Test: Samsung Omnia W er en lille og billig Windows-mobil

Den er let, billig og kører Windows Phone. Samsung er klar med Omnia W, der skal lokke masserne over til Microsofts mobile styresystem. Men er telefonen overbevisende? Få svaret i denne anmeldelse.

Test: Samsung Omnia W er en lille og billig Windows-mobil

Anmeldelse: Samsung Omnia W er en af de nye soldater i den voksende hær af mobiler med Windows Phone, der netop nu indsættes i den igangværende krig mellem Microsofts styresystem, Apples iOS og Googles Android.

Som ammunition bruger Omnia W et lille prisskilt og lav vægt, men spørgsmålet er bare, om det er nok til at gennemhulle konkurrenterne?

Telefonen er nede på 115,3 gram, og det er samme vægtklasse som den anmelderroste Android-mobil Samsung Galaxy S II.

Men så stopper sammenligningen også, for de to mobiltelefoner er meget forskellige, og Omnia W er ikke på niveau med sin charmerende Android-fætter.

Samsung har ganske enkelt valgt at spare godt og grundigt på lækkerierne, så telefonen ikke lokker med verdens mest spændende specifikationer. Til gengæld er telefonen i skrivende stund til at få fingre i for 2.700 kroner.

Det er dermed en noget billigere adgangsbillet til Windows' nye legeland end den 4.500 kroner dyre HTC Titan, som vi for nylig spændte fast til testbænken.

Lille skærm

Omnia W har dog også en markant mindre skærm end Titans 4,7 tommer. I stedet nøjes Samsungs nye Windows Phone med 3,7 tommer. Opløsningen for begge skærme er den samme, 480 gange 800 pixel, men 3,7 tommer i lige i underkanten - i hvert fald for denne anmelder.

Den er også mindre end Samsungs første Windows Phone, der går under navnet Omnia 7, som vi testede i foråret.

Den er udstyret med en fire tommer skærm, og selv om det ikke lyder som meget mere, er der stor forskel.

Blandt andet betyder den mindre skærm, at det virtuelle keyboard bliver noget mindre, og det er dermed sværere at ramme tasterne korrekt, medmindre du virkelig koncentrerer dig.

Ordbogen kan redde de værste slåfejl, men du skal ikke have alt for store pølsefingre for at blive irriteret på denne mobil.

Smart Office-integration

Brugeroplevelsen i Windows Phone er meget lig den, som vi fik på HTC Titan, og der er tilføjet lidt flere ikoner - eller fliser som de også kaldes - med muligheder på hovedskærmen.

Der er blandt andet adgang til FunShot, der vrider og drejer dine portrætfotos, så de kommer til at se vanvittige ud.

Der er også funktionen All Share, der gør det muligt at dele dine billeder og videoer trådløst via DLNA.

Ligesom med HTC Titan kan vi godt lide udseendet på Windows Phone, og vi er fortsat begejstrede for funktionen Personer.

Det er en slags kommandobunker for dit sociale liv, som blandt andet kan koble Twitter, LinkedIn og Facebook sammen, så du kun skal tjekke opdateringer ét sted.

Samtidig er Office-integrationen et kæmpe plus, da den gør det nemt at oprette og redigere i Word- og Excelfiler.

Batterilevetiden er i den virkelig gode ende - det skyldes måske den lille og formentlig knap så energikrævende skærm - og det er faktisk muligt at holde telefonen i live i op mod to dage ved moderat brug.

Det er der ikke mange mobiler, som kan prale med i øjeblikket.

Alt er dog langt fra perfekt med Omnia W, som har en række skavanker.

Problemer med browser og fotoknap

Desværre er browseren i Windows Phone fortsat ramt af børnesygdomme.

På blandt andet mobilsiderne for Politiken og Ekstra Bladet oplevede vi fejl, og nogle steder virkede link endda ikke, når vi klikkede på dem.

Vi testede også med to Android-mobiler, og den ene havde lidt småproblemer på eb.dk, mens den anden fungerede perfekt på begge sider. 

Det er ærgerligt at støde på browserfejl, og det er med til at ødelægge brugeroplevelsen med Windows Phone og i dette tilfælde Omnia W. 

Den haltende browser er ikke eneste problem for Omnia W, der kun er udstyret med otte gigabyte hukommelse, og det er ikke muligt at udvide den. 

I en verden, hvor vi stigende grad går mod streaming af musik, og hvor Windows Phone giver nem og gratis adgang til lagertjenesten SkyDrive på 25 gigabyte, er hukommelsen ikke længere så vigtig.

Men det er alligevel ærgerligt, at vi frarøves muligheden for at fodre mobilen med micro-SD-kort. 

Knapper aktiveres for let

Omnia W er udstyret med et fem megapixel kamera og kan optage video i 720p (1280 gange 720 pixel), men også her skuffer mobilen.

Det er ganske enkelt ikke særligt gode billeder, som telefonen tager, og videodelen er også noget leverpostej-agtig.

Især når vintermørket omringer telefonen, går den i panik og leverer grynede og elendige billeder. 

Kameraknappen blev også flere gange aktiveret, selv om mobilen lå og sov i bukselommen.

Desuden oplevede vi også, at power-knappen meget nemt blev trykket i bund, når vi eksempelvis satte os på hug. 

Det skal lige tilføjes, at det ikke er en del af den redaktionelle dresscode på PC World at gå i ultrastramme Bee Gees bukser, hvor det er muligt at se, om en femkrone i baglommen viser plat eller krone.

Så det er mærkeligt, der ikke skal mere til at aktivere knapperne end at sætte sig på hug.

Det er trods alt en forholdsvis almindelig dagligdags opgave at binde snørebånd eller samle noget op, som man har tabt. 

Billig, men ikke imponerende

Det mest interessante ved Samsung Omnia W er Office-integrationen og prisen, som lige nu ligger på 2.700 kroner.

Du får en bedre samlet indtryk af Windows Phone med den konkurrerende og store 4,7 tommer HTC Titan, men så skal du også slippe et par tusindkronesedler ekstra. 

Når prisen tages i betragtning, kan det retfærdiggøres, at der er sparet hist og pist på Omnia W, men vi står alligevel tilbage med en mærkelig fornemmelse af, at Samsungs første Windows Phone, Omnia 7, faktisk var et mere interessant bekendtskab.

Derfor er Samsung Omnia W på ingen måde nogen overbevisende telefon, der får os til at glemme alt om Android og iPhone. 

Den er dog forholdsvis billig, og Windows Phone er ikke noget skrækkeligt styresystem.

Det har mange smarte funktioner, men også enkelte irritationsmomenter, og som smartphone fungerer Omnia W - dog uden for alvor at imponere. 

Samsung Omnia W ender på karakteren 3 ud 6.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere