Artikel top billede

Danske spilfirmaer: Derfor skal vi have flere penge

Den danske spilbranche er lodret uenig i beskyldninger om, at den ikke er værd at investere i. Se her, hvorfor spilfirmaerne trods tidligere tiders problemer mener, at de skal have flere penge.

Læs også:

Rapport: Dansk spilindustri ikke værd at investere i.

Den danske spilbranche på ruinens rand.

Spilguru: Løbet er kørt for den danske spilbranche.

En rapport fra Erhvervs- og vækstministeriet og Kulturministeriet fremhæver, at den danske computerspilbranche ikke er værd at smide penge efter.

Branchen er for lille og usikker, mangler kritisk masse og ikke investeringsmoden, fremgår det.

Direktør for Computerspilzonen, Jan Neiiendam, er kun delvist enig den konklusion.

Hvorfor skal branchen have penge, når det fremgår af rapporten, at branchen ikke er værd at investere i?

"Jeg er enig i, at det er en relativt lille branche, men jeg er ikke enig i, at branchen ikke rummer et potentiale for offentlige investeringer. Og her er det vigtigt at skelne mellem investeringer og støtte. Det er ikke en branche, der beder om støtte, som eksempelvis filmbranchen. Det er en branche, der beder om investeringer, altså risikovillig kapital, som kan betales tilbage."

Hvordan vil spilbranchen betale pengene tilbage, hvis de havner i et sort hul i form af nye konkursboer?

"Til forskel fra tidligere er udviklingsomkostningerne faldet dramatisk over de seneste par år. Spilbranchen har tidligere været kendetegnet ved, at man har skullet have mange millioner til spiludvikling, og så kostede det ofte lige så meget i markedsføring for overhovedet at få spillet bragt på markedet. 
I dag er udviklingsomkostningerne meget lavere. Derfor er der i dag meget mindre risiko forbundet med at bringe et produkt på markedet."

Hvorfor skal branchen så have flere penge, hvis omkostningerne er faldet?

"Branchen har et stort potentiale, og der er brug for offentlige investeringer for at være med til at sikre, at flere private investeringer kommer ind i branchen.

Vi har faktisk et stort talent og et stort potentiale her i Danmark, som er drevet af den internationale markedsvækst på først og fremmest online- og mobilplatforme og til dels også på konsolplatformene."

Derfor kan vi ikke klare os uden penge

Hvorfor kan branchen ikke klare sig selv?

"Banker og investorer er meget interesserede i aktiver, som de kan tage sikkerhed i. Og det kan man desværre ikke som ny spiludvikler, hvor man er ved at udvikle en rettighed, og den kan man ikke tage pant i, som man kan i en maskine.

Der er brug for offentlige investeringer, der kan trække flere private investeringer ind i branchen.

Fælles for virksomhederne er, at de bruger for meget tid til at finde kapital til deres første udvikling. Hvis ikke den kapital er tilgængelig for dem, så er det for nemt at flytte til eksempelvis Silicon Valley i USA og etablere forretningen derovre. Så mister vi arbejdspladser i Danmark - og dermed velfærd."

Hvem skal investere pengene?

"Det er der mange, der kan. Dels kan noget af den etablerede industri gøre det. Eksempelvis er Lego en af de allerstørste industrielle spillere i det her marked. Lego får produceret spil også hos danske spilproducenter.

De store spillere har brug for talenter, og de har brug for producenter, der kan producere konkurrencedygtigt til dem, og de kan jo vælge på hele markedet - eller på det globale plan, hvilken producent de vil have fat i."

Hvorfor er det så vigtigt at udvikle spil i Danmark?

"Vi har talentet til at udvikle vedkommende historier og oplevelser i Danmark.

Hvis vi i Danmark ikke evner at investere den første, begrænsede, risikovillige kapital, som producenterne har brug for, så rejser de til USA og Canada og bygger deres forretning op dér.

Det betyder, at Danmmark går glip af en masse afledte arbejdspladser. Der er et stort potentiale, og det er drevet af den internationale markedsvækst. Først og fremmest på online- og mobilplatforme, og til dels også på konsolplatformene."

Hvordan skal det potentiale forløses?

"Det skal forløses ved at levere nogle produkter. Et eksempel på det er Limbospillet, som alle efterhånden kender, og som nu er downloadet i mere end en million eksemplarer.

Det er jo eksemplet på, at en relativt lille, dansk spilvirksomhed kan skabe et produkt, der har verdensklasse, og som når ud til rigtig, rigtig mange forbrugere globalt.

To tredjedele af den omsætning, de skaber, er faktisk eksportomsætning, og det er jo rigtigt interessant for Danmark med en industri, der i så høj grad har sine indtægter fra eksportmarkedet.

Det er det, som vi kan beskatte, og som i sidste ende bliver til velfærd i Danmark."

Læs også:

Rapport: Dansk spilindustri ikke værd at investere i.

Den danske spilbranche på ruinens rand.

Spilguru: Løbet er kørt for den danske spilbranche.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.