Artikel top billede

SF's retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, vil have svar på, hvilke data Danmark har fået fjernet fra Googles tjenester.

Dansk Google-censur bliver en sag for Folketinget

SF vil have justitsministeren til at fortælle, hvilken myndighed, der har fået fjernet data fra Googles tjenester - og hvilke data, det drejer sig om.

Læs også:

Danmark til Google: Fjern venligst dette indhold

Google: Vi fjerner gerne data fra vores tjenester

"Det undrer mig, at Danmark for første gang har anmodet om at få slettet data. Og jeg vil gerne have svar på, hvilke myndigheder, der har rettet henvendelse til Google, og hvilke data, det drejer sig om."

Sådan siger SF's retspolitiske ordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt, efter Computerworld tirsdag beskrev, at Danmark for første gang nogensinde er nævnt i Googles såkaldte Transparency Report, som er en opgørelse over, hvilke stater, der i de seneste seks måneder har anmodet Google om at fjerne data fra dets tjenester.

"Derfor vil jeg rejse sagen i Folketinget og bede justitsminister Lars Barfoed (K) om et udtømmende svar," lyder det fra Karina Lorentzen.

Ifølge Google er anmodningen taget til efterretning, og de pågældende data er fjernet. Og ifølge rapporten drejer det sig om, hvad der angives til at være 'et betydeligt antal henvendelser' - som dog er under 10.

Smager af censur

Også hos for IT-Politisk Forening sporer man en bekymring over, at Danmark er kommet i selskab med lande, der ønsker data fjernet.

"Det er altid problematisk, når en myndighed anmoder om at få fjernet noget fra nettet. Der kan muligvis være alle mulige gode grunde til det, men det kræver som minimum åbenhed om, hvilke typer data, man har villet have væk."

"Men det kommer under alle omstændigheder nemt til at smage af censur - også selvom det dækkes ind under elastiske begreber som statens sikkerhed og terror," siger Niels Elgaard Larsen, formand for IT-Politisk Forening.

Det er imidlertid uklart, hvilken myndighed, der har rettet henvendelse til Google. Og det er også uklart, hvad der er blevet fjernet.

Justitsministeriet melder hus forbi. Her oplyser pressemedarbejder Emil Melchior, at man i ministeriet ikke har kendskab til disse anmodninger, eller hvilke typer af indhold som de danske myndigheder ville have fjernet fra Googles tjenester.

Emil Melchior henviser til Datatilsynet.

CPR-numre og Streetview

Datatilsynet er den statslige myndighed, der fører tilsyn med persondataloven, og kontorchef Lena Andersen undrer sig også over den pågældende rapport.

"Jeg kan erindre to signifikante sager, der vedrører Google. Den ene er tilbage fra 2007, hvor et par kommuner havde offentliggjort nogle PowerPoint-præsentationer, der linkede til regneark med CPR-oplysninger."

"Den anden er fra sidste år i forbindelse med Googles Streetview-optagelser, hvor det kom frem, at Google også havde registreret oplysninger om borgernes wi-fi-anlæg," siger hun.

I begge tilfælde var Datatilsynet i kontakt med Google, og derfor undrer det kontrorchefen, hvis det i år skulle være første gang, at Danmark har rettet henvendelse til Google om at få fjernet data.

Lena Andersen understreger, at Datatilsynet ikke er et bindeled til eksempelvis Google, men tilsynet har på sin hjemmeside anvisninger til, hvordan man selv kan fjerne oplysninger fra Googles indeks og cache.

Læs også:

Danmark til Google: Fjern venligst dette indhold

Google: Vi fjerner gerne data fra vores tjenester




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere