Artikel top billede

Derfor er Europa lukket for danske it-virksomheder

Forhindringerne står i kø, når en dansk it-virksomhed vil byde på et EU-udbud. I praksis kan det slet ikke betale sig. Læs her hvorfor.

Forhindringerne står i kø

Det er mere end almindelig svært for danske it-virksomheder at byde på udbudsopgaver i EU.

"Det er for dyrt og kompliceret at afgive tilbud. Som udenlandsk aktør, der vil ind på et lokalt marked, er det svært at vurdere, om det er umagen værd at lægge ressourcerne i at byde i et tilbud på tværs af landegrænser," siger Morten Bangsgaard, der er direktør i IT-Branchen.

'Dyrt og kompliceret' lader til at være nøgleordene i forhold til at byde på EU-udbud, når man hører på nogle af aktørerne i den danske it-branche.

Gammeldags aflevering

Selv i denne elektroniske tidsalder er det ofte nødvendigt at aflevere et tilbud på en udbudskontrakt fysisk.

Det betyder, at tilbudsgiveren enten skal møde fysisk op eller sende tilbuddet til modtageren med kurertjeneste.

Begge dele kan være hårde ved budgettet.

"Det er naturligvis en barriere for en mindre dansk virksomhed at skulle byde på en opgave, hvis tilbuddet skal afleveres fysisk på rådhuset i en lokal fransk kommune," siger Bjarke Alling, der er direktør i danske Liga Distribution, som beskæftiger sig med salg af integrationsløsninger mellem offentlige signaturer og virksomheders brugerstyring.

EU's sprogpolitik giver problemer

Sproglige barrierer har også en del at sige.

Det er tilladt for medlemslandene i EU at kommunikere på eget modersmål.

Af den grund er udbuddene sjældent formuleret på engelsk.

I selve EU-institutionerne bliver alt oversat til samtlige 23 sprog i unionen, men dette er altså ikke tilfældet, når opgaver havner i udbud i EU-landene.

Det betyder øgede omkostninger for tilbudsgiverne, da udbuddet skal oversættes til dansk og tilbuddet derefter skal oversættes til udbuddets originalsprog.

"Den sproglige barriere er helt klart et problem i den her sammenhæng," siger Christina Bagger, der er market developer hos Udbudsvagten, som formidler udbud mellem den offentlige og private sektor.

Udbuddene underminerer konkurrencen

Udbudsreglerne er skabt til at øge konkurrencen.

Men mange gange har de den stik modsatte effekt, fortæller Henrik Karlsson, der er direktør i danske ITEO, der beskæftiger sig med skoleløsninger.

"Den offentlige sektor er ikke god til at definere, hvad den virkelig vil have. Hvis den endelig får defineret det, lægger det sig mange gange op ad én virksomhed. Det vil sige, at udbuddet mere eller mindre er skrevet til én specifik udbyder," siger han.

Det får ødelagt konkurrencen, da andre virksomheder så sparer sig besværet med overhovedet at byde på opgaven.

Forskellig fortolkning af samme EU-lovgivning

Udbudsreglerne i EU's medlemslande bunder i EU-lovgivning.

Men selvom udbudsreglerne i alle 27 medlemslande har samme udspring, kan det være sin sag at sætte sig ind i reglerne i det enkelte land.

Det kan faktisk være så besværligt, at virksomhederne helt dropper tanken.

"Det er simpelthen for besværligt at sætte sig ind i de lokale regler. Du er nødt til at kende alle de bureaukratiske processer i et andet land. Det er jo EU-lovgivning, så inden for rimelighedens grænser burde de jo være ens, men det er min klare opfattelse, at reglerne bliver fortolket forskelligt," siger Jimmy Hansen, der er direktør i Comm2, der for nylig fusionerede med 2ig.

Det er et problem for it-branchen

Direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard peger på, at besværlighederne ved at byde på et udbud er et problem både i og uden for Danmark.

Men i EU er problemet større, da flere lokale faktorer som eksempelvis sprog og markedsforståelse er i spil.

"Det er et område, EU og medlemslandene skal arbejde videre med. Men vigtigere er, at vi i første omgang fokuserer på at få skabt bedre udbud, som er billigere og lettere at byde på, os som frembringer innovative it-løsninger," siger Morten Bangsgaard.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere