Derfor vil Apple snart falde fra verdens tinder

ComputerViews: Skal man lære af historien, vil verdens mægtigste it-selskab inden for nogle år tabe pusten og fremdriften.

ComputerViews: Apple er efter gigantiske vækstrater verdens mest kostbare firma, kunderne kan ikke få nok, og pengene vælter ind i enorme mængder.

I al denne storhed og jubel og begejstring kan det være svært at se, at Apple faktisk har rundet sin zenit og har sit højdepunkt bag sig - og ikke foran sig.

Men det er der meget, der tyder på.

Grunden: Uden Steve Jobs er Apple som et kæmpeskib, der har mistet sin styrmand, efter han fik sat skibet i bevægelse og på den rigtige kurs.

Uden styrmanden vil skibet fortsat bevæge sig langsomt med strømmen, men vil på et tidspunkt miste sin fremdrift.

Fra storhed til almindelighed
Koncernchefen i det anerkendte analysehus Forrester, George Colony, sammenligner direkte Apples situation med adskillige andre dagsorden-sættende virksomheder, der er gået fra storhed til almindelighed, når selskabet har mistet netop den topchef, der har gjort forskellen.

"Apples momentum vil forsætte i 24-48 måneder. Men uden en ny karismatisk leder vil Apple gå fra at være a great company til at være a good company," skriver George Colony.

Konsekvensen vil blive en decelleration, en afmatning i vækst. Og en markant neddrosling i produkt-innovation, mener han.

Mange eksempler
Forrester-chefen peger på, at man har set denne udvikling i andre virksomheder.

Sony efter medstifter og mangeårig topchef Akio Morita stoppede i 1994. Polaroid efter medstifter Edwin Land stoppede i 1980. Disney-koncernen i de første mange år efter, at Walt Disney forlod selskabet.

Også Apple er et godt eksempel. Selskabet var i den grad på halen i årene efter Steve Jobs blev verfet ud af selskabet i 1985 - ni år efter han grundlagde selskabet.

Fyringen skyldtes dengang Steve Jobs' store pengeforbrug og hans manglende erfaring som virksomhedsleder.

Mere erfaren topchef
Bestyrelsen ønskede en mere erfaren topchef, der bedre kunne håndtere en virksomhed i hastig vækst.

Valget faldt på John Sculley, tidligere direktør i Pepsi, der afløste Steve Jobs, som i vrede solgte alle sine Apple-aktier undtagen én - et tydeligt signal om, at han ikke troede på selskabets fremtid.

Herfra gik det støt nedad for Apple, der i de kommende år mistede anseelige markedsandele til Bill Gates' fremadstormende Microsoft.

Efter John Sculley kom der nye administrerende direktører for Apple, nemlig Michael Spindler og Gil Amelio, der heller ikke fik succes med at gøre selskabet til den gigant, som de drømte om.

Læs også:

iPad 3: Derfor gider Apple ikke være innovativ.


Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.
White paper
Fire trin til øget cybersikkerhed på den digitale arbejdsplads
Organisationer af enhver størrelse er i konstant risiko for at blive udsat for cyberangreb, som potentielt kan ende med at koste millioner af kroner. I de kommende år vil reguleringer, som den nye EU-persondataforordning, kunne straffe virksomheder med gigantiske bøder, for utilstrækkelig sikring af deres systemer og data. Hvordan dette kan undgås, kan du læse mere om i dette whitepaper.