Artikel top billede

Stein Baggers svindel holder gang i de danske retssale flere år efter, han blev dømt. (Foto: Torben Klint)

KPMG håber: Kan slippe for gigantkrav efter IT Factory

En dom i Højesteret i IT Factory-sagen får KPMG til at vejre morgenluft, inden milliard stort erstatningsopgør med kurator skal afgøres.

Stein Baggers ugerninger skaber ballade og aktivitet i landets retssale flere år efter, han selv blev dømt syv års fængsel i 2009.

Således har IT Factorys revisor KPMG, der af kurator Boris Frederiksen i boet efter it-selskabet er sagsøgt for 987 millioner kroner for svigt, tygget på en dom i Højesteret.

Dommen drejer sig om leasingaftaler hos IT Factory, hvor Stein Bagger har forfalsket bestyrelsesformand Asger Jensbys underskrift, og hvor softwarelicenserne slet ikke eksisterede.

Slagsmålet mellem de to leasingfirmaer i sagen går derfor på aftalerne gyldighed og dermed selvfølgelig spørgsmålet, om hvem der reelt skal betale hvad.

Højesteret konkluderer, at da "softwarelicenserne ikke eksisterede, har Fortis Lease ikke leveret en væsentlig del af sin ydelse".

"De Lage Landen Finans er derfor berettiget til at hæve aftalen med Fortis Lease og kræve tilbagebetaling af købesummen med fradrag af de leasingydelser, der er modtaget fra IT Factory inden dette selskabs konkurs," står der i dommen, der er en lille måned gammel.

KPMG er "godt tilfredse"

Hos revisorgiganten er man godt tilfreds med dommen, fordi selskabet som modtræk til kurators sagsmål har krævet at få afprøvet kreditorers krav.

Og her er, ifølge KPMG, en række lighedspunkter med den afsagte dom. Nemlig særligt vedrørende bedømmelsen af manglende indhold i aftalerne.

"Vi ser en række paralleller til vores sag mod konkursboet efter IT Factory. Vi er enige i Højesterets dom og er godt tilfredse," lyder det fra presse og kommunikationschef Michael Basland fra KPMG.

KPMG ønsker dog ikke at gå længere ind i argumenterne, da man ikke vil føre den kommende retssag i medierne.

I dom nævnes milliard-opgør

I den afsagte dom nævnes netop det milliard-store opgør, hvis tidsplan er usikker.

Her fremgår det, at parterne i den afsluttede Højesteretssag også bliver hevet ind i den store erstatningssag.

"Kurator i IT Factory under konkurs, advokat Boris Frederiksen, har ved brev af 24. november 2010 meddelt, at det krav på cirka 18,6 mio. kr., som De Lage Landen Finans har anmeldt i konkursboet, med en mindre korrektion vil blive indstillet til godkendelse, jf. konkurslovens § 97."

"Det fremgår af brevet, at kurator har lagt til grund, at Stein Bagger har forfalsket Asger Jensbys underskrift på rammeaftalen, og at tegningsreglerne således ikke er blevet fulgt."

"Det er imidlertid kurators opfattelse, at aftalen er bindende for selskabet efter regler om stillings-fuldmagt, tolerancefuldmagt eller adfærdsfuldmagt," står der i Højesteretsdommen.

Imidlertid er KPMG ikke enige i den opfattelse.
 
"Ved et kreditormøde til fordringsprøvelse, der blev afholdt den 8. december 2010, fremkom det revisionsselskab, der havde været revisor for IT Factory, med indsigelser over for kurators indstilling."

"På denne baggrund skete der udsættelse af prøvelsen af blandt andet det krav, som De Lage Landen Finans har anmeldt. Ved stævning af 4. januar 2011 har revisionsselskabet indstævnet 10 selskaber, herunder parterne i denne sag, med påstand om afvisning af de anmeldte fordringer."

Hvornår disse fordringer vil blive afprøvet, er altså uvist på nuværende tidspunkt, men KMPG glæder sig altså over dommen.  
 
Kurator uenig
Hos kurator Boris Frederiksen er opfattelsen en anden end hos KPMG af dommens betydning for den store erstatningssag mod KPMG og bestyrelsen.

"Dommen har ingen eller maksimalt meget begrænset betydning," siger han også uden at gå ind i en længere juridisk udredning i pressen.  

IT Factory-skandalen er blevet kaldt en af landet største nogensinde, hvor langt hovedparten af omsætningen i selskabet viste sig at være varm luft.

To personer er blevet dømt i sagen, nemlig den administrerende direktør Stein Bagger og samarbejdspartneren Mikael Ljungman.

Angiveligt mangler der fortsat mange millioner kroner fra svindelnummeret, der er kanaliseret væk via en stribe selskaber i udlandet.

Revisor-selskabet KPMG er blevet sagsøgt for svigt, ligesom bestyrelsesformand Asger Jensby og bestyrelsesmedlem Henning Børgesen og indklaget for svigt i samme erstatningssag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere