Artikel top billede

Grafik: Steve Woods

Elendige data koster danske firmaer milliarder

Forældede og forkerte informationer i virksomhedernes it-systemer går direkte på bundlinjen og koster danske firmaer mellem otte og 16 milliarder kroner om året.

Læs også : It-chefer: Du bør skrotte hver femte applikation

Mere end hver tredje store danske virksomhed mener, at der kan være problemer med at træffe kvalificerede beslutninger på basis af den nuværende tilgængelige virksomhedsinformation.

Det fremgår af en ny analyse af større danske virksomheders brug af ledelsesinformation, som Capgemini Danmark har gennemført i fjerde kvartal 2011.

Fire ud af fem større danske virksomheder ønsker således at forbedre deres brug af business intelligence værktøjer. Forklaringerne er, at informationen ikke findes, er forældet eller simpelthen så forkert, og at man generelt ikke kan have tillid til informationerne.

Giver bedre overskud

Capgeminis analyse viser samtidig, at de virksomheder, der arbejder mest professionelt med Business Information Management, i gennemsnit har en overskudgrad, som er en til to procentpoint højere end hos de virksomheder, der ikke har tilstrækkeligt styr på deres data som beslutningsgrundlag.

Sidstnævnte gruppe udgør ifølge Cap Geminis analyse godt hver tredje danske virksomhed. På landsplan betyder det, at disse virksomheder går glip af mellem otte og 16 milliarder kroner.

Forskellighed et problem

De hyppigste udfordringer ifølge Capgemini Danmarks analyse:

* Virksomheder anvender ofte forskellige informationssystemer i de forskellige dele af virksomheden. Det er tilfældet for 35 procent af analysens virksomheder, mens yderligere 35 procent siger, at det er tilfældet i mindre grad.

* Samtidig siger næsten hver fjerde virksomhed, at information om for eksempel kunder eller produkter ligger i forskellige systemer, som ikke samkøres

* Hver fjerde virksomhed anvender ikke sin ledelsesinformation til forebyggende formål som eksempelvis tegn på kundeflugt eller svindel

* Endelig har ikke mindre end 60 procent af virksomhederne flere overlappende analyse- og rapporteringsværktøjer.

Løsningen er centralisering

Ifølge Per Andersen, direktør for Cap Gemini Danmarks konsulentafdeling, giver utilstrækkelige informationssystemer en uklar situationsforståelse (as-is) og et manglende overblik over, i hvilken retning (to-be) virksomheden bevæger i, og hvad de bagvedliggende forklaringer er.

Det fremgår af analysen, at under halvdelen af virksomhederne mener, at de har en klart defineret informationsstrategi, -vision og -kultur.

Dermed kommer virksomhedernes informationssystemer til at fungere som øer rundt om i virksomheden, og det er ifølge analysen tydeligvis også en udfordring.

"Ø-dannelsen og den manglende centralisering skyldes ofte, at der ikke i virksomheden er et entydigt ejerskab af virksomhedens ledelsesinformation," udtaler Per Andersen, direktør for Cap Gemini Danmarks konsulentafdeling.

Ekspert-regime

Endelig viser Capgemini Danmarks analyse, at det i de fleste større danske virksomheder fortsat primært er eksperter og specialister, der anvender analyse- og rapporteringsværktøjerne.

Det giver en stærk indikation af, at der i dag er højere grad af vertikal informationsunderstøttelse og i mindre grad horisontal informationsunderstøttelse i form af tværgående analyse og rapporteringsmuligheder i organisationerne, hvilket gør virksomhederne sårbare.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere