Artikel top billede

Stein Baggers svindel holder gang i de danske retssale flere år efter, han blev dømt.

KPMG håber: Kan slippe for gigantkrav efter IT Factory

En dom i Højesteret i IT Factory-sagen får KPMG til at vejre morgenluft, inden milliard stort erstatningsopgør med kurator skal afgøres.

Stein Baggers ugerninger skaber ballade og aktivitet i landets retssale flere år efter, han selv blev dømt syv års fængsel i 2009.

Således har IT Factorys revisor KPMG, der af kurator Boris Frederiksen i boet efter it-selskabet er sagsøgt for 987 millioner kroner for svigt, tygget på en dom i Højesteret.

Dommen drejer sig om leasingaftaler hos IT Factory, hvor Stein Bagger har forfalsket bestyrelsesformand Asger Jensbys underskrift, og hvor softwarelicenserne slet ikke eksisterede.

Slagsmålet mellem de to leasingfirmaer i sagen går derfor på aftalerne gyldighed og dermed selvfølgelig spørgsmålet, om hvem der reelt skal betale hvad.

Højesteret konkluderer, at da "softwarelicenserne ikke eksisterede, har Fortis Lease ikke leveret en væsentlig del af sin ydelse".

"De Lage Landen Finans er derfor berettiget til at hæve aftalen med Fortis Lease og kræve tilbagebetaling af købesummen med fradrag af de leasingydelser, der er modtaget fra IT Factory inden dette selskabs konkurs," står der i dommen, der er en lille måned gammel.

KPMG er "godt tilfredse"

Hos revisorgiganten er man godt tilfreds med dommen, fordi selskabet som modtræk til kurators sagsmål har krævet at få afprøvet kreditorers krav.

Og her er, ifølge KPMG, en række lighedspunkter med den afsagte dom. Nemlig særligt vedrørende bedømmelsen af manglende indhold i aftalerne.

"Vi ser en række paralleller til vores sag mod konkursboet efter IT Factory. Vi er enige i Højesterets dom og er godt tilfredse," lyder det fra presse og kommunikationschef Michael Basland fra KPMG.

KPMG ønsker dog ikke at gå længere ind i argumenterne, da man ikke vil føre den kommende retssag i medierne.

I dom nævnes milliard-opgør

I den afsagte dom nævnes netop det milliard-store opgør, hvis tidsplan er usikker.

Her fremgår det, at parterne i den afsluttede Højesteretssag også bliver hevet ind i den store erstatningssag.

"Kurator i IT Factory under konkurs, advokat Boris Frederiksen, har ved brev af 24. november 2010 meddelt, at det krav på cirka 18,6 mio. kr., som De Lage Landen Finans har anmeldt i konkursboet, med en mindre korrektion vil blive indstillet til godkendelse, jf. konkurslovens § 97."

"Det fremgår af brevet, at kurator har lagt til grund, at Stein Bagger har forfalsket Asger Jensbys underskrift på rammeaftalen, og at tegningsreglerne således ikke er blevet fulgt."

"Det er imidlertid kurators opfattelse, at aftalen er bindende for selskabet efter regler om stillings-fuldmagt, tolerancefuldmagt eller adfærdsfuldmagt," står der i Højesteretsdommen.

Imidlertid er KPMG ikke enige i den opfattelse.
 
"Ved et kreditormøde til fordringsprøvelse, der blev afholdt den 8. december 2010, fremkom det revisionsselskab, der havde været revisor for IT Factory, med indsigelser over for kurators indstilling."

"På denne baggrund skete der udsættelse af prøvelsen af blandt andet det krav, som De Lage Landen Finans har anmeldt. Ved stævning af 4. januar 2011 har revisionsselskabet indstævnet 10 selskaber, herunder parterne i denne sag, med påstand om afvisning af de anmeldte fordringer."

Hvornår disse fordringer vil blive afprøvet, er altså uvist på nuværende tidspunkt, men KMPG glæder sig altså over dommen.  
 
Kurator uenig
Hos kurator Boris Frederiksen er opfattelsen en anden end hos KPMG af dommens betydning for den store erstatningssag mod KPMG og bestyrelsen.

"Dommen har ingen eller maksimalt meget begrænset betydning," siger han også uden at gå ind i en længere juridisk udredning i pressen.  

IT Factory-skandalen er blevet kaldt en af landet største nogensinde, hvor langt hovedparten af omsætningen i selskabet viste sig at være varm luft.

To personer er blevet dømt i sagen, nemlig den administrerende direktør Stein Bagger og samarbejdspartneren Mikael Ljungman.

Angiveligt mangler der fortsat mange millioner kroner fra svindelnummeret, der er kanaliseret væk via en stribe selskaber i udlandet.

Revisor-selskabet KPMG er blevet sagsøgt for svigt, ligesom bestyrelsesformand Asger Jensby og bestyrelsesmedlem Henning Børgesen og indklaget for svigt i samme erstatningssag.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Mytrendyphone efter momssag og tvangskonkurs i Norge: ”Det er blevet stillet op som om vi nærmest har snydt”
Interview: I marts blev mobiludstyrsleverandøren Mytrendyphone erklæret konkurs, men stifteren Silvan Popovic mener at moms-afgørelsen, der ledte til konkursen er "hundrede tusind procent" uretfærdig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.