Artikel top billede

Derfor går de store megaprojekter altid galt

Klumme: Vi skal væk fra monolit-mainframe-kulturen, hvor en løsning er et mere eller mindre fastlagt projekt med en start, en specifikation, en udvikling, en test og en afslutning.

It-løsningsprojekter til en halv milliard kroner eller mere er det rene vanvid. Ikke desto mindre ser man stadig sådanne projekter forsøgt gennemført.

Det er, som om vi stadig lever i en mainframe-verden med de dogmer, der blev opfundet for 50+ år siden.

I Sverige har en rapport anbefalet, at et ERP-megaprojekt i forsvaret skal droppes - altså efter at man HAR investeret 600 millioner ... godt nok svenske kronar, men alligevel.

Til gengæld sparer man i omegnen af 1.000 millioner kroner ved ikke at fortsætte det håbløse projekt.

Også i Danmark ser vi sådanne projekter. For eksempel måtte en dansk VVS-grossist pludselig se regningen for sit ERP-projekt svulme op med 100 millioner kroner.

Det er velkendt, at sådanne megaprojekter kan fejle.

Forskning peger som regel på, at store it-projekter fejler på grund af manglende ledelse, for uklare målsætninger eller dårlige projektværktøjer.

Det er så antagelsen, at man bare skal gøre det bedre, så skal det nok lykkes.

Ja, ingen kan vel være uenig i, at mange projektforløb kan forbedres, hvis vi var bedre til at lære af erfaringerne - og ikke mindst, hvis der var afsat penge nok til projektet til faktisk at gennemføre det, som bøgerne siger, man skal.

Det er dog stadig et stort spørgsmål, om virkelig store projekter kan reddes på den måde. Altså dem, som vi også inden for it kan kalde for megaprojekter, uden at der er tale om en bro til Femern.

Ubrugelig business case

Sådanne megaprojekter kan i virkeligheden være en håbløs mission.

Det har en af Danmarks førende forskere i megaprojekter, Bent Flyvbjerg, forklaret.

Han blev headhuntet fra en stilling som professor ved Aalborg Universitet til at etablere forskningen på dette område ved Oxford University.

Derfor bliver projekterne altid dyrere og tager længere tid

Flyvbjerg gør rede for, at det er umuligt at lave præcise kalkuler på megaprojekter, og derfor bliver de altid dyrere og tager længere tid end beregnet - og derfor holder business case'n ikke, hvis den i det hele taget kunne laves. Det er katastrofalt.

Grundene til, at kalkulerne ikke holder, er blandt andet, at information bliver forældet på grund af projekternes levetid samt overdreven optimisme omkring omkostningerne og fordelene ved løsningerne.

Inden for jernbaneprojekter har Flyvbjerg fundet frem til, at 84 procent af projekterne estimerede trafikken meget forkert, og i ni ud af 10 tilfælde var man for optimistisk - og dette billede er IKKE blevet bedre gennem årene. Så det, at man lærer af historien, er noget vrøvl.

Under overfladen

Løsningen er selvfølgelig helt anderledes metoder til udvikling og udrulning af projekter.

Inden for it snakker vi blandt andet om agil udvikling, pilotprojekter og nedbrydning i mindre projekter som gode skridt på vejen.

Men at ændre metoder og værktøjer er kun at skrabe i overfladen.

I bund og grund er det et spørgsmål om mentalt at ændre tankesættet om, hvad "en løsning" er.

Vi skal - langt om længe - væk fra monolit-mainframe-kulturen, hvor en løsning er et mere eller mindre fastlagt projekt med en start, en specifikation, en udvikling, en test og en afslutning ofte mange år senere.

Det er heldigvis en udvikling, som cloud computing og apps i disse år er med til at skubbe til - og som vi om 10 til 20 år vil have en helt anderledes opfattelse af.

Per Andersen er principal consultant i Capgemini.

Computerworlds klummer er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger, men er alene udtryk for skribentens holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere