Folkestemning sætter bankerne på plads

Dankortet er et af verdens bedste og billigste betalingskort, og nu melder Nationalbanken klart ud, at kortet er værd at satse på. Bankerne er presset og opgiver modstanden.

Folkestemning og fakta betyder, at Dankortet sandsynligvis fortsætter som danskernes yndlings-betalingsmiddel. Danskerne elsker Dankortet, og så koster en betaling med kortet kun en brøkdel af andre betalingsformer.

"Vi synes, Dankortet er et godt, billigt og effektivt betalingskort. Nationalbanken har til opgave at sikre effektive betalingssystemer, og formålet med det nye betalingsråd er at bidrage til en struktureret debat om betalingsinfrastrukturen i Danmark," siger Karsten Biltoft, underdirektør i Danmarks Nationalbank til Morgenavisen Jyllandsposten.

I det betalingsråd, som Biltoft omtaler, skal forskellige interessenter forsøge at blive enige om fremtidens betalingsstruktur og dermed også fremtidens Dankort.

Koster en brøkdel
En rapport fra Danmarks Nationalbank undersøger omkostningerne ved en række forskellige betalingsmåder som kontanter, Dankort og andre betalingskort.
 
Sammenlignes kontanter og Dankort er omkostningerne pr. enkeltbetaling med kontanter er godt syv kroner, mens en Dankort-betaling koster knap fire kroner. Endelig koster en betaling med et internationalt kreditkort 21 kroner.

Bankerne har tidligere gjort klart, at de ikke ønsker, at Dankortet overlever på lang sigt. Eksempelvis opsagde bankernes organisation Finansrådet dankort-forliget.

Problemet for bankerne er, at de kun får dækket halvdelen af driftsudgifterne, hvilket i 2011 betyder en udgift for bankerne på godt og vel 300 millioner kroner ifølge ekspert i betalingskort Henning N. Jensen.

Omvendt er forbrugernes talsmand, Forbrugerrådet, begejstret for både Dankortet og tanken om det nationale Betalingsråd.

Rådet mener, at bankernes reelle monopol over betalingsinfrastrukturen i Danmark sætter udviklingen i stå og tager forbrugerne som gidsler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.