Du hænger selv på ansvaret for dine data i skyen

Når du sender data og applikationer ud i skyen, forsvinder ansvaret ikke fra virksomhedens skuldre. Her kan du se, hvordan ansvaret fordeler sig mellem dig og din leverandør.

Læs også:
Kære regering: Her er en cloud-plan

Her er listen over verdens bedste cloud-lande


Når man overvejer en cloud-strategi, skal man være opmærksom på, at selvom kode, programmer og data flyttes uden for virksomhedens domæne, så gør ansvaret ikke.

Ansvaret er stadig dit.

Det er især i forhold til den offentlige sky, hvor infrastruktur og software er placeret uden for huset, at man skal have de stærke briller rettet mod ansvarsplaceringen.

I denne form for cloud-tjenester tager forskellige personer, organisationer og virksomheder hånd om forskellige dele af it-systemerne, hvilket betyder, at ansvaret også placeres mellem flere.

I en privat sky har kunderne derimod den fulde kontrol, hvilket giver brugerne de samme muligheder for overvågning som i de traditionelle ikke-cloud-baserede it-systemer. Her er ansvaret per definition således dit eget.

Tre grundregler før du går i skyen
Som udgangspunkt skal man kunne revidere sin cloud-løsning løbende, så man hele tiden kan følge med i, om den givne løsning opfylder sikkerhedskravene.

En cloud-udbyder skal således stille de nødvendige audit- og assurance-informationer (overvågningsinformationer) til rådighed, så man som kunde kan risikovurdere - også i forhold til eventuelle lovkrav.

"En cloud-leverandør skal som udgangspunkt stille tre typer audit-informationer til rådighed for sine kunder," fortæller Carsten Jørgensen, it-sikkerhedschef i Falck, som har været med til at udarbejde den information, der findes på området. Den er udarbejdet for IT- og Telestyrelsen i 2011.

1. Der skal være skriftlig dokumentation for procedurer, standarder og politikker.

2. Der skal være oplysninger om kundens aktuelle konfigurationer.

3. Der skal være løbende log- og monitorerings-informationer.
Målet med disse tre regler er, at man som kunde løbende kan overvåge og vurdere leverandørens infrastruktur for at holde øje med, om leverandøren overholder virksomhedens egne sikkerhedspolitikker.

Disse grundregler skal man have i baghovedet, før man vælger leverandører. Det har dog også væsentlig betydning, hvilken form for cloud-løsning man vælger.

Der er nemlig stor forskel på, hvor meget kan bestemme i it-afdelingen.

Tre typer cloud-tjenester
Cloud-løsningerne opdeles oftest i tre forskellige modeller, der henviser til software, platform og infrastruktur, og derfor forkortes SPI-modellen.

Software as a Service (SaaS)
I en SaaS-løsning får man adgang til software, hvor man kan administrere egne brugere og data. Man har ikke administrator-rettigheder til operativsystemet eller programmer, men man kan typisk ændre grundfunktionerne i de applikationer, man anvender.

Ansvaret mellem leverandør og kunde i en SaaS-løsning fordeler sig typisk således:

Det er brugerens ansvar at konfigurere log'en, mens leverandøren tager sig af sikkerheden omkring data og applikationer. Man er således helt afhængig af de overvågningsinformationer, som leverandøren tilbyder.

Platform as a Service (PaaS)
I en PaaS-løsning får man adgang til et operativsystem og database, men man kan frit installere og administrere egne applikationer.

Der er således ikke administrator-rettigheder til operativsystemet, men man kan udvikle og afvikle egne programmer.

Det giver ret til at stille krav til, hvilke logningsmuligheder ens egne programmer skal udrustes med.

Ansvaret mellem leverandør og kunde i en PaaS-løsning fordeler sig typisk således:

Det er brugerens ansvar at indhente logs og vedligeholde egne applikationer eksempelvis med opdateringer. Det er leverandørens ansvar at tage hånd om systemet - system management.

Infrastructure as a Service (IaaS)
I en IaaS-løsning har man adgang til et virtualiseret miljø, hvor man kan installere og administrere virtuelle maskiner.

Man får administrator-rettigheder til egne virtuelle maskiner, og man kan frit trække informationer fra systemerne.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Bording Data A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Til Computerworlds Premium-medlemmer: Download eksklusiv single og lydbog om det store Mærsk-angreb - fortalt time for time
Som Premium-læser skal du forkæles. Derfor har vi på Computerworld gjort lidt ekstra ud af det og lavet en sommerferiegave til dig. Download den her.
Computerworld
Margrethe Vestager på vej med rekordbøde til Google for misbrug af Android
Margrethe Vestager lægger op til endnu et slagsmål med Google. Denne gang kan udfaldet blive den hidtil største bøde til den internationale tech-gigant.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.