Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Arrige borgere raser imod nye overvågningsregler

Der er meget stor vrede imod nye EU-regler, der indfører vidtgående overvågning og logning af borgerne, og som ikke gør nogen forskel overhovedet, siger kritikerne.

Computerworld News Service: En stor gruppe borgerretsorganisationer forlanger nu beviser for, at datalogning i EU er nødvendig og proportional i forhold til bekæmpelsen af alvorlige forbrydelser.

I et brev til EU-kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, har over 30 interessegrupper sammen sagt deres mening om det nye datalognings-direktiv.

Direktivet kræver, at teleselskaber logger data fra e-mail, telefonsamtaler og sms'er, der kan identificere brugeren og modtageren, deres lokation og dato, type, tid og varighed af alt kommunikation.

Informationen skal være tilgængelig og klar til at blive udleveret til det nationale politi i forbindelse med enkeltsager. I 2010 fik den almindelige europæer logget sin trafik og lokationsdata i en database hvert sjette minut, fortæller interessegruppen EDRi, der er en af underskriverne i brevet.

Direktivet er blevet kritiseret, blandt andet fordi der ikke findes nogen officiel definition på 'alvorlige forbrydelser', som gælder i hele Europa.

Perioden, hvor data bliver opbevaret, svinger desuden fra seks til 24 måneder. Og dommere i Østrig, Tyskland, Rumænien, Sverige og Tjekkiet har afgjort, at direktivet er forfatningsstridigt.

Logning gør ingen forskel

I april konkluderede en rapport fra den tyske regering, at loven er disproportional i forhold til kriminalitetsbekæmpelse, eftersom datalogning kun har en meget ringe effekt på opklaringsprocenten.

"Den marginale stigning i opklaringsprocenten på 0,006 procent kan rejse spørgsmålet om, hvorvidt reglerne i deres nuværende form kan holde til en proportionalitets-test," står der i rapporten.

I forbindelse med nye evalueringer af direktivet, har Kommissionen undladt at indsamle informationer fra medlemslande, der ikke har implementeret direktivet, for at sammenligne effekten ved alternative metoder, siger borgerretsgrupperne.

Kræver svar

Brevet til Kommissionen indeholder desuden en del spørgsmål:

"Har tilstedevær eller fravær af datalogning en målbar og statistisk betydningsfuld effekt på mængden eller opklaringen af alvorlige forbrydelser i et givent medlemsland?"

"Hvis det har en målbar effekt, hvor mange procent øger eller sænker det mængden, opklaringen eller retsforfølgelsen af alvorlige forbrydelser?"

"Har tilstedevær eller fravær af datalogning tidligere haft en målbar effekt på antallet af dømte eller frifundne, eller på hvorvidt sager er blevet forfulgt eller opgivet i et givent medlemsland?"

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere