Artikel top billede

Her er de store websites' performance-trick

Læs hvordan store websites som YouTube, Facebook, Wikipedia og LinkedIn sikrer en god performance og brugeroplevelse - og hvordan ideerne forfines i cloud computing.

Store websites som YouTube, Wikipedia og Twitter anvender forskellige tricks for at kunne servicere deres mange brugere.

En af de vigtigste ting der sikrer brugerne en god oplevelse er hurtige svartider. Blot få sekunders forsinkelse kan få brugerne til at surfe videre på et andet og hurtigere website.

Intelligent dovenskab er godt for performance

Løsningen på at få et hurtigere website er ikke nødvendigvis at få den underliggende database eller webserver til at arbejde hurtigere. Det handler derimod om at være lidt doven - intelligent doven.

Når der kommer en forespørgsel på en webside skal webserveren nemlig først hente de forskellige dele, som udgør websiden - billeder, tekst, annoncer, video og så videre. Nogle af delene kommer fra en database, så webserveren sender også en eller flere databaseforespørgsler inden den kan sammensætte de forskellige elementer i én samlet side, før den sendes ud til brugeren.

Hvis mange tusinde brugere spørger efter nogle af de samme data, kan man selvølgelig prøve at få webserver og database til at hente og sammensætte data endnu hurtigere og på den måde prøve at holde svartiderne nede.

En anden løsning er den intelligente dovenskab. Der er ingen grund til at læse de samme data fra databasen igen og igen, ligesom det ikke er nødvendigt for webserveren at sammensætte den samme side igen og igen. 

Caching for webserver og database

Derfor anvender blandt andre Facebook og Twitter intelligent dovenskab i form af Varnish-softwaren med de danske rødder.
Varnish ligger foran webserveren og gemmer de websider, som webserveren sammensætter. Næste gang en bruger spørger efter websiden, skal webserveren ikke i gang med at sammensætte siden. Varnish serverer websiden til brugeren.

En anden mulighed er at anvende opensource-softwaren Memcached som eksempelvis Twitter, YouTube og Wikipedia gør. Som navnet antyder, så er der tale om en caching-service, der gemmer data i memory (RAM), efter de er blevet læst første gang fra en underliggende database. 
Når en applikation efterfølgende har brug for de samme data er der ingen grund til at læse fra databasen igen. Data hentes fra den langt hurtigere RAM-memory.

Så hvor Varnish ligger foran webserveren og cacher de websider, som webserveren sammensætter, så ligger Memcached mellem databasen og webserveren, hvor den cacher data fra databasen.

Amazon introducerer ny caching service

Inspireret af blandt andet MemCached har Amazon lige udvidet sin cloud computing platform med en ny service ElastiCache.

Anvendelse af caching er absolut ikke en ny opfindelse i IT. Derfor er der allerede en række web-applikationer i Amazons cloud, der anvender caching.

Som Amazons CTO Werner Vogels skriver på sin blog i anledning af lanceringen af ElastiCache:

"Caching er blevet en standardkomponent til at opnå en hurtig og pålidelig performance i mange applikationer."

Det sker ved at udviklerne selv sørger for at etablere caching-servere og tilhørende caching-strategi. Men Amazon ønsker med ElastiCache at gøre det nemmere for udviklerne at anvende caching.

Slip for operationelt møgarbejde

ElastiCache tager sig af trættende og tidsforbrugende caching-detaljer:

"Vedligehold af en samling caching-servere i en pålidelig og skalerbar facon er ikke en enkel opgave. Det hører under kategorien "operationel møgarbejde", men da cachinganvendelse er meget udbredt, er vedligehold af cachingservere ikke længere en differentiator og alle må gøre det som, en del af omkostningen at drive forretning," skriver Werner Vogels. 

ElastiCache hjælper ifølge Werner Vogels og Amazon udviklerne med at slippe for meget af det "operationelle møgarbejde".
 
ElastiCache er kompatibel med Memcached og det skulle være muligt at flytte eksisterende applikationer, værktøjer og udviklerbiblioteker, der anvender Memcached over til ElastiCache uden for meget besvær.

I videoen fortæller Simone Brunozzi fra Amazon om Memcached og ElastiCache.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere