Boghandlere: Nej til bibliotek.dk

Den danske Boghandlerforening vurderer, at nettet kan bidrage med så lille et mersalg, at den har takket nej til at kunne sælge bøger via bibliotekernes populære fællesportal, bibliotek.dk. Boghandlerne fandt bibliotekernes pris for høj. Alligevel tror bibliotekerne på ideen med at sælge bøger via deres fællesportal.

De danske boghandlere har sagt nej til at kunne sælge bøger via de danske bibliotekers bogportal, bibliotek.dk, der ellers ventes at tiltrække en stor del af de danske læseheste.

I stedet er den direkte kontakt til de danske biblioteksbrugere via bibliotekernes fællesportal gået til de tre mindre net-boghandlere E-boghandel.dk, Samfundslitteratur.dk og Netboghandlen.dk.

De tre net-boghandlere vil nu begynde at sælge bøger direkte via biblioteks-portalen, der indeholder en database over 8,9 millioner emner, der findes på de danske biblioteker.

Lånere de bedste købere
- Vi ved, at det er biblioteksbrugerne, der primært køber bøger, og som offentlig institution synes vi, at det er fint, hvis vi kan hjælpe det private erhvervsliv med at tjene penge, uden at vi selv sætter noget over styr, siger chefkonsulent i Biblioteksstyrelsen, Lone Hansen, til Computerworld Online.

Hun mener, at mange boghandlere nærer en lidt gammeldags frygt for, at internettet skal stjæle deres marked.

Det afviser Den danske Boghandlerforening, der begrunder sit nej med, at bibliotekerne forlangte en al for høj pris for en plads på bibliotek.dk, da den første gang fik tilbuddet.

- Vi diskuterede, om vi skulle være med, men bibliotekerne forlangte så høj en pris, at vi vurderede, at det ikke kunne tjene sig hjem med det begrænsede mersalg, som en plads på portalen ville give. Derfor sluttede vores samtaler, siger direktør i Den danske Boghandlerforening, Olaf Winsløw.

Han understreger, at boghandlerforeningen ikke nærer nogen politisk modvilje mod at sælge bøger på nettet eller mod at videreudvikle de nødvendige faciliteter.

- Rigtigt mange boghandlere kombinerer i dag deres fysiske butik med nettet, så man kan absolut ikke sige, at boghandlerne er forskrækkede for nettet. Vores nej til bibliotekerne skete alene ud fra en vurdering af, hvorvidt det kunne tilføre noget til forretningen eller ej. Oplægget var jo, at det skulle koste mange tusinder kroner om året at ligge der, siger Olaf Winsløw.

Meget svært at indgå aftaler
I Biblioteksstyrelsen erkender chefkonsulent Lone Hansen, at det har været "meget svært" at finde de tre boghandlere, der nu er indgået aftale med.

Aftalerne blev endda først indgået efter hiv og sving, der nu betyder, at netbutikkerne ligger på portalen kvit og frit i test-perioden på et år.

Når den er overstået, er det hensigten, at de boghandlere, der til den tid ligger på portalen, skal finansiere det nye system, som ifølge Lone Hansen har kostet et beløb i hundredetusind-kroners-klassen.

- Det er ikke meningen, at vi skal tjene penge på det. Vores mål er, at få de penge hjem, som vi har brugt på at udvikle og drifte systemet, siger hun.

Biblioteksstyrelsen planlægger at genoptage kontakten til Den danske Boghandlerforening på et senere tidspunkt, når systemet er vel oppe at køre.

Det er desuden tanken, at også cd-leverandører, video-producenter og andre, der sælger produkter, som kan lånes på bibliotekerne, på et senere tidspunkt skal tilbydes at sælge gennem bibliotek.dk.'

- Lån og køb af bøger går naturligt hånd i hånd og er helt i tråd med regeringens ønske om nye initiativer til at bygge bro mellem kultur og erhvervsliv, siger kulturminister Brian Mikkelsen (K).


Relevant link

Bibliotek.dkYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Premium
Microsoft klar med en række store opdateringer til Teams: Se dem demonstreret her
Senere på året kan du se frem til at par nye funktioner i Teams. Microsoft er klar til at give dig større kontrol over samarbejdet på tværs af din organisation, men har også en overhaling klar til video-chat og det klassiske whiteboard. Få overblikket her.
Computerworld
Google slipper første version af Android 10 løs: Her er de vigtigste nyheder
Tiende version af styresystemet Android er ude i sin første betaversion: Her er de nye funktioner, som systemsoftwaren vil byde på.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Få en personlig demo af det moderne intranet anno 2019
At vælge den bedste, eller skal vi kalde det, den rette intranetplatform til din virksomhed eller organisation, er ikke nødvendigvis nogen let opgave. Sammenlignet med andre stykker software eller værktøjer til udførelse af specifikke behov, ja så er et intranet typisk en platform, der skal implementeres på tværs af hele virksomheden. Er et nyt intranet på virksomhedens tegnebræt for 2019 er dette din mulighed for at få en personlig demo af Colibo.