Artikel top billede

KMD pumper millioner i kommuners it-selskab

Landets kommuner køber hvert år for millioner af kroner it-systemer hos KMD, men pengestrømmen løber faktisk også den anden vej: fra KMD til kommunernes eget it-selskab.

Et af landets største it-selskaber, KMD, er fortrukne leverandør hos rigtig mange kommuner.

Men pengestrømmen går faktisk også den anden vej.

Da kommunernes landsforening, KL, tilbage i 2009 solgte it-selskabet, der tidligere hed Kommunedata, til ATP og kapitalfonden EQT, så beholdt KL faktisk bygningerne i Odense, København og Aalborg.

Herefter oprettede kommunernerne it-selskabet Kombit, der er 100 procent ejet af KL, og hvis formål er at "bistå kommunerne med at møde de digitale udfordringer, som kommunerne står over for efter salget af KMD." Under Kombit findes tre datterselskaber.

Dykker du ned i de tre selskabers regnskaber, kan du se, at den samlede årlige omsætning for de tre udlejningselskaber er 74,9 millioner kroner.

I de sidste tre år har omsætningen tilsammen været på 221,9 millioner kroner. 

Tager du samtidig et kig på det seneste KMD-regnskab, fremgår det af posten huslejeforpligtelser, at der til flere af KMD's lejede domicilejendomme "er indgået kontrakter med uopsigelighed frem til 1. januar 2024." 

Præcis hvilke bygninger og selskaber, KMD har indgået disse over 14 år lange lejeaftaler med, fremgår dog ikke.

Bygninger og grunde for 1,2 milliarder kroner

Kombit-selskabet 'Niels Bohrs Allé 185 A/S' ejer grunde og bygninger til en værdi af 158,5 millioner kroner. Tilsvarende ejer selskabet 'Lauritzens Plads 1 A/S' grunde og bygninger til en værdi af 389,9 millioner kroner, og endelig ejer 'Lautrupparken 40-42 A/S' ejendomme for 649,3 millioner kroner. 

Tilsammen udgør værdien af grunde og bygninger for de tre selskaber altså 1,2 milliarder kroner.

Moderselskabet Kombit skriver i sin beretning, at det er tanken, at de tre ejendomme ejet af datterselskaberne "på sigt skal sælges." 

Ifølge Kombit-beretningen indbragte de tre selskaber et samlet overskud på 21,6 millioner kroner i 2010.

I ledelsen for alle tre datterselskaber sidder Kombit-direktør Hans Berthelsen, som har siddet i KL's direktion siden 1990 og sad med ved bordet under forhandlingerne om salget af KMD. 

Men han har ikke lyst til at tale om selskaberne.

Således sender Kombits kommunikationschef, Mikkel Tang Hedegaard, en mail til Computerworld, hvor det fremgår, at Kombit ikke vil tale om lejeindtægterne fra KMD.

"Ingen kommentarer," lyder det i mailen.

Hos KMD, der i øvrigt præsterede en omsætning på 3,95 milliarder kroner og et overskud på 244,2 millioner kroner sidste år, henviser pressechef Christoffer Hellmann til udlejeren.

Efter salget af KMD oplyste KLs daværende formand Erik Fabrin (V), at grunden til at bygninger for omkring en milliard kroner ikke blev solgt med, skyldtes man stod "midt i en finanskrise, hvor ejendomsmarkedet er ramt".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere