Derfor vil Apple snart falde fra verdens tinder

ComputerViews: Skal man lære af historien, vil verdens mægtigste it-selskab inden for nogle år tabe pusten og fremdriften.

ComputerViews: Apple er efter gigantiske vækstrater verdens mest kostbare firma, kunderne kan ikke få nok, og pengene vælter ind i enorme mængder.

I al denne storhed og jubel og begejstring kan det være svært at se, at Apple faktisk har rundet sin zenit og har sit højdepunkt bag sig - og ikke foran sig.

Men det er der meget, der tyder på.

Grunden: Uden Steve Jobs er Apple som et kæmpeskib, der har mistet sin styrmand, efter han fik sat skibet i bevægelse og på den rigtige kurs.

Uden styrmanden vil skibet fortsat bevæge sig langsomt med strømmen, men vil på et tidspunkt miste sin fremdrift.

Fra storhed til almindelighed
Koncernchefen i det anerkendte analysehus Forrester, George Colony, sammenligner direkte Apples situation med adskillige andre dagsorden-sættende virksomheder, der er gået fra storhed til almindelighed, når selskabet har mistet netop den topchef, der har gjort forskellen.

"Apples momentum vil forsætte i 24-48 måneder. Men uden en ny karismatisk leder vil Apple gå fra at være a great company til at være a good company," skriver George Colony.

Konsekvensen vil blive en decelleration, en afmatning i vækst. Og en markant neddrosling i produkt-innovation, mener han.

Mange eksempler
Forrester-chefen peger på, at man har set denne udvikling i andre virksomheder.

Sony efter medstifter og mangeårig topchef Akio Morita stoppede i 1994. Polaroid efter medstifter Edwin Land stoppede i 1980. Disney-koncernen i de første mange år efter, at Walt Disney forlod selskabet.

Også Apple er et godt eksempel. Selskabet var i den grad på halen i årene efter Steve Jobs blev verfet ud af selskabet i 1985 - ni år efter han grundlagde selskabet.

Fyringen skyldtes dengang Steve Jobs' store pengeforbrug og hans manglende erfaring som virksomhedsleder.

Mere erfaren topchef
Bestyrelsen ønskede en mere erfaren topchef, der bedre kunne håndtere en virksomhed i hastig vækst.

Valget faldt på John Sculley, tidligere direktør i Pepsi, der afløste Steve Jobs, som i vrede solgte alle sine Apple-aktier undtagen én - et tydeligt signal om, at han ikke troede på selskabets fremtid.

Herfra gik det støt nedad for Apple, der i de kommende år mistede anseelige markedsandele til Bill Gates' fremadstormende Microsoft.

Efter John Sculley kom der nye administrerende direktører for Apple, nemlig Michael Spindler og Gil Amelio, der heller ikke fik succes med at gøre selskabet til den gigant, som de drømte om.

Læs også:

iPad 3: Derfor gider Apple ikke være innovativ.


Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Fire gange større end næststørste leverandør: Offentlige indkøbere bør følge Ateas dominerende markedsposition tæt
Atea er fire gange større end den næststørste hardware-leverandør til det offentlige. Situationen skal følges skarpt af offentlige indkøbsorganisationer, så det ikke ender med dårlig konkurrence, lyder opråbet.
Computerworld
Få mere fra hånden med det nye Gmail: Her er de første billeder af Googles nye mail-satsning
Google vil gøre Gmail enklere og mere produktiv i de kommende uger. Se hvordan det nye Gmail tager sig ud her.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.