Artikel top billede

Foto: Vestas.

Danmark rykker ind på supercomputernes top

Vestas' nye supercomputere stikker snuden frem blandt verdens allerhurtigste computere, hvor der nu er vendt op og ned på styrkeforholdet helt i top.

24 tons jern, ledninger og silicium står og snurrer med over 150.000.000.000.000 decimalberegninger i sekundet hos vindmøllefabrikanten Vestas.
 
Navnet på den enorme regnemaskine, som Vestas lige har fået ind ad døren, er Firestorm.
 
Ud over at være den største medarbejder hos vindmølle-giganten er supercomputeren også netop havnet på 53. plads blandt verdens allerhurtigste computere, hvilket er den højeste placering nogensinde for en supercomputer i Danmark.
 
Det viser den officielle Top 500-liste over verdens supercomputere, som indeholder endnu en supercomputer placeret i Danmark. 

Listen afslører dog ikke, hvem der ejer den mystiske HP-supercomputer, der også rangerer Danmark på 360. pladsen. 
  
Vejret i din baghave
Vestas' Firestorm er med sine 1.222 forbundne IBM-computere med hver 12 kerner blandt andet født til at beregne den bedste placering for kundernes turbiner, forudsige vejret og prognosticere den energi, som en vindmølle kan producere på dagsbasis.
 
Eksempelvis kan Vestas ud fra sine vejrdatabaser med 11 års vejr forudsige vejret hos kunderne ved hjælp af Firestorm.
 
"Hvis du giver mig dine koordinater til din baghave, kan vi dykke ned i vores modellerede vind-biblioteker og give dig præcise data for vejret i de seneste 11 år, og på den baggrund forudsige det fremtidige vejr og energiproduktions-prognoser," fortæller seniorspecialist Anders Rod Gregersen fra Vestas' Plant Siting og Forecasting (planlægning og prognose-afdeling) på selskabets hjemmeside.
 
Den nye supercomputer med en storage-kapacitet på 2,6 petabyte og 29 terabyte RAM er lige blevet taget i brug hos Vestas, hvor den afløser vindmøllefabrikantens nu udtjente computere.
 
Vendt op og ned i toppen
På trods af det fornemme danske resultat med Vestas-maskinen er der langt op til de helt tunge regnemaskiner.
 
For på førstepladsen ligger den japanske K Computer fra Fujitsu, der med sine 8,162 petaflops kan regne 50 gange så hurtigt som sin danske lillebror.
 
Dermed er Japan tilbage på supercomputernes førsteplads for første gang siden 2004.

K Computer er tre gange så hurtig som den kinesiske Tianhe-1A på andenpladsen og over fire gange så hurtig som Crays Jaguar-computer på tredjepladsen. 

IBM rykker tilbage

Den tidligere så dominerende supercomputer-leverandør IBM må tage til takke med en 10. plads for sin bedst placerede supercomputer på listen over verdens hurtigste maskiner.
 
Samtidig kan Big Blue dog prale af at stå bag 213 af verdens 500 hurtigste supercomputere, som i 413 tilfælde kører på Linux.

Microsoft må for en gangs skyld finde sig i at være den lille, da kun seks computere blandt de 500 på listen benytter Windows High Performance Computer 2008.

Over halvdelen af verdens 500 stærkeste supercomputere står i dag i USA, mens Kina har næstflest med 62 maskiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere