Du hænger selv på ansvaret for dine data i skyen

Når du sender data og applikationer ud i skyen, forsvinder ansvaret ikke fra virksomhedens skuldre. Her kan du se, hvordan ansvaret fordeler sig mellem dig og din leverandør.

Læs også:
Kære regering: Her er en cloud-plan

Her er listen over verdens bedste cloud-lande


Når man overvejer en cloud-strategi, skal man være opmærksom på, at selvom kode, programmer og data flyttes uden for virksomhedens domæne, så gør ansvaret ikke.

Ansvaret er stadig dit.

Det er især i forhold til den offentlige sky, hvor infrastruktur og software er placeret uden for huset, at man skal have de stærke briller rettet mod ansvarsplaceringen.

I denne form for cloud-tjenester tager forskellige personer, organisationer og virksomheder hånd om forskellige dele af it-systemerne, hvilket betyder, at ansvaret også placeres mellem flere.

I en privat sky har kunderne derimod den fulde kontrol, hvilket giver brugerne de samme muligheder for overvågning som i de traditionelle ikke-cloud-baserede it-systemer. Her er ansvaret per definition således dit eget.

Tre grundregler før du går i skyen
Som udgangspunkt skal man kunne revidere sin cloud-løsning løbende, så man hele tiden kan følge med i, om den givne løsning opfylder sikkerhedskravene.

En cloud-udbyder skal således stille de nødvendige audit- og assurance-informationer (overvågningsinformationer) til rådighed, så man som kunde kan risikovurdere - også i forhold til eventuelle lovkrav.

"En cloud-leverandør skal som udgangspunkt stille tre typer audit-informationer til rådighed for sine kunder," fortæller Carsten Jørgensen, it-sikkerhedschef i Falck, som har været med til at udarbejde den information, der findes på området. Den er udarbejdet for IT- og Telestyrelsen i 2011.

1. Der skal være skriftlig dokumentation for procedurer, standarder og politikker.

2. Der skal være oplysninger om kundens aktuelle konfigurationer.

3. Der skal være løbende log- og monitorerings-informationer.
Målet med disse tre regler er, at man som kunde løbende kan overvåge og vurdere leverandørens infrastruktur for at holde øje med, om leverandøren overholder virksomhedens egne sikkerhedspolitikker.

Disse grundregler skal man have i baghovedet, før man vælger leverandører. Det har dog også væsentlig betydning, hvilken form for cloud-løsning man vælger.

Der er nemlig stor forskel på, hvor meget kan bestemme i it-afdelingen.

Tre typer cloud-tjenester
Cloud-løsningerne opdeles oftest i tre forskellige modeller, der henviser til software, platform og infrastruktur, og derfor forkortes SPI-modellen.

Software as a Service (SaaS)
I en SaaS-løsning får man adgang til software, hvor man kan administrere egne brugere og data. Man har ikke administrator-rettigheder til operativsystemet eller programmer, men man kan typisk ændre grundfunktionerne i de applikationer, man anvender.

Ansvaret mellem leverandør og kunde i en SaaS-løsning fordeler sig typisk således:

Det er brugerens ansvar at konfigurere log'en, mens leverandøren tager sig af sikkerheden omkring data og applikationer. Man er således helt afhængig af de overvågningsinformationer, som leverandøren tilbyder.

Platform as a Service (PaaS)
I en PaaS-løsning får man adgang til et operativsystem og database, men man kan frit installere og administrere egne applikationer.

Der er således ikke administrator-rettigheder til operativsystemet, men man kan udvikle og afvikle egne programmer.

Det giver ret til at stille krav til, hvilke logningsmuligheder ens egne programmer skal udrustes med.

Ansvaret mellem leverandør og kunde i en PaaS-løsning fordeler sig typisk således:

Det er brugerens ansvar at indhente logs og vedligeholde egne applikationer eksempelvis med opdateringer. Det er leverandørens ansvar at tage hånd om systemet - system management.

Infrastructure as a Service (IaaS)
I en IaaS-løsning har man adgang til et virtualiseret miljø, hvor man kan installere og administrere virtuelle maskiner.

Man får administrator-rettigheder til egne virtuelle maskiner, og man kan frit trække informationer fra systemerne.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens it-ressourcer – sådan tiltrækker og fastholder I de bedste medarbejdere.

Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister frem mod 2030 – og det kommer til at hæmme de danske virksomheders forretningsevne. På konferencen vil du få inspiration til og konkret viden om, hvordan du får fat i og fastholder de bedste it-profiler i et marked med høj efterspørgsel og relativt få ansøgere.

22. november 2018 | Læs mere


Roundtable: Muligheder og gevinster med RPA

RPA - robot proces automation - er for alvor på vej frem i mange organisationer: Der er meget store muligheder for de fleste organisationer i software-robotter, der er relativt nemme at opsætte.

22. november 2018 | Læs mere


CRM: Bedre og mere effektiv kundehåndtering i en digital tidsalder

Hør om implementering, processer og forandringsledelse - og få et indblik i helt konkrete løsninger, værktøjer og lær hvordan du får effektiviseret den interne administration og løftet kundeoplevelsen

27. november 2018 | Læs mere


Premium
Dansk universitet lukker it-uddannelse efter krav om færre udenlandske studerende: “Det er i høj grad et tilbageskridt”
Aalborg Universitet har meddelt at man lukker i alt syv uddannelser, herunder en it-uddannelse hvor undervisningen idag foregår på engelsk. “Det er i høj grad et tilbageskridt,” lyder det fra IT-Branchen til Computerworld.
Computerworld
Yousee varsler prisstigninger på op til 36 procent - skal være med til at finansiere fiber-udrulning
Yousee varsler prisstigninger på både tv-pakker og bredbånd. Pengene skal blandt andet være med til finansiere fiber-investeringer.
CIO
Forleden reparerede en mekaniker min bil: Det kostede 4.200 kroner, som min hjerne snød mig til at betale med et smil
De rationelle it-beslutninger du træffer er måske en illusion. Det lærte jeg da min bil gik i stykker og min hjerne snød mig til at tro, at alt var fint. Til gengæld fandt jeg tre fælder dine it-beslutninger kan falde i.
Job & Karriere
Manden bag Stack Overflow til softwareudviklere og folk i it-branchen: Disse ting skal du lære, hvis du vil undgå at blive tromlet totalt
Interview: Manden bag Stack Overflow og Trello har en opsang til folk i it-branchen. Her er de kompetencer, som du bare skal tilegne dig nu.
White paper
Den evigt forandrende rolle som it-manager – sådan ser fremtiden ud!
Rollen som it-manager har ændret sig meget, og bliver fremadrettet endnu vigtigere i enhver organisation, i takt med at teknologien udvikler sig. Det betyder at hverdagen er fyldt med mange udfordringer, som hele tiden stiller krav til medarbejderne og deres evne til at have de rette kompetencer. Hvad fremtiden bringer kan ingen spå om, men du får et bud på hvordan en it-managers hverdag ser ud i 2020, og hvilke løsninger der kan være vejen frem. Silotænkningen er fortid og det kræver at du som it-manager hele tiden tænker innovativt for at være på forkant. Hvordan du tilpasser dig til fremtiden, går vi i dybden med i dette Whitepaper.