "de bedste klassikere", men der mangler nogle af de store titler som Bruce Lee, Ghostbusters, Boulder Dash, Summer Games, International Karate, The Last Ninja, og vi kunne blive ved. Der er dog blevet plads til fantastiske Paperboy.

Det er formentlig et spørgsmål om rettigheder, som gør, at der ikke følger ret mange af de helt store spil fra 1980'erne med det gyldne joystick.

Heldigvis kan du selv give nostalgien frit løb, hvis du downloader den brugervenlige emulator CCS64 og derefter downloader dine favoritspil fra eksempelvis c64.com. Vi har tidligere bragt en grundig guide til Commodore 64-spillene, så du kan få dem til at fungere på din pc.

Det er genialt, det der!

Når de gamle klassikere dukker op på pc-skærmen, er det næsten som at være tilbage i 1980'erne.

Måske med den undtagelse, at grafikken ikke er helt så fantastisk, som man husker den. Til gengæld er gameplayet faktisk fortsat fængende.

Joysticket knirker og larmer, når det bevæges, og knapperne trykkes i bund. Det er ikke en fejl, da det er præcist som på originalen og giver en uhyggelig autentisk stemning.

Umiddelbart er Competition Pro ikke noget at prale af set i forhold til moderne joystick, og det var da heller ikke det bedste joystick, som så dagens lys i 1980'erne.

Websiden Syntaxerror.nu har en glimrende oversigt over mange af de gamle modeller, og der har det originale Competition Pro fået en middelkarakter.

Men det betyder ikke så meget i dag. Competition Pro er i bogstaveligste forstand en gylden genvej til de gamle spil og ikke mindst de mange gode minder for dem, der kan huske originalen fra 1980'erne.

Det er simpelthen genialt til at mindes en forsvunden tid.

Et rent røverkøb

Den voldsomme guldfarve, som præger Competition Pro, er dog ikke noget, som vi er vanvittig begejstrede over.

Det ligner mest noget, som Nik & Jay ville knuselske, og nogle nørder vil formentlig finde det direkte blasfemisk at spraymale det klassiske joystick.  

Det gyldne Competition Pro er en såkaldt limited edition, og det er kun produceret i 10.000 eksemplarer - nogle vil måske tilføje "heldigvis"...

Du behøver dog ikke at frygte for, at Competition Pro bliver udsolgt.

Der findes også en mere neutral udgave, hvor glimmeret er erstattet af halvgennemsigtig plastik, så du kan kigge ind i maskinrummet på joysticket.

Det har nøjagtig samme form, og da den udgave koster lidt mindre end den gyldne udgave, kan den faktisk være et bedre køb, hvis du ikke bryder dig om den heftige bling-bling lakering. 

Vi har spottet den gyldne udgave af Competition Pro til 250 kroner på nettet, mens en model med gennemsigtig plast kan købes for 150 kroner. Det er ganske enkelt et røverkøb, hvis du er ægte Commodore 64-fan.

Drop den medfølgende software og brug emulator CCS64 og download dine favoritspil, og du er godt på vej mod nørdernes nirvana.

Det er lige før, at vi er parat til at rulle persiennerne ned og barrikadere os foran computeren igen. Men vi lader nok ikke 2010'erne gå helt så ubemærket forbi som 1980'erne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere