Artikel top billede

Sådan får du mest virtuel desktop for pengene

Problemer med implementeringen af virtuelle desktoppe er en velkendt udfordring for mange it-afdelinger. Hovedpinen handler dog langt fra altid kun om teknik.

Læs også:
Borgmester giver skandaleramt it-system et år mere

Citrix-system dumper til skole-eksamen med et brag

Komplekst. Tværfagligt. Fleksibelt. Givtigt. Unødvendigt.
 
Det er nogle af de nøgleord, som Citrix-ekspert Rene Vester fra konsulenthuset Axcess hæfter på beslutningen om at købe og ikke mindst implementere store, forkromede løsninger med virtuelle desktoppe og medfølgende infrastruktur (VDI), som blandt andre Citrix, Microsoft og VMware sælger.
 
"Der er helt vildt mange komponenter, der skal spille rigtigt sammen, hvis VDI skal blive en succes. Og i mange tilfælde er VDI'er slet ikke den rigtige løsning," fortæller Rene Vester, som har kendskab til flere globale VDI-projekter, der er faldet til jorden som bomber smidt fra et fly.
 
Sådan går det galt
Men man behøver ikke at rejse til det store udland for at finde eksempler på fejlslagne VDI-udrulninger.
 
I Fredensborg Kommune har man siden maj 2010 kørt pilotforsøg med VDI til 4.600 elever og 500 lærere og administrativt personale baseret på Citrix' XenDesktop-løsning.
 
Løsningen har længe været i problemer, og for nylig bestod systemet i bogstaveligste forstand ikke eksamenen, da det kollapsede på flere af kommunens skoler under danskeksamenen. 
 
Rene Vester ønsker ikke at kommentere specifikt på Fredensborg-sagen, men har tidligere forklaret til Computerworld, at man bør klappe hesten, inden man kaster flere millioner kroner efter VDI-løsninger. 
 

"VDI er en rigtig teknisk god løsning, men spørgsmålet er bare, om behovet reelt er der. Virtualiserings-giganterne er naturligvis ude og forsøge at sælge deres nye, store, dyre løsninger, men hvis man køber VDI, fordi det er nyt og spændende, så går det som oftest galt," understreger han over for Computerworld i kølvandet på Fredensborg-floppet.
 
Klargør behovet
Rene Vester forklarer, at eksempelvis internationale banker har købt op mod 100.000 VDI-licenser, men reelt kører langt hovedparten på den "gamle" Citrix-løsning med XenApps (tidligere Presentation Server), fordi det bedst kan betale sig for både it-afdelingen og slutbrugerne.
 
Set fra it-afdelingens side giver VDI en centraliseret og kontrolleret platform i serverrummet, hvor forretningshemmeligheder ikke undslipper, hvis brugernes mister deres pc'er. Derfor er der potentielt rigtig mange økonomiske gevinster, når man kigger på administrationskontoen.
 
Samtidig er en VDI-udrulning ofte en kompleks affære, der modsat traditionel klient/server-løsninger giver it-folkene en del flere teknologier at holde øje med lige fra udbygningen af SAN'et i servercentret og helt ud til de store WAN- og lokale LAN-netværk, der skal trække applikationerne fra datacentret og ud på slutbrugernes mere eller mindre tynde klienter.  
 
Fra slutbrugernes side giver VDI'en en langt mere fleksibel løsning, hvor de kan tilgå deres fuldfede desktop-skrivebord fra hele verden.
 
Alligevel kan en mere traditionel Citrix-løsning være "god nok", hvis slutbrugernes ønsker og forventninger slet ikke modsvarer behovet for de større motorer og sikkerhedsindkapslinger, som VDI-løsningerne kan tilbyde.
 
Har vi brug for Flash?
Rene Vester nævner på grund af de mange fordele og ulemper, at under behovsafklaringen skal man blandt andet også undersøge, hvilke specifikke applikationer og pc'er/tynde klienter, der reelt er brug for ude hos slutbrugerne.
 
"Hvis slutbrugerne har behov for at kunne køre Flash-videoer, gør man typisk det, at man redirecter ned til den Flash-player, der ligger lokalt på slutbrugernes computere.

Men hvis klienten kører med et styresystem uden Flash-playere eller en anden version af Flash end serverne eller de forkerte grafikkort, så er man tvunget til at afvikle videoerne fra serverne, og det gør dem så langsomme for slutbrugerne, at det typisk er uacceptabelt," siger Rene Vester for at eksemplificere kompleksiteten og samspillet mellem den tekniske og den brugsmæssige behovsafklaring.
 
Eksemplet illustrerer, at slutbrugernes behov er altafgørende for, hvordan infrastrukturen skal bygges op. Og hjælpe it-afdelingen med beslutningen, om den skal købe deciderede tynde klienter med de korrekte grafikkort og/eller kan lade systemet være afhængigt af brugernes egne computere ud fra salgsmantraet "bring your own device".
 
"Hvis man står over for at skulle betale 10 millioner kroner for VDI-licenser og infrastruktur, så kan det nok godt betale sig at bruge en måned på at afdække behovet hos slutbrugerne først. På den måde får slutbrugerne også ejerskab over projektet, og de er derfor mere villige til at acceptere de efterfølgende ændringer og udfordringer," lyder rådet fra Rene Vester.
 
Få alle ombord fra starten
Efter behovsafdækningen er VDI-projektets succes ifølge Rene Vester helt afhængigt af, at det er tværfaglig forankret bredt i organisationen lige fra ledelsen over it-afdelingens eksperter inden for storage, servere og netværk og helt ud til slutbrugerne.
 
"Hvis organisationens storage- og netværksekspert begge melder om grønne lamper, så kan det jo være, at slutbrugere som skoleelever og lærere alligevel er utilfredse med performance," siger Rene Vester og henviser til, at under udrulningen af VDI'er er man derfor nødt til at måle på alle parametre - også slutbrugernes tilfredshed - for at optimere infrastrukturen.
 
"En rigtig god ide vil være at prøve med VDI'er i mindre målestok og hele tiden foretager målinger af flaskehalse og så reagere på målingerne. Når det fungerer tilfredsstillende både i serverrummet og hos slutbrugerne, kan man derefter køre alle VDI'erne ud i fuld målestok," fortsætter han.
 
Hvis projektet så alligevel går galt, er ærlighed i forskellige fora omkring fejl og mangler vejen frem til en bedre infrastruktur - og sit return of investement - ifølge Rene Vester
 
"Projekter med virtuelle desktoppe er superkomplekse, og man kan lære meget af andres fejltagelser. For den slags projekter handler altså ikke kun om at være god til Citrix-teknologi," understreger han.

Læs også:
Borgmester giver skandaleramt it-system et år mere

Citrix-system dumper til skole-eksamen med et brag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere