Artikel top billede

Derfor bliver Windows-licenser dyrere i VDI-miljøer

Når du virtualiserer dit desktop-miljø, så stiger priserne på populære programmer som Windows fra Microsoft. Læs her hvorfor.

Læs også:
Små firmaer kan glemme alt om Windows 7 i skyen

Derfor sætter kommune Microsoft Office på porten

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok

Når du køber en mobiltelefon og taler på gader og stræder uden at være bundet til en ledning i væggen, så koster det mere end at være fastlåst til en stationær telefon.

De fleste mobilkunder accepterer tilsyneladende, at de betaler for den fleksibilitet, der er forbundet med mobiltelefoni, så teleselskaberne kan hive deres milliardinvesteringer i mobilmaster hjem igen.

På samme måde forklarer Microsoft, at når en virksomhed ønsker at rulle virtuelle desktops (VDI) ud til sine medarbejdere, så koster fleksibiliteten også mere, hvis medarbejderne skal kunne tilgå sin personlige virtualiserede desktop fra alle mulige enheder som eksempelvis ens private computer derhjemme eller tynde klienter på arbejdspladsen.

"En ganske almindelig klient-Windows-licens og en server-licens til virtuelle desktops med Windows er baseret på to forskellige teknologier, og derfor har vi også to forskellige beregningsmodeller," fortæller René Giese, der er produktchef for Windows hos Microsoft Danmark.

Fair pris

Forklaringen kommer efter, at flere danske virksomheder er begyndt at rulle VDI-løsninger ud til brugerne, og undervejs i projekterne er stødt ind i de dyrere såkaldte software-assurance-licenser fra Microsoft.

Den slags licenser med opgradering til Windows Enterprise koster normalt mellem 40 til 100 dollar ekstra alt afhængig af setup og aftaletyper, hvis en enkelt bruger skal kunne tilgå sin personlige, virtuelle Windows-desktop fra alverdens enheder.

René Giese fortæller, at hvis man bliver ved med at købe almindelige Windows-pc'er og forventer at kunne bruge dem på nye måder, så kommer der en regning på et tidspunkt.

Det skyldes ifølge Windows-chefen, at en virtualiseret Windows-version kræver mere optimering og udvikling til jernet i maskinrummet for at kunne præsentere slutbrugernes applikationer tilfredsstillende.

"Man må simpelthen betale for, hvad den nye teknologi kan tilbyde i fleksibilitet. Man får hele den normale Windows-oplevelse til alle enheder, og så er det jo også fair, at man betaler for den oplevelse," fortæller Windows-chefen.

VDI er ikke for alle

Han følger selv ivrigt med i, at flere og flere virksomheder kigger i retning af VDI-løsninger.

René Giese maner dog samtidig til besindighed i VDI-rusen på trods af, at Microsoft potentielt kunne lange flere - og dyrere -Windows-licenser over disken i takt med, at folk får virtualiseret deres desktop-miljøer.

"Nu er der mange, der taler om VDI-løsninger. Måske skal de mennesker gøre sig klart, hvad de egentlig skal bruge deres VDI'er til. Alle software-leverandører og -partnere skal nok være bedre til at rådgive ærligt omkring, hvad VDI egentlig kan bruges til, og måske er det ikke så nødvendigt for alle virksomhedens slutbrugere," lyder det fra René Giese, som dog ikke ønsker at hæfte navne på dårlige rådgivere.

"Der er selvfølgelig undtagelser som eksempelvis hospitaler og skoler, hvor det er hensigtsmæssigt at have VDI'er til alle personer på tynde klienter, fordi de skal logge ind og ud hele tiden fra flere forskellige lokationer. Men for de fleste virksomheder er der ingen besparelser i at kigge på 100 procent udrulning af VDI-løsninger til alle medarbejdere," påstår han.


Licens-opblødning uvist

I lighed med ekstra-udgiften til at kunne tilgå ens specifikke Windows-klient i et virtualiseret dekstop-miljø, kan kunderne også betale for en roaming-afgift for den populære Office-pakke fra Windows.

Flere Microsoft-kunder, som Computerworld har talt med, har dog ikke ønsket at betale den merudgift og har i stedet kastet sig over open source-alternativer.

René Giese ønsker ikke at forholde sig til, om Microsoft har konkrete planer om at bløde op omkring licenseringen til sine produkter i virtuelle desktop-miljøer, hvilket software-selskabet ellers har gjort flere gange i de seneste år.

Læs også:
Små firmaer kan glemme alt om Windows 7 i skyen

Derfor sætter kommune Microsoft Office på porten

It-projekt får prisen på Microsoft Office til at gå amok




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere