Artikel top billede

Rune Tvilums WFS Booster gør det muligt at importere WFS data til MicroStation.

Sådan blev it-fyringer vendt til nye firmaer og jobs

Selv om udskilte virksomheder ofte er et resultat af trange tider, så ender de ofte som særdeles levedygtige selskaber. Vi har kigget på tre af slagsen.

Finanskrisen pressede it-konsulenthuset SolutionSpace fra Ballerup til at tænke nyt.

I stedet for at fyre folk valgte direktørerne at etablere en helt ny virksomhed, et spin-off, med udgangspunkt i en gammel forretningsidé.

Væksthus Hovedstadsregionen bidrog som fødselshjælper, og husets store ekspertise i spin-off har dannet model for en landsdækkende indsats på området.

Målet er at sikre vækst og arbejdsplader.

Faktisk har forskere fra Aalborg Universitet påvist, at spin-off-virksomheder har 23 procent større sandsynlighed for at blive en vækstvirksomhed og også har en større chance for at overleve end andre nye virksomheder.

"Da finanskrisen rasede første gang, var vi fire-fem konsulenter i virksomheden. Men der kom ikke nok opgaver til os alle sammen. I stedet for at afskedige besluttede vi at afprøve en forretningsidé med et online tilbudssystem, som vi længe har syslet med. Derfor oprettede vi virksomheden MySolutionSpace," fortæller Jesper Nielsen, direktør og partner i SolutionSpace.

Reducerer risici

En spin-off virksomhed er en forretning, der udspringer af viden og kompetencer fra en eksisterende virksomhed. Ejerne af SolutionSpace så flere fordele i at oprette en spin-off virksomhed.

På den måde kunne de både fastholde deres medarbejdere og afprøve en idé uden at sætte modervirksomhedens økonomi over styr og risikere at skulle lukke og afskedige alle medarbejdere.

"Vi er ved at have udviklet et stærkt produkt, og jeg er meget positiv. Vores spin-off er helt på plads i vores hoveder og næsten på plads juridisk," siger Jesper Nielsen.

Han erkender, at det er svært både at prioritere og fastholde fokus.

Ifølge direktøren er projektet MySolutionSpace nok ikke selvfinansierende ved udgangen af 2012, men på det tidspunkt skal der være et så klart forretningspotentiale, at moderselskabet vil blive ved med at putte penge i selskabet.

Helt konkret skal potentialet være så klart, at "det kan retfærdiggøre, at vi har en partneransvarlig og en til to udviklere på projektet."

Sælger til moderselskabet

En anden af den halve snes spin-offs i it-branchen er Agile-Team, som er skilt ud fra Prolog Development Center A/S.

Selskabet har udviklet et projektstyringsværktøj med speciel fokus på agil projektstyring som for eksempel scrum-metoden.

Chef er Leo Schou-Jensen, som er teknisk direktør for såvel Agile-Team som for moderselskabet Prolog Development Center.

"De første kunder er på plads, og vi har fået gang i et amerikansk initiativ, som vi håber vil kaste lidt ekstern kapital af sig," siger Leo Schou-Jensen.

Udover håbet om at rejse ekstern kapital i USA har selskabet også indgået en distributionsaftale for så vidt angår USA og Sydamerika.

"Vi fokuserer så selv på resten af verden og har snakket lidt om måske at flytte hovedkvarteret til Californien," siger Leo Schou-Jensen.

Han fortæller gerne, at der er "frygtelig mange ting at tage hensyn til" som nyudklækket spin-off, men de kunder, som bruger værktøjet, er glade. Den største kunde i butikken er dog fortsat moderselskabet Prolog Development Center.

"Vi styrer projekter for 50 udviklere hos Prolog i en kombination af agil udvikling, timebaseret udvikling og traditionelle fastprisprojekter," siger Leo Schou-Jensen.

Udvikling i Skt. Petersborg

En del af udviklingen af Agile-Team-værktøjet er i øvrigt outsourcet til Ruslands næststørste by Sankt Petersborg, hvor der sidder fem udviklere.

"Derudover trækker vi lidt på ressourcerne hos moderselskabet. Det er fantastisk dejligt ikke selv at skulle klare alt med bogholderi, marketing og så videre," siger Leo Schou-Jensen.

Økonomisk set er Agile-Team indtil videre stadig en underskudsforretning, som bliver finansieret af Prolog, men på lidt længere sigt, er det planen, at Agile-Team ikke bare skal hvile i sig selv, men også blive en overskudsforretning.

"Tingene tager tit længere tid, end man regner med. I øjeblikket har vi nogle få hundrede brugere af vores værktøj. Nogle betaler, mens andre har en prøvelicens, men målet er tusinder af brugere," siger Leo Schou-Jensen.

Sælger spin-off firma


Tvilum Landinspektører har udviklet et program, hvor man kan hente digitale kortoplysninger fra flere servere ind i ét system.

Resultatet er, at man på en matrikel kan se mange relevante data på ét skærmbillede. Se en video om produktet WFS Booster her.

Bagmanden er Rune Tvilum, som er uddannet både landinspektør og datamatiker.

"Det hele begyndte med, at jeg fik forespørgsler fra udlandet fra andre, der gerne ville bruge den software, vi havde udviklet," fortæller Rune Tvilum.

Indtil videre bruger omkring 10 kunder produktet WFS Booster, som siden addin.dk  fortæller mere om. Herhjemme blandt andet Cowi og Carl Bro Grontmij, men også kunder i Finland, Belgien, Grønland og Frankrig.

"Jeg har solgt et produkt til Grønland. De andre har fået prøveversioner, som udløber nu," siger Rune Tvilum.

Overhalet af virkeligheden

Han begyndte at overveje en ekstern investor, men kom i kontakt med Væksthus Hovedstadsregionen og har nu droppet tanken om ekstern kapital.

Faktisk har virkeligheden overhalet Rune Tvilum inden om.

Han har skiftet job, og nu vil hans nye arbejdsgiver, en landinspektørvirksomhed med separat it-afdeling, gerne købe firmaet, som Rune Tvilum faktisk ikke har nået at etablere som et rigtig firma med cvr-nummer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.