Artikel top billede

It-topchef: Derfor hærger krigen om KMD's priser

En krig omkring KMD's priser hærger lige nu, forklarer formanden for kommunernes it-chefer. Og den vil vare ved.

Tre år efter salget af KMD, der skete i december 2008, er der for alvor kommet fokus på KMDs priser ude i kommunerne.

Således er det kommet frem, at KMD's priser på de konkurrenceudsatte områder falder, mens de stiger på monopol-områderne.

Det nuværende fokus på KMD's priser skyldes, at kommunerne for alvor har fået indsigt i det nu.

Ligesom KMD skal hente nogle gevinster hjem, der er tabt på grund af konkurrence på andre områder, forklarer formand Jørgen Kristensen fra Foreningen af Kommunale It-chefer.

"Jeg oplever vel bare, at kommunerne nu for alvor får øjnene op for, hvad de betaler for på grund af en øget indsigt i KMD's betalingsmodeller, og at KMD som it-leverandør forsøger at hente ind på gyngerne, hvad de har mistet på karrusellerne," siger Jørgen Kristensen.

Sagen er, som KITA-formanden påpeger, at KMD på betalingssystemerne og ERP-området med økonomi og HR er kommet ud i åben konkurrence.

"Og derfor forsøger (KMD, red) at opjustere priserne på de faste kontraktelementer, der er tilbage i kommunerne."

Kommuner svarer igen

"Kommunerne svarer igen ved at forholde sig kritisk til KMD's prispolitik, blandt andet ved at samle sig omkring Kombit og de prisaftaler, der ligger i TSA-aftalen," lyder det fra Jørgen Kristensen.

Monopol-området bliver netop styret af overgangsaftalen ved salget af KMD, eller transitionsaftalen/TSA-aftalen, som den bliver kaldt. 

Umiddelbart efter KMD-salget frygtede formand Jørgen Kristensen faktisk heller ikke tiden efter.

Han havde tillid til, at KL havde lavet en overgangsaftale, der sikrede fornuftige priser.

Har TSA (transitionsaftalen, red) vist sig ikke at være vandtæt?

"Priser og betingelser ligger rimelig fast i TSA-aftalen, men som alle andre aftaler er der rum for fortolkning og krejleri, som udfordrer konstruktionen," siger Jørgen Kristensen.

Formanden peger på, at aftalen er indgået mellem to parter, nemlig KL og Kombit på den ende side og og KMD på den anden side.

Men aftalen omhandler altså 98 kommuner, hvilket ifølge formanden, kræver "en del linedanseri at udleve aftalen og få afstemt det rum, der er for lokale tilpasninger."

"Det har Kombit iværksat en målrettet indsats for at få under kontrol med mandat fra kommunerne og KL," lyder det fra Jørgen Kristensen.

Et håb bristede 
Noget tyder da også på, at prisudviklingen er kommet lidt bag på formanden.

"Den dag, jeg udtalte mig i 2008, havde jeg en tro på eller måske mere et lønligt håb om, at KMD efter salget i et privatiseret og konkurrencepræget marked ville arbejde på en mere kunderettet tilgang til markedet i forhold til aftaleindgåelse og prispolitik, blandt andet ved, at de i den nye verden ville lade interne optimeringsgevinster fra drift og udvikling komme kunden til gode, sådan som andre større it-leverandører har for vane at vise deres værdi overfor deres trofaste kunder," siger han.

Eller sagt på en anden måde: At de interne rationaliseringer KMD måtte lande, ville blive ført videre ud til de trofaste kunder. 

Jørgen Kristensen forudser, at det stadigt er muligt at kommunerne over tid får "styr på prisudviklingen".

"Men der kommer til at gå nogle år, da KMD har valgt en anden strategi til markedet end den, jeg forudså," udtaler Jørgen Kristensen.

Derfor sætter han sin lid at det er "andre spillere på markedet" og konkurrenceudsættelse, der skal hjælpe kommunerne og Kombit med at hjemtage besparelser på it-systemerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere