Artikel top billede

Bredbånd er alt for dyrt - men nu skal det være slut

Lynhurtige bredbåndsforbindelser skal gøres langt billigere ved hjælp af et opgør med det omkostningstunge anlægsarbejde.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner

Dansk fiberbranche bekymret - får massivt baghjul

Højhastighedsinternet i EU-landene skal være langt billigere, mener EU-kommissær Neelie Kroes, der står i spidsen for unionens digitale dagsorden.

Kommissionen vil derfor have undersøgt, "hvordan man kan reducere omkostningerne ved anlægsarbejderne - for eksempel opgravning af veje for at nedlægge fiberkabler - der udgør op til 80 procent af de samlede omkostninger."

Konkret lyder fra Neelie Kroes,, at man kan skære en fjerdedel af investeringsomkostningerne væk ved de rette tiltag.

"Vi er nødt til at nedbringe anlægsomkostningerne ved udrulningen af bredbåndsnet, hvis vi vil have hurtigere bredbåndsforbindelser i hele Europa," udtaler Neelie Kroes.

"Vi må afprøve konkrete forslag til, hvordan vi kan reducere omkostningerne, og hvordan vi gør det nemmere at få adgang til denne infrastruktur, genbruge den og deles om den."

Derfor er det så dyrt

Ifølge EU går op til 80 procent af de samlede investeringer i bredbånd til anlæg af infrastruktur.

Forklaringen er både, at man ikke koordinerer af anlægsarbejdet, at man ikke udnytter eksisterende infrastruktur og ikke samarbejder godt nok mellem de forskellige aktører.

"For eksempel har vand-, energi- og jernbanevirksomheder ofte hver deres egen infrastruktur og iværksætter gravearbejder uden at koordinere med teleselskaberne. En hurtig bredbåndsudrulning hæmmes yderligere af langtrukne, uigennemsigtige og besværlige procedurer for at opnå anlægstilladelse og andre nødvendige tilladelser på nationalt eller lokalt plan."

Kommissionen indkalder derfor nu til en høringsrunde, hvor man kan komme med indspark til, hvordan bredbånds-omkostningerne kan sænkes - og dermed også i sidste ende slutpriserne.

Høringsfristen er den 20. juli.

Læs også:

Nye tal: Hver fiberforbindelse koster 46.000 kroner

Dansk fiberbranche bekymret - får massivt baghjul




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere