Artikel top billede

Disse virksomheder har de bedste chancer for vækst

Ifølge forskere på Aalborg Universitet er bestemt type iværksætter-virksomheder mere levedygtige og har bedre muligheder for vækst end andre nye firmaer.

Flere spin off-firmaer bliver vækstraketter

Forskere fra Aalborg Universitet har påvist, at spin-off-virksomheder har 23 procent større sandsynlighed for at blive en vækstvirksomhed og også har en større chance for at overleve end andre nye virksomheder.

Definitionen på et spin-off er, at det skal udspringe af viden og kompetencer fra en eksisterende virksomhed.

"Der er en tendens til, at mindre og forholdsvis nye virksomheder er bedre til at skabe spin-offs. I små nye virksomheder sidder iværksætteren mange steder stadig for bordenden som ejer og direktør. Det kan måske være med til at holde iværksætterånden i live," siger John Thesmer, projektchef i Væksthus Hovedstadsregionen.

Væksthuset er fødselshjælper

John Thesmer og hans kollegaer er eksperter i spin-off. Væksthuset har siden 2009 været fødselshjælper for adskillige spin-off virksomheder i Hovedstadsregionen og har været forbillede for den nationale indsats, som Danmarks Vækstråd iværksatte i 2011.

"Vi oplever, at virksomhederne er meget interesserede i at få rådgivning om at etablere en spin-off-virksomhed. De vil gerne godt fra start og spørger i særlig grad efter gode råd i forhold til etablering og udvikling af den første forretningsstrategi," siger John Thesmer.

Spin-off-projektet i Væksthus Hovedstadsregionen blev løbet i gang i 2009 og holder ved frem til marts 2012. Projektet drives af Væksthus Hovedstadsregionen med Scion DTU, C4 Videncenter og DTU Fotonik som partnere.

I dette projekt skal alle spin-offs have adresse i hovedstadsregionen, men for et års tid siden blev der etableret et lignende, men landsdækkende projekt. Her varetager Symbion den overordnede projektledelse.

"I alt er det blevet til 10 spin-offs i projektet, som slutter om to måneder, og da regner vi med at have måske 11 spin-offs, hvor tre til fire er i it-branchen," siger John Thesmer.

De store er ikke med

John Thesmer vurderer, at han og kollegerne nok har snakket med omkring 400 virksomhede, hvoraf omkring en tredjedel eller cirka 125 er beskæftiget i it-branchen.

Nogenlunde den samme fordeling gælder for de gennemførte spin-offs, hvor også cirka en tredjedel er beskæftiget med it i et eller andet omfang.

En tredjedel er i it-branchen

Ingen af de store virksomheder med over 100 ansatte, som Væksthuset har været i kontakt med gennem de sidste par år, har valgt at etablere spin-off.

Det har til gengæld tre virksomheder med 50 til 100 ansatte, tre virksomheder med 10 til 50 ansatte og to virksomheder med under 10 ansatte plus et par stykker fra ikke definerede kategorier.

Hos nogle virksomheder har der været en god case, men så har virksomheden alligevel ikke haft ressourcer til at håndtere et spin-off. Det er ifølge John Thesmer den væsentligste forklaring på, at de har talt med så mange virksomheder og alligevel ender med bare en 10 til 11 spin-offs.

Snarere forretningsudvikling

En anden er, at når folkene bag et muligt spin-off bliver gået på klingen, så viser det sig ofte, at det, de opfatter som et potentielt spin-off, snarere er et spørgsmål om forretningsudvikling

Ofte mangler der en idé som baggrund for at skille (spinne) noget ud. Derudover er det et krav, at der er et nyt, afgrænset selskab, med egen ledelse. Selskabet skal også have et CVR-nummer og dermed være registreret i det centrale virksomhedsregister.

Et afgrænset selskab skal forstås på den måde, at hvis nogen kom og ville købe, så skal selskabet kunne snøres af og sælges.

Succesfulde spin-offs

Blandt de virksomheder, som har gennemført succesfulde spin-offs, er konsulenthuset Solution Space, Prolog Development Center, fladskærmsproducenten Mermaid og Tvilum Landinspektører.

Computerworld ser i en anden artikel på, hvad de enkelte selskaber har skilt ud som selvstændige selskaber, og hvad de har fået ud af det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere