Artikel top billede

Så meget data behandler verdens servere hvert år

Vi er storforbrugere af rå datakraft. Se her, hvor meget data, verdens 27 millioner servere behandler hvert år. (Hint: Det er millioner af milliarder af megabyte).

Computerworld News Service: For tre år siden behandlede alle verdens 27 millioner servere i erhvervslivet tilsammen 9,57 zettabyte eller sagt på en anden måde 9,57 millioner milliarder megabyte data.

Forskere fra University of California, estimerer, at denne samlede mængde svarer til en stak af bøger, der er godt ni milliarder kilometer høj, og som således ville nå omkring 40 gange fra Jorden til Neptun.

I 2024 vil verdens samlede flåde af forretningsservere årligt behandle det digitale modstykke til en stak bøger, der rækker mere end de 4,37 lysår, der er til dobbeltstjernesystemet Alfa Centauri, beskriver forskerne i deres undersøgelse.

Forskernes rapport bærer titlen How Much Information?: 2010 Report on Enterprise Server Information (pdf) og blev offentliggjort ved konferencen SNW i sidste måned.

Flygtig information

Roger Bohn, der er en af forfatterne bag rapporten, sammenligner verdens samlede antal forretningsservere med den del af et isbjerg, der er under vand. De "er afgørende for den verden, vi kan se."

"Det meste af denne information er utroligt flygtig: Den oprettes, bruges og kasseret uden nogensinde at blive set af noget menneske," forklarer Bohn, der er professor i teknologiledelse ved UC San Diego.

Forskningen inkluderer estimater af den mængde data, der behandles som input og som leveres af servere som output.

For eksempel kan en e-mail passere gennem mange servere og vil således blive talt med mange gange, forklarer han.

Arbejdsbyrden for de omkring 27 millioner forretningsservere, der i 2008 var i brug på verdensplan, er blevet estimeret ved at anvende almindelige sammenligningsgrundlag for omkostning og ydelse ved online-transaktionsbehandling, web-services og beregningsopgaver i virtuelle maskiner.

Lavt sat

Forskerne vurderer, at der på daværende tidspunkt var 3,18 milliarder arbejdere i den globale arbejdsstyrke, som hver gennemsnitligt modtog tre terabyte information på årsbasis.

Denne analyse beror kraftigt på data og estimeringer af analytikere fra analysehusene IDC og Gartner, som regelmæssigt udarbejder rapporter om salg af servere.

Selvom disse tal i forvejen synes enorme, påpeger de tre videnskabsfolk bag rapporten, at deres estimater sandsynligvis er lavt sat.

Det skyldes, at salgstallene fra serverindustrien ikke fuldt ud tager højde for de millioner af servere, der bliver bygget in-house af individuelle komponenter hos Google, Microsoft, Yahoo og store andre virksomheder.

Rapporten estimerer, at Google besidder verdens største serverpark, der angiveligt består af mere end en million servere.

Det vurderes yderligere, at Microsoft har mellem en halv og trekvart million servere på verdensplan.

"Den eksplosive vækst i lagrede samlinger af tal, billeder og andre data er velkendt, men de blotte data bliver endnu vigtigere, når de aktivt behandles af servere som repræsenterende meningsfuld information leveret med et større og større antal anvendelsesmuligheder," fremhæver James Short, der fungerede som forskningschef på projektet.

Ikke alt for overraskende så det i 2008 sådan ud, at billigere servere til priser under 130.000 kroner behandlede omtrent 65 procent af verdens data, mens servere i mellemklassen behandlede 30 procent og de dyreste servere til priser over 2,6 millioner kroner blot behandlede fem procent, viser den 36 siders rapport.

Det fremlægges også i rapporten, at værdien af det samlede globale årlige salg af servere er forblevet stabilt på mellem 260 og 286 milliarder kroner i femårsperioden til og med 2008.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere