Artikel top billede

(Foto: Tegning: Lene Sekjær)

Helt nye tider: Sådan ændrer it skolernes dagligdag

It-investeringer vender op og ned på undervisningen på de danske uddannelser.

Læs også:

Galleri: Så fedt bliver det at gå i skole med it

Gratis pc skal sikre anbragte unge en uddannelse

It-uddannelse til autister udvider i Jylland

VUC Sønderjyllands afdeling i Sønderborg er blevet bygget om og er ikke længere som alle andre danske uddannelsesinstitutioner.

Elever og lærere har sagt farvel til traditionel klasseundervisning i faste klasseværelser.

I stedet har de sagt goddag til interaktiv undervisning i specielt indrettede oplægs- og forberedelsesrum samt interaktive lokaler med indbyggede smartboards.

"På den måde skaber vi rum for mere varierede arbejdsformer, hvor det ikke udelukkende er en lærer ved en tavle, der underviser," fortæller direktør for VUC Sønderjylland Hans Jørgen Hansen.

Papirforbrug næsten elimineret

Som en del af undervisningen får eleverne stillet en bærbar computer til rådighed, mens de går på skolen. 

"Fordelen ved, at vi låner computere ud, er, at alle elever og lærere har nøjagtigt de samme arbejdsredskaber. Det gør det meget nemmere at bruge i en undervisningssituation," siger Hans Jørgen Hansen.

Et af målene ved den interaktive undervisning har været at reducere skolens papirforbrug, som er en stor udgiftspost ifølge Hans Jørgen Hansen.

"Vi går væk fra indkøb af papirbøger og bruger i stedet e-bøger og digitale materialer, som lærerne selv producerer," siger han.

Og overgangen fra papir til digitale materialer er gået hurtigere, end han selv har regnet med. Papirforbruget er i dag mere eller mindre elimineret.

"Vi havde en forventet indkøringsperiode over tre år, og hensigten var at få afviklet 90 procent af papirforbruget efter tre år, og den målsætning når vi altså i år," siger Hans Jørgen Hansen.

Én lærer til to forskellige lokaler


To af skolens lokaler er indrettet til parallelundervisning, hvor to klasser er koblet op via et netværk og smartboards, hvor de to klasser kan se og høre hinanden. 

På den måde kan en gruppe af elever eksempelvis sidde i et lokale i Tønder og modtage samme undervisning som en anden gruppe elever, der befinder sig i Sønderborg, hvor læreren også fysisk er til stede.

"Læreren kan se det andet hold, og eleverne kan se det andet lokale, så man får fornemmelsen af, at man sidder i et meget langt lokale," forklarer Hans Jørgen Hansen.

Og alt, hvad der skrives på tavlen, kan ses i begge lokaler, og eleverne kan gemme alle oplysninger på deres egne computere.

Slut med aflyste hold

Med parallelundervisningen kunne man få den tanke, at skolen kunne spare på lærerstaben.

Det er dog ikke meningen, understreger Hans Jørgen Hansen og påpeger, at der er også er andre muligheder ved parallelundervisning: 

"Vores formål er ikke en sparerunde, men i vores område, som jo ikke er det tættest befolkede i landet, har vi også en interesse i at undgå, at der er hold, der ikke bliver oprettet på grund af for få tilmeldte elever," siger han.

Det er endnu for tidligt at måle, om de nye undervisningsformer er en succes, da der endnu ikke har været afholdt eksamener.

Direktør for VUC Sønderjylland Hans Jørgen Hansen er dog optimistisk:

"Som det ser ud nu, har vi et mindre frafald end de foregående år. Jeg tror også, at vi vil få flere til eksamen og se flere få bedre karakterer til eksamen."

Projektet i Sønderborg har kostet i omegnen af 70 millioner kroner, hvoraf omkring 50 millioner er investeret i selve ombygningen.

VUC Sønderjylland har efterfølgende afsat penge til at ombygge afdelingen i Haderslev til de moderne faciliteter. Det er planen, at alle afdelinger bygget om, når økonomien kan bære det.

Hans Jørgen Hansen forventer, at investeringen i de nye forhold bliver tjent hjem løbende, hvis de får fem til syv procent flere elever igennem eksamenerne om året.

Læs også:

Så fed bliver undervisningen i fremtiden

Gratis pc skal sikre anbragte unge en uddannelse

It-uddannelse til autister udvider i Jylland




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere