Artikel top billede

Nu kan du snart oplade din telefon med trådløs strøm

Ny teknologi fra WiTricity er i stand til at oplade mobile enheder trådløst over afstande på op til en meter. Se her, hvordan det kan lade sig gøre.

Forskere fra det berømte Massachusetts Institute of Technology (MIT) stiftede for et par år siden firmaet WiTricity, der udvikler teknologi til trådløs overførsel af strøm.

Nu er WiTricity klar til at sælge sin teknologi og de første produkter skulle dukke op på hylderne allerede i år. Det skriver New York Times.

Den berømte opfinder Nikola Tesla eksperimenterede faktisk med trådløs strøm allerede i det 18. århundrede - og det er Teslas gamle koncept, som forskerne nu har videreudviklet.
 
Tilbage i 2007 kunne MIT-forskerne demonstrere, hvordan en 60-watts-glødepære kunne forsynes med energi trådløst over en afstand på to meter - selv hvis der sad mennesker imellem. Forskerne brugte en afsender og modtager med en diameter på 60 centimeter, og systemet egnede sig dermed ikke rigtigt til praktisk brug.

Men i mellemtiden har forskerne reduceret modtagerens størrelse. 

Højere effektivitet 

I 2010 kunne forskerne demonstrere, at effektiviteten stiger hvis to eller flere enheder lades op samtidigt. Hvis man kun lader én enhed, ligger effektiviteten på 20 procent - 80 procent af energien går altså til spilde.

Med to enheder stiger effektiviteten til 30 procent, fordi de to enheder forstærker det magnetiske felt.Og når der tilføjes flere enheder skulle det være muligt at få den helt op i nærheden af 100 pct.
 
Den trådløse energioverførsel bruger en form for magnetisk induktion.

Det kendes allerede fra elektriske tandbørster og der findes også produkter, hvor man for eksempel kan placere en mobiltelefon på en plade for at lade den op.

Det fungerer kun med meget korte afstande. 

Resonant induktion 

Forskerne hos MIT bruger den såkaldte resonante induktion, der har været anvendt siden 1960'erne til pacemakere.

Her bliver resonant induktion brugt til at overføre energi fra batteriet, der sidder under huden, ind til pacemakeren, der sidder ved hjertet.

Fordelen i forhold til almindelig induktion er, at der ikke opstår et elektromagnetisk felt, der kunne forstyrre apparatet.
 
De eksisterende induktionsprodukter kræver typisk at der er fysisk kontakt mellem sender og modtageren.

Men WiTricity har udviklet en teknologi til trådløs opladning, der fungerer over en afstand på mere end en meter.

WiTricity har indgået en aftale med taiwanesiske MediaTek, som skal udvikle komponenter med teknologien til mobiltelefoner, tavlecomputere, spilcontrollere og andre mobile enheder.

Firmaet udvikler også teknologi til trådløs opladning af elbiler og implanterede medicinske enheder.

Flere andre selskaber, herunder Intel og Sony, arbejder også med trådløs strøm, men det ser ud til at WiTricity er kommet længere end konkurrenterne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere