Artikel top billede

Denne teknologi kan blive afløseren til DRAM

Nye teknologier er for alvor ved at komme op i fart, så de kan true DRAM.

Computerworld News Service: En ny form for ikke-volatil MRAM-hukommelse, der muligvis kan erstatte DRAM, er stille og roligt ved at finde vej til forskellige produkter.

Analytikere siger dog, at der kan gå lang tid, inden DRAM-teknologien bliver sendt på pension.

Everspin fortalte i sidste uge, at selskabets MRAM ('magnetoresistive random access memory') har fundet vej til produkter, der kræver pålidelig, hurtig, ikke-volatil hukommelse, der kan gemme data i tilfælde af strømsvigt.

MRAM har været under udvikling i årtier, og sidste år lovede Toshiba og Hynix at udvikle den nye memory-type i en grad, hvor den vil kunne erstatte DRAM og NAND flash. Men analytikere vurderer, at de høje omkostninger og den begrænsede densitet i hvert fald i begyndelsen vil begrænse MRAM til specialiserede markeder.

Sådan bruges MRAM

Everspins MRAM-produkter bliver brugt til storage og netværks-produkter fra Dell, som ledte efter hurtig, pålidelig, ikke-volatil hukommelse til at gemme data i tilfælde af strømsvigt, siger Phill LoPresti, der er administrerende direktør for Everspin.

Hukommelsen bliver desuden brugt i BMW racerbiler, kontrolcomputere til Airbus A350 og til industrielle automatiseringssystemer fra Siemens.

"Folk skal lige vænne sig til det, og der skal opbygges et økosystem omkring det, og det arbejder vi på," siger Phill LoPresti og tilføjer, at Everspin er den eneste virksomhed, der sælger MRAM-produkter.

MRAM kan erstatte visse netværks- og storageprodukter, hvor densiteten ikke betyder så meget, siger Mike Howard, der er senior ledende analytiker hos IHS iSuppli. MRAM bliver for eksempel brugt som alternativ til ikke-volatile SRAM i Dells produkter.

MRAM bliver for øjeblikket solgt i små mængder og vil sikkert først blive rigtig populært, når DRAM rammer muren, siger Mike Howard. Der er brugt mange penge på at udvikle DRAM, som desuden har en prisfordel.

MRAM virker lovende som hukommelsesteknologi, eftersom det kan nedskalere mere effektivt end DRAM og NAND flash, siger Jim Handy, der er analytiker hos Objective Analysis.

DRAM, og i høj grad også NAND flash, har en skaleringsgrænse, for i takt med at chipgeometrien mindskes, så bliver der mindre plads, og det betyder færre elektroner på et område, forklarer Jim Handy.

MRAM kan nemmere formindskes, "fordi det ikke er afhængigt af antallet af elektroner, der er fanget i et område," siger Jim Handy.

Der findes også andre typer hukommelse, som for eksempel det såkaldte 'phase-change memory' (PCM), som bliver støttet af Samsung og Micron, der kæmper om at blive afløseren til DRAM og NAND flash. Men hvis MRAM skal erstatte DRAM, så bliver det ved udgangen af dette årti, siger Jim Handy.

Har 300 kunder

Everspin har indset, at det tager tid for en ny type hukommelse at komme ind på markedet, og virksomheden sørger for i første omgang at holde fokus på enterprise-markedet. Virksomheden vil desuden promovere MRAM som hukommelsestypen til solid-state drev, siger Phill LoPresti.

"Vi får NAND til at virke bedre" ved at tilføje et ekstra cache-lag, siger han.

Virksomheden fortæller, at den har mere end 300 aktive kunder, og at den sikrede 250 designpriser for MRAM-produkter sidste år.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere