Artikel top billede

"It-lederen skal have energi og drive til at gennemføre forandring og transformation," siger Michael Moesgaard, CIO i Dong Energy. Foto: Mikael Rieck

Topchef: Dansk it-branche er sat over styr

Vi har mistet førerpositionen på it-området, og derfor skal vi være i stand til at tackle nye trends. Det mener Dong Energys CIO, Michael Moesgaard.

It-ledelse er i konstant udvikling, fordi nye teknologier udvikles, og konjunkturerne skifter. Derfor er der konstant nye udfordringer for lederen.

Vi har spurgt Dong Energys it-leder, Michael Moesgaard, som blev Årets CIO 2010, om hans bud på, hvilke udfordringer branchen har nu, og hvordan lederen skal håndtere dem.
 
"Jeg er bekymret for, at den førerposition, vi har haft tidligere på it-området, er sat over styr. Vi har ikke formået at følge med konkurrenterne. It-kompetencerne i Fjernøsten og Østeuropa har udviklet sig kraftigt de seneste år," siger Michael Moesgaard.

Derfor mener han, at it-lederen skal forholde sig til nogle grundlæggende trends nu.
 
Lederen skal sikre drift og tænke nyt
For 10 år siden var de fleste it-ledere ingeniør eller datalog, men i dag bliver it-løsninger udviklet på tværs af geografi og i tæt samarbejde med kunden. Den udvikling skal tænkes ind i ledelsen.
 
"Lederen skal både kunne sikre traditionelle dyder og innovation. Drift, vedligehold og udvikling skal håndteres professionelt, men jeg tror, at innovation kommer til at fylde mere, fordi it bliver en integreret del af forretningen, og ikke kun en administrativ støtte," siger Michael Moesgaard.

Derfor mener han, at lederen skal have grundlæggende forretningsmæssig og teknologisk forståelse og kompetence.
 
"Det er ikke tilstrækkeligt at kunne sikre teknologisk velfungerende drift og udvikling. Løsningerne skal løfte forretningen på den rigtige måde. Vi skal sikre, at det er de mest forretningskritiske løsninger, der bliver udviklet og prioriteret," siger han.

Er selv udfordret

Som direktør i Dong Energy har Michael Moesgaard oplevet de nye udfordringer på første hånd.
 
"Jeg er selv i en situation, hvor vi skal have styr på drift og innovation. I Dong Energy bliver it en integreret del af distributionsnettet. Derfor skal vi tænke videre end regnskabssystemer, kundesystemer og kundeportaler. Vi skal levere intelligens helt ud til kunden, mens teknologien virker," siger han.
 
Fremtidens it-leder
Direktøren mener ikke, at fremtidens it-leder enten skal have en teknologisk eller forretningsmæssig baggrund.
 
"Jeg mener ikke, der findes en arketype. Men hvis lederen har en teknologisk baggrund, er det kritisk, at man opbygger forretningsmæssig forståelse og indsigt og fokuserer på de ledelsesmæssige kompetencer. Hvis lederen har en forretningsmæssig og ledelsesmæssig baggrund skal man forstå, hvad det er for teknologiske muligheder, der er relevante og gør sig gælder for den virksomhed man arbejder for," forklarer han. 

Michael Moesgaard runder af med det, han mener, er det vigtigste for lederen i dag:

"It-lederen skal have energi og drive til at gennemføre forandring og transformation."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere