Artikel top billede

Offentlig it står i stampe: Kom nu med de vilde ideer

De offentlige it-løsninger trænger til et ordentligt spark bagi, så de kan få banket støvet af. Men de bange og skeptiske it-afdelinger står i vejen.

Smalhals og sparekrav præger it-afdelingerne i den offentlige sektor. Og det er noget, der rammer innovationen og udviklingen af offentlige it-løsninger, der rækker ind i fremtiden.
Sådan lyder en af konklusionerne i den årlige udgave af Rambøll-undersøgelsen "IT i Praksis," som er blandt de største af sin slags herhjemme og som onsdag er udkommet for 16. år i træk.

"Vi er nået langt med it-udviklingen, men det kan som bekendt ikke lade sig gøre at forlænge verden med brædder. Vi mener, at tiden kalder på nytænkning. Der er brug for et paradigmeskifte i den offentlige it-udvikling," siger Rambøll-direktør Ejvind Jørgensen.

Rambøll, der har fulgt it-udviklingen nøje i mange år, mener, at det skal være slut med de marginaltilpasninger, der i dag præger meget af den offentlige it-udvikling.

Hele 94 procent af de offentlige it-institutioner går frem med meget små skridt, mens 73 procent påpeger, at de har en lav risikovillighed.

Undersøgelsen viser således, at stort set alle offentlige institutioner har en defensiv tilgang til it-udviklingen. Og det er ikke godt.

"Vi har brug for at tænke større. For eksempel gør udbudsreglerne, at man altid sigter efter det sikre. De giver ikke plads til, at man tager chancer," siger Klaus Kvorning Hansen, der er formand for Dansk IT og direktør for strategi og udvikling i PenSam.

Ejvind Jørgensen fra Rambøll fremhæver Singapore som et eksempel på et område, der har turdet sætte høje og risikobetonede mål, der har været motor under en gunstig it-udvikling.

Opret en virksomhed på én dag

"Singapore formulerede en målsætning om, at man med it-løsninger skulle kunne oprette en virksomhed på én dag. Det kan man i dag. Det gælder om at sætte sig høje mål og bruge it som et transformeringsværktøj," siger han.

"IT i Praksis"-rapporten peger på, at man med fordel kan kigge i retning af computerspil, hvis man skal hente nye måder at gøre tingene på og finde indgange, der kan få danskerne til at strømme hen til computeren, når de skal interagere med det offentlige.

"Det offentlige bør gentænke den måde, som det interagerer med borgerne på, og her kan man kigge på 'spilificering'," siger Ejvind Jørgensen.

Spil-industrien er nemlig stærkt fokuseret på at udvikle løsninger, der kan nå forbrugerne og påvirke deres adfærd - begge dele ting, som de offentlige it-løsninger kan lære noget af.

Det kan eksemplvis handle om at indføre belønnings-mekanismer og overraskende elementer samt opbyggelsen af sociale relationer og status i de offentlige it-løsninger.

Ligeledes peger Ejvind Jørgensen på, at det er oplagt at tænke nye tanker, når det gælder sourcing og samarbejde mellem det offentlige og private.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere