Sådan siger du farvel til Facebook

Læs her, hvordan du dropper Facebook og i stedet anvender nogle brugervenlige alternativer, så du stadig kan være social på nettet.

Sådan siger du farvel til Facebook

Næsten alle er på Facebook, men næsten alle er også enige om, at der er en hel del problemer med det sociale netværk.

De fleste brugere har vel oplevet en eller anden funktion eller fejl - fra overordnede bekymringer om privacy til forskellige irriterende elementer i brugergrænsefladen - der har fået dem til at tage deres medlemskab af det sociale netværk op til overvejelse.

Den nylige børsnotering af Facebook får formentlig også nogle brugere til at frygte, hvordan Facebook kommer til at se ud i fremtiden.

Ikke desto mindre bliver de fleste brugere hængende, fordi de vurderer, at fordelene vejer tungere end ulemperne - eller fordi de ikke ved, hvordan man forlader tjenesten uden at måtte savne nogle værdifulde funktioner såsom særlige spil eller offentligt tilgængelige fotoalbummer.

Heldigvis er det sådan, at man med lethed kan eksportere indholdet og finde mange af Facebooks mest anvendelige funktioner andre steder, så man faktisk kan droppe Facebook uden at miste det, man bedst kan lide ved det.

Hvis Facebook er det eneste sted, du er social på nettet, så gør du sikkert klogest i at blive og så ellers håbe på, at virksomheden løser nogle flere af problemerne med det næste redesign.

Men hvis du kun holder fast i Facebook på grund af en eller to funktioner, du ikke vil undvære, så er der gode råd at hente for dig i det følgende. Med lidt hjælp vil du være i stand til at nyde de bedste muligheder fra verdens mest populære sociale netværk uden al den Facebook-angst.

Eksporter dine oplysninger fra Facebook
Hvis du forlader Facebook, bør alle dine personlige oplysninger blive slettet fra Facebooks servere. På et eller andet tidspunkt.

Men hvis du ønsker at forlade tjenesten uden at miste nogen informationer, så kan du rimelig let downloade alle dine data.

Du går bare ind i dine kontoindstillinger på Facebook, hvor du nederst på siden over Generelle kontoindstillinger finder linket Download en kopi af dine Facebook-data.

Du klikker blot på linket og bekræfter, at du ønsker at downloade et arkiv af dine Facebook-billeder, -opslag og -meddelelser. Når arkivet er oprettet inden for få timer, vil Facebook sende et link til din e-mailadresse.

Der findes også adskillige mobil-apps (såsom den gratis SmartSync til iOS eller AddressBook til Android), der kan skrabe data om dine Facebook-venner og automatisk tilføje oplysningerne til din smartphones kontakter.

Facebook tilbyder dog langt flere oplysninger om dig og dine venner, end du nogensinde får brug for, så det er bedre at være lidt selektiv med hensyn til, hvilke data du ønsker at tage med dig.

Se på det som en mulighed for en forårsrengøring. Med mindre du virkelig ønsker, at hele listen over alle dine Facebook-venner skal proppes ind i din telefon, så kan det anbefales, at du i stedet foretager en hurtig gennemgang og manuelt kopierer relevante oplysninger over, før du lukker din konto.

Et andet trick gør det muligt også fremover at få glæde af en af Facebooks mest brugte og mindst værdsatte funktioner: Fødselsdags-påmindelserne.

Du går blot ind under Begivenheder og klikker på knappen med forstørrelsesglasset for at folde menuen ud. Her vælger du Fødselsdage, hvorefter du igen klikker på knappen med forstørrelsesglasset.

Nu kan du nederst i menuen vælge Eksporter fødselsdage for hurtigt og nemt at få adgang til alle dine kontakters fødselsdatoer i formater, der er kompatible med alle de mest populære kalenderprogrammer.

På denne måde kan du blive husket på at sende en fødselsdagshilsen til din bedste ven fra studietiden, også efter du har forladt Facebook.

Organiser dine begivenheder

Jeg har holdt fast i Facebook i årevis, fordi tjenesten på trods af sine mange fejl har været den bedste måde at arrangere fester og andre begivenheder med mine venner. Men det er nu ved at ændre sig.

Tidligere var Facebook ubestridt den bedste platform til planlægning af begivenheder, fordi brugerne med sikkerhed tjekkede ind ofte nok til at nå at se invitationerne.

Men med en flodbølge af oprettede begivenheder er flere og flere af mine Facebook-venner begyndt at ignorere alle invitationer til begivenheder på Facebook.

Det gør det nødvendigt at bekræfte modtagelsen af invitationer via andre kanaler, hvilket dermed fjerner Facebooks eneste reelle fordel i forhold til andre værktøjer til planlægning af begivenheder.

Hvis du ønsker at invitere folk til begivenheder uden at bruge Facebook, så er der masser af valgmuligheder såsom Evite eller Eventbrite, der er gratis og fungerer fint.

Jeg er selv fan af Doodle, som har en enkel og ren grænseflade, og er utrolig hurtig at sætte op.

Man indtaster bare et navn og et tidspunkt for begivenheden, hvorefter Doodle leverer et link, man kan sende til sine venner via e-mail. De kan svare med blot et enkelt klik.
 
Doodle har også en suveræn funktion, som Facebook ikke har. Tjenesten gør det muligt for deltagerne at stemme på for eksempel dato eller starttidspunkt ud fra en liste af valgmuligheder, som begivenhedens vært sammensætter.

Det gør det nemt og hurtigt at finde det tidspunkt, hvor flest af de inviterede har tid, og samtidig undgår man alle de irriterende autoopdateringer, som man får, når man forsøger at koordinere en begivenhed via Facebook.

Flyt dine billeder fra Facebook

Hvis du downloader dine data som beskrevet tidligere, så vil arkivet inkludere eventuelle billeder og videoer, du har delt på Facebook. For at dele dem og gøre dem offentligt tilgængelige igen uden Facebook kan du overføre dem til for eksempel Googles onlinefotoalbum Picasa.

Desværre er det stort set umuligt at overføre billeder og videoer direkte fra Facebook til andre tjenester.

Hvis du bruger Googles browser, Chome, er den letteste måde at flytte dine Facebook-billeder over på Picasa at installere udvidelsen Move Your Photos.

Med denne browser-udvidelse får du vist miniaturebilleder af alle dine Facebook-billeder, så du let kan sortere i dem og således nøjes med at overføre de billeder, du ønsker at beholde.

Hvis du i stedet vil have dine billeder over på Flickr, er du nødt til at downloade dem til din computer med for eksempel Facebooks eksporterede arkiv og manuelt uploade dem til Flickr.
 
Du kan selvfølgelig ikke finde alternativer til alle Facebooks funktioner og muligheder. For eksempel er et liv uden Facebook tilsyneladende også et liv uden FarmVille.

Men hvis du er afhængig af sådanne sociale spil, tilbyder Google+ også et godt udvalg.

Men i det store og hele bør det gøre det langt enklere at droppe Facebook, at du i det mindste kan flytte alle dine personlige oplysninger, billeder og kalenderbegivenheder over til bedre og sikrere tjenester.

Held og lykke!

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.