Artikel top billede

Dommer skyder Oracle-søgsmål på milliarder i jorden

Oracle kræver et tocifret milliardbeløb af Google for overtrædelse af Java-patenter. Det er skudt langt, langt over målet, mener den amerikanske dommer i sagen.

Læs også: Oracle: Google skylder os 14 milliarder kroner

Den amerikanske software-gigant Oracle var lidt for stor i slaget, da den afkrævede Google i omegnen af 14 milliarder kroner for overtrædelse af en række Java-patenter. 

Det fastslog dommeren i sagen, William Alsup, for nylig, da han indskrænkede det imponerende erstatningskrav på mange milliarder til et udgangspunkt på 517 millioner kroner. Det kan herefter justeres op eller ned efter forskellige faktorer. Det skriver IDG News Service.

Striden tager udgangspunkt i Android. Oracle mener, at styresystemet krænker syv Java-patenter såvel som ophavsrettigheder, som firmaet overtog med købet af Sun Microsystems sidste år.

Google har hele tiden afvist anklagerne.

Går den, så går den

Estimatet på 14 milliarder kroner stammer fra en rapport, som professor Iain Cockburn fra Boston University har udarbejdet.

Men ifølge dommeren vurderede rapporten skaderne alt for højt, "øjensynligt med det mål at se, hvor meget virksomheden kunne slippe af sted med," skrev William Alsup ifølge IDG News Service.

Rapporten hævder, at Google i en hypotetisk licensforhandling ville være gået med til at betale Oracle 2,6 milliarder dollars for licens til Java-patenterne inklusive forhåndsbetaling og årlige royalties.

Begrundelsen for afvisningen af det beløb er, at kravet "bestemt ikke dækker hele Java eller hele Android."

"Det virker højst usandsynligt, at Android uddriver hele sin værdi fra et lille sæt krænkende features i forhold til dets bredde," skrev dommeren, som altså ikke mener, at Oracle kan kræve penge for Android som helhed, selvom Oracle hævder, at Google har kopieret hele arkitekturen.

Oracle får mulighed for at præsentere en ny rapport, som skal skelne meget skarpere mellem de specifikke krænkende features og resten af Android.

Et mindre slag til Google

Selvom Google i store træk kan glæde sig over dommerens vurdering, fik selskabet også en over nallerne.

Dommer William Alsup gav blandt andet Oracle medhold i, at Googles annonceindtægter er knyttet til værdien af Java, og at de derfor skal indgå i royalty-udregningen.

Derudover afviste han Googles argument om, at royalty-betalingerne ikke skal være mere end 517 millioner kroner, fordi Google i 2006 afviste et tilbud fra Sun om en Java-licens på netop det beløb. Dommeren mente, at Google ved at afvise tilbuddet måske simpelthen kalkulerede med at kunne vinde i retten frem for at "betale en fair pris."

Istedet er de 517 millioner kroner sat som udgangspunkt for udregningen af en hypotetisk licens.

Retssagen er sat til at begynde 31. oktober.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere