Artikel top billede

Sådan beskærer styrelse sin brug af it-konsulenter

Når det offentlige spænder livremmen ind, koster det it-konsulentleverandører jobbet. Se her, hvordan en offentlig myndighed vil skære kraftigt ned på sit forbrug af eksterne it-konsulenter.

Læs også: 
Offentlig it står i stampe: Kom nu med de vilde ideer

Lad os bruge it til at smadre taberfabrikken

Flere og flere offentlige myndigheder gennemgår i disse år heftige spareøvelser, hvilket også rammer it-branchen hårdt.

Sundhedsstyrelsen under Sundhedsministeriet er en af disse offentlige myndigheder, der med en ny rammeaftale søger at centralisere sine indkøbsfunktioner.

Samtidig vil styrelsen undgå dyre udbudsrunder til småbeløb og begrænse unødvendig administration af alt for mange it-leverandører.

Derfor har styrelsen i samarbejde med NSI (Sektor for National Sundheds-IT, Statens Seruminstitut) udsendt et udbud på en stor rammeaftale, der skal skære antallet af it-leverandører ned til 13, mens styrelsen samtidig vil have bedre udveksling af erfaringer i det begrænsede leverandør-felt.

"Den overordnede mission med rammeaftalen er at etablere et fælles aftalegrundlag på tværs af ministerområdet for indkøb af it-konsulentydelser og at sikre de bedst mulige priser," forklarer leder af Sundhedsstyrelsens juridiske sekretariat, Christian Dubois.

Sådan lyder rammeaftalen

Helt konkret forsøger Sundhedsstyrelsens indkøbsfolk med sit udbud af rammeaftalen at hegne tre delområder ind for at begrænset antallet af leverandører.

I delaftale 1 drejer det sig om kravspecifikation, løsningsdesign og tilbudsreview, hvor Sundhedsstyrelsen mener, at fem leverandører vil være nok.

Delaftale 2 sigter ligeledes mod at få fem leverandører til udvikling, vedligehold, support og it-specialister.

I den sidste delaftale - delaftale 3 - mener Sundhedsstyrelsen, at det er nok med tre leverandører til at håndtere tests, verifikation og deploymentstøtte (støtte til praktisk anvendelse).

Således vil Sundhedsstyrelsen samle et team på maksimalt 13 leverandører til sine standardsystemer som eksempelvis Medicintilskud (CTR-systemet).

Så mange penge er i spil i rammeaftalen

De 13 leverandører skal så efterfølgende slås om 80 millioner kroner i de første to år. 

Derefter er der yderligere 80 millioner kroner på højkant, hvis leverandørerne får tildelt muligheden for at få forlænget rammeaftalen med yderligere to år.

"De udvalgte leverandører bliver som udgangspunkt vores faste it-konsulentleverandører, så vi kan slippe for store, lange processer for udbud," siger Christian Dubois fra Sundhedsstyrelsen og fortsætter:

"Med nye behov eller ved lovændringer, der medfører behov for at ændre i eksisterende systemer, kan vi så i stedet afholde mini-udbud, som giver en hurtigere og billigere proces," forklarer han.

Fastholder krav om konkurrence

Sundhedsstyrelsen har valgt 13 leverandører i en balancegang mellem at kunne administrere sine leverandører smidigt og samtidigt fastholde kravet om konkurrence ved at spørge flere leverandører, når der skal foretages ændringer eller udviklinger i eksisterende it-standardsystemer.

"Før havde vi det dobbelte, hvis ikke tredobbelte antal it-konsulentleverandører, og det bliver bare for uoverskueligt at administrere. Nu har vi så valgt 13, fordi vi mener, at det er et godt antal, der sikrer os konkurrence, og samtidig undgår vi monopoler," siger Christian Dubois.

Han indskyder samtidig, at ingen leverandører på rammeaftalen er garanteret nogen indkomst ved blot at være lukket ind i varmen på rammeaftalen i første omgang.

It-leverandørernes indtægter starter først, hvis og når de vinder de efterfølgende mini-udbud, som styrelsen vil afholde løbende, når behovet opstår.

Christian Dubois forklarer også, at Sundhedsstyrelsen formentlig stadig vil gå i et rigtigt udbud, når og hvis styrelsen på tværs af sine kontorer skal have klaret nogle virkeligt store opgaver, der ikke passer ind i miniudbudsformen.

Chancen for at koble sig på Sundhedsstyrelsens rammeaftale udløber den 18. juni klokken 12.

Læs også: 
Offentlig it står i stampe: Kom nu med de vilde ideer

Lad os bruge it til at smadre taberfabrikken
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
TDC Group nedlægger jobbet som CIO: “Vi har valgt at fremtidssikre det organisatoriske split ved at flytte rollen”
Der kommer ikke en afløser på posten som CIO for TDC Group efter Antonietta Mastroianni tidligere på året forlod den danske telegigant.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.