Artikel top billede

Forslag: Sådan kan kommuners data-lækager stoppes

Kommuner skal stoppe med at svine med borgernes private oplysninger på nettet. Se her, hvordan de kan hjælpes på vej.

Læs også:
Derfor har kommuner svært ved at sikre borger-data

Danske kommuner smider om sig med dine data

Borger afslører kommune i sjusk med cpr-numre

Kommuner, der lægger gamle byggesager på nettet, skal have klarere datalovgivning at støtte sig til for at undgå kritik.

Sådan lyder et konkret forslag fra Anni Kær Pedersen, der er konsulent i Kommunernes Landsforening (KL) inden for bolig- og byggepolitik.

Et af de store problemområder, som kommunerne har, er når der findes byggesager med personlige oplysninger, som offentliggøres på internettet.

Læs mere her.

Derfor foreslår Anni Kær Pedersen, at man får nogle klarere regler for, hvordan en kommune skal gebærde sig i forbindelse med digitalisering af gamle byggesager.

"Det, der typisk sker, når kommunerne digitaliserer byggesager, er, at dokumenterne skannes blandt andet for personlige oplysninger. Sager med personlige oplysninger bliver sorteret fra offentliggørelsen på nettet. OCR-skanninger (optical character recognition, red.) fanger langt det meste, men desværre smutter de forkerte oplysninger en sjælden gang imellem igennem, fordi OCR-scanningen måske ikke kan læse en uhjælpelig håndskrift i nederste hjørne," fortæller hun til Computerworld.

"Vi skal naturligvis undgå alle svipsere med al den teknologi, vi har til rådighed, men tiden er moden til, at man ser på reglerne omkring håndtering af data," vurderer Anni Kær Pedersen.

Ingen er 100 procent

Der skal ske en modernisering, så reglerne tager højde for den meget omfattende digitalisering, der foregår i de danske kommuner.

"Det kan jo ikke hjælpe, at man bruger flere hundrede tusinde kroner på at forbedre servicen for borgerne, så de selv kan finde det, de har brug for i de gamle byggesager, hvis Datatilsynet så bagefter kommer og lukker på grund af rigide regler. Så må de ansvarlige komme ud af busken og fortælle via lovgivning, hvordan en OCR-scanning skal udføres, så vi er på den sikre side."

Anni Kær Pedersen efterlyser således nogle retningslinjer, så kommunerne helt præcist ved, hvad de skal gøre og overholde i forbindelse med en offentliggørelse af dokumenter på nettet.

"Samtidig må man tage politisk stilling til, om man vil have den fordel og den service, der ligger i, at man kan tilgå byggesager via nettet," siger hun.

For selv om kommunerne gør deres ypperste, er der stadig ingen garanti for, at den uhjælpelige håndskrift, som den bedste OCR-scanner ikke kan udpege som et cpr-nummer, kommer på nettet

"Man kan næppe skabe et system, der er 100 procent sikkert. Det bliver man nødt til at forholde sig til."

"Der er ingen kommuner, som ønsker at blotte oplysninger. Samtidig er der en forventning om, at man kan tilgå oplysningerne på nettet. Det modsætningsforhold må lovgivningen tilpasses til," siger Anni Kær Pedersen.

Læs også:
Derfor har kommuner svært ved at sikre borger-data

Danske kommuner smider om sig med dine data

Borger afslører kommune i sjusk med cpr-numre
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.