Artikel top billede

Så slemt står det til med it-sikkerheden i Danmark

It-sikkerheden har bestemt ikke fået det bedre i de danske virksomheder i de senere år. Få forklaringen her.

Læs også:

Derfor skal du bruge dine penge på it-sikkerhed

Her er de største it-trusler mod virksomhederne

"Der er god plads til forbedring af sikkerheden i danske virksomheder," fortæller Kim Aarenstrup, sikkerhedsstrateg i IBM.

Det gør han på baggrund af en undersøgelse, som IBM har lavet blandt sikkerhedsfolk.

"Den konklusion, der overrasker mest, er, at Danmark er blevet overhalet på sikkerhedsfronten. Fra at have ligget rigtig godt til, er vi sakket agterud i forhold til mange andre lande," siger han.

"Der er en tendens til, at sikkerhedsfolkene skal slås rigtig hårdt for deres berettigelse. I forbindelse med finanskrisen er sikkerheden forsvundet fra ledelses-radaren i takt med, at der har været travlt med at kæmpe for forretningens økonomi."

Tre sikkerhedsprofiler

I undersøgelsen har IBM kategoriserer sikkerhedsfolket i tre forskellige grupper:

Brandslukker, der bruger al tiden på at holde fjenderne væk og ikke tænker langsigtet.

Beskytter, der har en beskyttende funktion, og som er teknisk fokuseret med en smule taktisk arbejdsfunktion.

Strategiker, der er tæt på forretningsledelsen og med løbende dialog med ledelsen.

"I Danmark er der flest virksomheder, som ligger et sted mellem brandslukkere og beskyttere. Kun ganske få firmaer ligger helt i top. Det er typisk dem, der har et specielt fokus på sikkerhed, som eksempelvis banker," siger Kim Aarenstrup.

"Der er bestemt plads til forbedring i Danmark, ingen tvivl om det."

Sådan får du styr på sikkerheden

For at udvikle sikkerhedsafdelingen mener Kim Aarenstrup, at det er vigtigt, at firmaet accepterer en bevægelse mod strategikeren.

Den sikkerheds-evolution har han også en opskrift på at nå.

"Virksomhederne bør nedsætte en risiko-komité, der hvor autoriteterne i virksomheden er repræsenteret," siger Kim Aarenstrup.

"Det er en god idé, fordi flere personer får en viden om sikkerheden i virksomheden. På den måde betyder en medarbejderafgang, eksempelvis CIO'ens, ikke nær så meget. Organisationen bliver mere robust og sikkerhedsfokus bliver på det spor, man har fastsat."

Hvordan bygger man bedst den løsning?

"Man sætter nogle af de højest rangerende officerer for bordenden, eksempelvis CIO, CEO, bestyrelsesformand og gerne eksterne rådgivere og revision. Herudover bør alle forretningsområder i virksomheden være med."

"Det er vigtigt at forstå, at it er en komponent i forretningen og ikke kun noget, der vedrører it-afdelingen. Den forståelse mangler i mange danske virksomheder."

Hvor stor skal virksomheden være, før der skal oprettes en risiko-komité?

"Det er en forretningsmæssig beslutning. En lille virksomhed med en stor indtjening på grund intellektuel kapital er vigtig at beskytte. Det modsatte kan selvfølgelig også være tilfældet, så det er svært at give et konkret svar," siger Kim Aarenstrup.

"Der er mange forskellige varianter, og det er en ledelsesbeslutning. Men som minimum er det vigtigt, at der er en person, der har sikkerhed som ansvarsområde. En, der bliver målt på resultaterne, og som har kontakt til ledelsen."

I undersøgelsen har IBM har spurgt ind til en række områder som eksempelvis compliance, sårbarheder, uddannelse, økonomi og innovation.

Undersøgelsen er global, og den kan læses her (PDF).

Læs også:

Derfor skal du bruge dine penge på it-sikkerhed

Her er de største it-trusler mod virksomhederne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.