UMTS-forlig godt modtaget

Fordelingen af de 1,2 milliarder UMTS-kroner bliver godt modtaget af tele- og IT-branche-organisationer. Der skal dog flere penge til, hvis det for alvor skal rykke, mener branchen. Tele-erhvervet - der betaler hele gildet - har for længst resigneret og regnede ikke med at få nogle af pengene tilbage.

Tele- og IT-sektoren erklærer sig overvejende tilfreds med den fordeling af 1,2 milliarder UMTS-kroner, som et bredt flertal i Folketinget i går blev enig om.

Regeringen, S, SF og R aftalte i går især at begunstige universiteterne med pengene, som staten tjente, da den sidste år holdt auktion over fire UMTS-licenser.

Dansk Handel & Service erklærer sig tilfreds med aftalens fokus på at øge forskning og innovation, men mener ikke, at aftalen rammer dybt nok ned i det behov, der for at udvikle nye områder som for eksempel "videnservice og oplevelsesøkonomi".

- Satsningen er ikke fremtidsrettet nok, når man tager i betragtning, at service har den største vækstkurve herhjemme og beskæftiger over halvdelen af befolkningen, siger Merete Daniel Nielsen, der er chefkonsulent i Dansk Handel & Service.

ITEK: Send flere penge
Dansk Industri gren for IT og Tele, ITEK, erklærer sig tilfreds med, at der med forliget er fundet en fornuftig balance mellem støtten til grundforskning og til innovation.

- Men vi havde dog gerne set, at der blev afsat endnu flere midler til området. Øget vækst og fornyelse på IT-området forudsætter, at der satses massivt på øgede bevillinger til IT-forskning, uddannelse og innovation på universiteterne, siger branchedirektør Tom Togsverd.

Med forliget afsatte Folketinget mere end halvdelen af beløbet til de såkaldte frie forskningsmidler - det vil sige midler, som universiteterne i vid udstrækning selv disponerer over. ITEK understreger, at universiteterne bør bruge disse penge i tæt samarbejde med virksomhederne.

- Kun på den måde kan vi skabe den nødvendige innovation i Danmark, siger Tom Togsverd.

Telebranchen resignerer

Teleindustrien - der har betalt de milliarder, der nu sluses ud i forskningsmiljøerne - har nok registreret, at pengene er blevet fordelt via forliget, men har udover det ikke forholdt sig yderligere til sagen.

- For os sluttede sagen, da man dengang politisk valgte en udbudsform, der alene havde til formål at optimere antallet af kroner, som man kunne få ud af det. Hvordan pengene nu fordeles, er egentlig teleindustrien ret ligegyldigt. Vi kan blot konstatere, at bevillingerne ikke er rettet direkte mod telebranchen, siger koncerndirektør i Sonofon, Allan Koch, der er formand for brancheforeningen Telekommunikations-industrien.

Staten tjente 3,8 milliarder, da den sidste år solgte de fire UMTS-licenser til de højstbydende selskaber, TDC, Orange, Telia og Hi3G, der betaler pengene i afdrag over 10 år.

Folketinget har nu fordelt omkring halvdelen af disse penge, som de fire selskaber skal betale indtil 2005.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere